Un scurt exercițiu mental de statistică

La un moment dat va trebui să apară propunerea de buget pe anul 2021 și vom auzi de fantastice succesuri și creștere economică fabuloasă care va îmbogăți fiecare român.

Până atunci însă vă anunț că s-a publicat cea mai recentă estimare a Comisiei Naționale de Prognoză privind evoluția economiei României în 2021. Estimările de acum se bazează pe cifre pentru primele 9 luni și estimări pe trimestrul 4 deci sunt destul de apropiate de varianta finala probabil. Iată ce ne spun ele:

Avem așadar o scădere a PIB cu 4,4% în 2020 și se estimează o creștere în 2021 de 4,3%. Apropo de asta, Florin Cîțu, actual Prim Ministru și fost Ministru al Finanțelor zicea următoarele în octombrie 2020:

“România este singura ţară din UE în care investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la dinamica PIB în primul semestru al anului 2020. Investiţiile garantează revenirea economiei în 2020 şi creştere economică puternică în 2021”, susţine Cîţu.(sursă)

Revenirea economiei aparent înseamnă -4,4%. Poate nu a știut atunci, nu? Pe 7 ianuarie zicea așa:

„În 2020 am stopat căderea economiei generată de criza de sănătate şi am generat cea mai rapidă revenire din istorie după o perioadă de criză. O revenire a economiei în V. Reformele pe care le vom implementa în acest guvern, împreună cu tot ce am făcut în 2020, garantează o creştere economică solidă în 2021″, a transmis Florin Cîţu. (sursă)

Stoparea căderii înseamnă -4,4%? Revenire în V înseamnă creștere de 4,3%? Ei bine, aici vream să ajung de fapt.

Un exercițiu mental de statistică

Dacă nu lucrați des cu cifrele poate că vă gândiți că o scădere de 4,4% urmată de o creștere de 4,3% înseamă în mare revenire în V. Doar că nu, nu înseamnă asta. Haideți să facem acel exercițiu cu care vă tot ameninț:

Gigel are o avere de 100 de milioane de euro. Vine o criză economică nasoală și Gigel pierde 50% din averea lui. Cât are Gigel avere după criză? Păi 50 milioane de euro îmi veți spune. E evident, nu?

Bun, acum întrebare: dacă lui Gigel îi crește averea cu 50% revine la 100 de milioane de euro? Păi să vedem:

50% din 50 milioane înseamnă 25 milioane. Adică averea lui Gigel crește cu 25 de milioane în timp. Deci creșterea cu 50% (adică procentul cu care a scăzut) înseamnă că Gigel a revenit la averea inițială? Nu!

O revenire în V a averii lui Gigel, după ce a scăzut cu 50%, trebuie să presupună o creștere a averii cu 100%.

Revenind la România, dacă în 2020 economia a scăzut cu 4,4%, dar în anul următor crește cu 4,3% atunci avem revenire în V? Evident că nu, pentru că acel 4,3% se aplică la o bază mai mică (adică economia după scădere).

PIB-ul României se măsoară în miliarde apropo (1.040 miliarde în 2020). 1% în plus sau minus înseamnă 10 miliarde RON deci diferențe mici în procente înseamnă sume uriașe.

Iar treaba asta de mai sus e un exercițiu bun și dacă investiți la bursă apropo. Dacă acțiunile voastre s-au dus în jos cu 50% trebuie să crească apoi cu 100% ca să reveniți pe zero.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments