Trei chestii scurte despre Brexit

Ieri au început și azi continuă discuții aprinse în Parlamentul Britanic pe tema Brexit. Premierul Boris Johnson vrea să suspende Parlamentul pentru a scoate Marea Britanie din UE fără vreun acord. Parlamentul vrea să își exercite suveranitatea însă și să nu lase Guvernul să facă treaba asta.

Așa că ieri au trecut legislația (după intense dezbateri) care să blocheze posibilitatea Guvernului de a scoate țara din UE fără acord.

Voi posta un articol mai pe larg despre situația în care e Marea Britanie în weekend probabil, după ce actuala sesiune a Parlamentului se închide.

Vreau să vă las însă cu niște imagini sugestive referitoare la discuțiile din Parlamentul Britanic:

Jacob Rees Mogg

Jacob Rees Mogg e unul dintre susținătorii lui Boris Johnson și Leader of the House of Commons, adică echivalentul Șefului Camerei Deputaților de la noi. Ei bine în timp ce Parlamentarii se agitau de mama focului, Jacob Rees Mogg stătea așa cum îl vedeți în preview-ul de mai jos.

Dați click pe video pentru mai multe imagini:

Evident că nu avea cum să se termine bine, așa că internetul l-a transformat deja în memă:

Sau asta:

Theresa May

Și Theresa May a fost la dezbateri și probabil s-a uitat cu satisfacție cum parlamentarii britanici fac un fel de ”Roast-ul politic al lui Boris Johnson”. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt că s-a distrat acolo, e suficient să vă uitați la poza asta cu ea părăsind Parlamentul:

Dezbateri în Parlamentul Britanic

Au fost multe dezbateri în Parlamentul, multe dintre ele aprinse. Dacă vi se pare că englezii sunt politicoși și reci, atunci nu îi cunoașteți cu adevărat:

E de admirat pasiunea cu care atât parlamentarul laburist cât și Johnson își apără cauza și cât de inteligent (dpdv politic) e schimbul de replici dintre cei doi. Nimic din ce am văzut în Parlamentul României nu se compară din păcate.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
1 year ago

Toți par a avea dreptate in legătură cu Brexit. Fiecare in felul lui.
Legat de Parlamentul britanic, îmi aduc aminte cu plăcere că acum mai bine de 10 ani am asistat (ca turist) la discuțiile din Camera Comunelor. Nu ți se cerea act de identitate, ci doar nu aveai voie sa faci poze sau gălăgie (predai telefonul mobil la intrare). Daca aveai o atitudine nepotrivită te pofteau stewarzii afara. De intrat era o coada, fara rezervare. Asta in timp ce pentru a asista la lucrările Parlamentului României trebuia să te înregistrezi cu buletin, date de identificare etc cu vreo 30 de zile înainte, in limita locurilor disponibile.
Ultima dată când am fost la Londra nu se mai putea intra la parlament că turist.

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@Daniel
Scuza cu atentatele teroriste nu ține. Era după atentatele din 7 iulie 2005 că sa nu mai vorbim de multiplele atentate IRA din ani 80-90 (Huse Park in 82, Harrod’s in 83). Amenințarea teroristă e doar un pretext.
Însă in Romania nu au fost niciodată amenințări teroriste de la revoluție încoace dar accesul publicului la lucrările Parlamentului sau chiar ale consiliilor locale este aproape imposibil (vezi cazul cgmb unde primărița wireless umple cele 50 de locuri pentru public și diverși angajați ai primăriei).
Exercițiul democrației in România cam lipsește. Și mai lipsește și responsabilitatea alesului in fata comunității pe care o reprezintă. Iar despre responsabilitatea guvernamentală sa nu vorbim.
Trist este că niciuu partid din Romania nu dorește cu adevărat schimbarea acestui sistem. Toți se mulțumesc cu simulacrul de democrație și speră să profite cat mai mult de momentul când se afla la putere.

Rilache
1 year ago
Reply to  anonim

@Anonim

De curiozitate, când au mimat că voiau să-l dea jos pe Manole, erai iritat sau sperai să se întâmple?

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x