Salariu vs. PFA în 2018 sau de ce PSD-ului nu ii pasa de salariati

Am tot încercat de câțiva ani de zile să le explic oamenilor că PSD e un partid de dreapta din punct de vedere al doctrinei economice, dar nimeni aparent nu vrea să mă asculte. Pe ei îi votează mulți oameni săraci, de acord, dar ei nu urmăresc bunăstarea oamenilor săraci. Dacă era nevoie de încă o dovadă în acest sens iată ce a făcut PSD în ultimii ani cu politica salarială:

Tabelul provine dintr-o prezentare a lui Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în guvernarea tehnocrată și specialist cu ani mulți de experiență în fiscalitate.

Ce ne spune tabelul? Că avem diferențe mari între cât câștigă o persoană în funcție de forma juridică pe care o alege.

Salariați

Cel mai mic câștig net (după taxe adică) revine oamenilor care lucrează în baza unui contract de salariat. Un brut de 45.000 RON aducea un câștig net de 27.900 RON în 2015, iar după mutarea contribuțiilor aduce și mai puțin, 25.740 RON.

Persoană fizică autorizată (PFA)

Cei care optează pentru PFA se alegeau cu 36.400 RON în 2015 și cu 41.035 în 2018. De remarcat faptul că, deși era mai avantajos să fii PFA decât salariat în 2015, în 2018 a devenit și mai avantajos.

Microîntreprindere

38.300 RON net în 2015 la un brut de 45.000 RON. Iar din 2018 se ajunge la 42.780 RON net la același brut.

Când se folosește contract de muncă, PFA și micro?

În România sunt destul de mulți oameni care, în loc să lucreze cu contract de muncă de salariat preferă să își facă un PFA sau microîntreprindere și să factureze de pe ele. Uneori asta nu e o opțiune, angajatorul fiind cel care îl obligă pe angajat să își facă PFA. Rezultatul direct e că ei se aleg cu mai mulți bani decât salariații pentru că plătesc bani mai puțin la bugetul de stat.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Chestia e că nu ai voie să faci asta decât dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Un om chemat să zugrăvească biroul unei firme poate lucra ca PFA pentru că va veni cu vopseaua lui, cu ustensilele lui, va folosi hainele lui și, după ce va termina munca, va pleca să lucreze în altă parte. Asta e esența PFA-ului, o persoană care folosește propriile resurse pentru a presta punctual niște servicii sau a livra bunuri. La fel și microîntreprinderea, cu diferența că micro înseamnă să ai și o firmă deschisă.

Dar dacă te duci în fiecare zi la o oră impusă de companie la sediul ei, folosești resursele tehnice ale companiei (biroul lor, laptopul lor etc.) și faci treaba asta o perioadă lungă de timp, atunci sunt șanse mari să fii angajat al companiei și să nu ai voie să folosești PFA-ul sau micro pentru a factura. De  ce? Pentru că în acest caz avem o relație de dependență între companie și individ, care relație se formalizează printr-un contract de muncă.

Problema e că ANAF nu prea verifică dacă aceste condiții de dependență (menționate destul de clar în legislație) sunt îndeplinite. Așa că lumea a luat lucrurile la tupeu, și-a făcut PFA sau micro și a băgat tare, în speranța că nu veni controlul. Și ani de zile nu a venit controlul și încasările la bugetul de stat au scăzut.

Apoi lucrurile s-au temperat, guvernul Boc a început să impună PFA-urilor să plătească aceleași impozite ca și unui angajat. Apoi a venit PSD și a dat și o amnistie în 2015, în speranța că lumea  se va muta pe contracte de salariați și va renunța la PFA-uri.

Dar guvernul PSD pare să se fi răzgândit și a decis să crească povara fiscală pentru angajați și să o scadă pe cea pentru forme de colaborare care au fost abuzate în trecut. Iar ANAF tot nu face controale în domeniul acesta. Ce credeți, vor începe iar românii să abuzeze de PFA-uri și micro? Având în vedere ce diferențe vizibile sunt între veniturile nete, eu cred că da.

În România aproximativ jumătate dintre salariați câștigă minimul pe economie, deci impozitele mai mari îi afectează disproporționat mai mult pe ei decât pe cei șmecheri care se pot folosi de PFA-uri sau micro. Un om care lucrează în industria de textile pe minimul pe economie nu știe să își facă PFA sau micro. O persoană care lucrează în domeniul financiar în schimb știe și poate în schimb.

Altfel spus, PSD încurajează indirect oamenii cu bani să se mute pe PFA și micro, caz în care salarii mari vor fi impozitate cu taxe mici (pe micro și PFA), în timp ce oamenii cu bani puțini vor rămâne să plătească impozite pe salarii considerabil mai mari. Repet, bogații plătesc mai puțin procentual decât săracii în materie de impozite.

E PSD partid de stânga dacă impozitează mai mult săracii decât bogații? E PSD partid de stânga dacă modifică legislația astfel încât cei bogați să defină mai bogați iar cei săraci mai săraci prin impozitare diferențiată?

Nu e paradoxal să câștigi mai bine din PFA în România decât din salariu, deși suntem conduși de 5 ani (și mai avem încă minim 3) de social-democrați?

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Postolachi Dumitru
2 years ago

Tabelul din cadrul articolului cred că suferă o fractură logică.

Personal am înțeles că pentru un salariu net anual de 25.740 de lei angajatorul are un cost total de 45.000 de lei.

Am sărit peste PFA/PFI, plus avocați și am ajuns la microîntreprindere: aici mi s-a rupt firul și n-am mai priceput nimic. Dacă ai un singur angajat costurile sunt aceleași în ceea ce privește impozitarea muncii. Și în acest context cum ajungi de la un brut de 45.000 la 42.780 în cazul micro?

Scuză-mă dar nu înțeleg! Mulțumesc!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x