Alegeri pentru stabilirea candidaților la europarlamentare în USR

Ceva vești bune din politica românească: USR va avea alegeri pentru stabilirea listei de candidați la europarlamentare (via Hotnews):

Potrivit sursei citate, votul se va desfășura printr-un sistem electronic, on-line, securizat și verificabil. Fiecare membru va putea să aleagă 7 candidați și să le acorde puncte în ordinea preferințelor:  candidatul cel mai bine plasat va primi 9 puncte, cel de pe locul doi va primi 7 puncte și următorii candidați vor primi 5, 4, 3, 2, respectiv 1 punct. Pentru fiecare candidat se va face suma tuturor punctajelor primite pe buletinele de vot pe care acel candidat a fost votat. Candidații vor fi ordonați conform sumelor punctajelor primite.

E un pas în direcția potrivită pentru transparența din politica românească cu siguranță. Și ca o paranteză, sper că USR nu va trimite la Bruxelles oameni care promovează altceva decât oameni care știu ce sunt alea valori europene.

E bun sistemul acesta de alegeri?

Legat de sistemul de nominalizare trebuie spus că alegerile astea sunt mult mai transparent decât ce nominalizările cu negociere. Totuși trebuie înțeles că nici acest sistem nu ține cont de preferințele din afara partidului. Asta înseamnă că pe lista de europarlamentare ar putea ajunge oameni buni la urcat pe scara ierarhică, dar necunoscuți sau neatractivi pentru alegători. Iar atunci când ignori publicul te poți trezi cu niște surprize neplăcute. 

Pe de altă parte dacă ar fi consultat publicul general există întotdeauna riscul ca trolli din alte partide să manipuleze votul popular. Soluții ar fi, dar USR probabil nu are resursele necesare pentru un astfel de sistem.

Care e treaba cu Cristian Ghinea pe lista de europarlamentare?

Pe de altă parte însă mă nedumerește un pic următoarea chestie:

USR a anunțat luni că peste 80 de membri s-au înscris în cursa internă pentru desemnarea candidaților la alegerile europarlamentare de anul viitor, iar printre aceștia se numără doi deputați – Cristina Iurișniți și Cristian Ghinea, consilierii locali Clotilde Armand (sector 1) și Mihai Deneș (sector 6) și consilierul general de la București, Octavian Berceanu.

Cristian Ghinea e unul dintre puținii oameni din USR cu experiență politică anterioară alegerilor din 2016. În același timp e unul din cei mai competenți oameni din USR în momentul acesta și, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să lipsească dintr-un viitor cabinet ministerial al USR.

Așa că nu îmi e clară logica politică din spatele deciziei sale din moment:

  • Poate că era nevoie de o figură cunoscută pe listă. Cu siguranță asta ar determina pe alegători să voteze USR. Apoi, dacă e nevoie de prezența sa într-un viitor guvern  se poate întoarcere în România. Ar avea sens ca strategie politică, dar l-ar scoate din circuitul decizional și organizațional de la București.

  • Poate că e un exil autoimpus având în vedere că pare să fii pierdut din vizibilitate în USR. Pentru cei care nu știu, el a fost unul dintre oamenii care au militat pentru aducerea lui Cioloș în USR. Ghinea a pierdut funcția de vicepreședinte în 2017 și reprezenta un pol de putere venit din garda veche a USR (din cei veniți în vremea lui Nicușor Dan). 

Pe câte locuri la europarlamentare se bat candidații USR

Și dacă e să vorbim despre șansele USR la alegerile europarlamentare, ar trebui amintit că la alegerile de anul viitor vor fi disponibile 33 de locuri pentru România. La alegerile din 2016 USR a avut 8,61% din voturi. Același scor la europarlamentare ar aduce USR-ului 3 mandate. Dacă USR ar atinge un scor de 15% din voturi ar lua 5 mandate.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


 

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments