WC in scoala sau tableta?

Cristian Cojocaru, Samsung: Zona rurală ne doare pe toţi, la nivel de ţară, şi ca dezvoltare a economiei în ansamblu. Cred că este de preferat să avem tablete în şcoli întâi şi abia apoi să rezolvăm cu toaleta din curte. (…) este alegerea corectă pentru că dacă aducem toaleta din curte înăuntru nu ne facem mai deştepţi. Sursa ZF

Declaratia poate parea socanta scoasa din context, dar, este macar argumentata. Autorul afirmatiei este Head of Telecom Division la Samsung Electronics România si este oarecum de inteles ca vede lucrurile in acest fel. Argumentul lui este ca daca vom aduce toaleta din curte in scoala, nivelul educatiei va ramane acelasi.

Un raport al UNICEF pe tema abandonului scolar in Romania (sursa), indica principalele cauze ale abandonului scolar la sat si le clasifica in ordinea importantei:

1. Venituri la limita subzistenţei

2. Nivel redus de educaţie al părinţilor

3. Familie dezorganizată prin divorţ/deces

4. Familie monoparentală

5. Familie reorganizată

6. Copil temporar/permanent în îngrijirea bunicilor/altor rude

7. Situaţie de şomaj în cazul unuia sau a ambilor părinţi

8. Atitudine negativă a membrilor familiei faţă de educaţia copiilor/şcoală

9. Situaţii de abandon în cazul fraţilor mai mari

10. Prestarea unor activităţi lucrative în gospodărie/în afara acesteia

11. Lipsa unor condiţii minimale de studiu acasă

Cel putin pozitiile 1, 2, 7, 8, 9, 10 si 11 sunt cauzate direct de saracie. WC-ul in curtea scolii nu e un semn al lipsei de educatie pe care o tableta il poate repara. WC-ul in curtea scolii e un simbol al saraciei din mediul rural atat din partea locuitorilor cat si din partea autoritatilor. Asta nu intelege tipul de la Samsung. Atunci cand vor exista bani pentru un WC in interiorul scolii ar trebui sa existe si pentru tablete, nu invers.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments