Unde e domne’ opoziția?

Întrerup programul normal de ranturi economice cu un rant politic pentru că mi șoptește în cască din ce în ce mai des: unde e domne opoziția la PSD? Toți o apă și-un pământ! Vezi, Daea (pun intended) nu votez!

Sunt oameni care fac opoziție PSD-ului în România, cu exemple destule. Problema e însă alta: puțini dintre oamenii aceștia au parte de expunere în media tradițională. Uneori mai apar pe Hotnews, dar lipsa de notorietate publică atârnă destul de greu în balanță pentru că media e o afacere, nu o instituție în folosul comunității.

Dacă ești ziar și vrei să vinzi, cui îi acorzi mai mult spațiu?

  • Lui Dragnea de care a auzit toată lumea și care naște sentimente viscerale, ce pot fi ușor marketate (a se citi lumea dă click ca să aibă motiv de indignare)
  • Unui om de care nu a auzit nimeni, dar care se chinuie să demonstreze cu dovezi cât se fură și de unde

Și pentru că nu vreau să credeți că asta e o părere subiectivă haideți să vedem cifrele:

Caz concret: Gabriela Firea, Primar al Bucureștiului din partea PSD vs. Ciprian Ciucu, consilier local din opoziție.

În cazul în care nu știți cine e Ciprian Ciucu, ei bine e un consilier local de la PNL care a luat la purecat toate societățile înființate de Primăria București și a publicat liste cu cheltuieli inutile ale acestora.

Exemplul 1, Exemplul 2, Exemplul 3, Exemplul 4, Exemplul 5, Exemplul 6

Dacă intru pe site-ul Digi 24 și caut ”Gabriela Firea” voi da peste 850 de rezultate.

Dacă fac același lucru după Ciprian Ciucu? 59…iar primul rezultatul are o poză cu Gabriela Firea, nu cu el.

Poate e doar o întâmplare, așa că haideți să repetăm experimentul cu Hotnews:

Gabriela Firea are 1577 rezultate

Ciprian Ciucu? 120 de rezultate

Gabriela Firea era cunoscută înainte de a deveni Primar în timp ce Ciucu nu, dar asta nu explică magnitudinea diferenței, mai ales că, dacă veți da scroll prin rezultate, veți vedea că majoritatea covârșitoare ale celor referitoare la Gabriela Firea sunt din ultimul an și jumătate, adică de când e primar iar Ciucu e consilier.

Ca Ciprian Ciucu mai sunt și alții, consilieri locali USR și PNL care fac opoziție reală la Primăria Capitalei, dar iată că media nu prea îi bagă în seamă.

Presa românească, chiar și cea anti-PSD trăiește din vizualizări, click-uri și ratinguri. Iar oamenii care muncesc să dezgroape măgării ascunse prin bugete și aduc argumente în dezbateri nu atrag poporul!

Poporul nu vrea date și argumente! Poporul vrea circ și să își verse furia pe cineva!

Iar site-urile și televiziunile de știri știu treaba asta și o exploatează pentru că o declarație revoltătoare a Olguței Vasile / Gabrielei Firea / Liviu Dragnea va aduce mai multe click-uri / vizualizări decât 10 explicații ale lui Florin Cîțu sau Ciprian Ciucu adunate.

Sursă foto: Poorly Drawn Lines.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments