Ce trebuie să știi despre eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști

Știu, poate ești IT-ist și citești asta. Știu, ai să rămâi dezamăgit și ai să te simți atacat la nivel personal. Nu e nimic personal, crede-mă, e doar economie.

Am mai făcut exercițiul ăsta în Februarie 2018 când am scris că scutirea din IT nu a ajutat piața de IT din România. Spuneam asta pentru că atunci când comparam România cu celelalte țări din regiune, rezulta că noi stăm mai prost deși eram singurii cu scutire.

Reiau subiectul acum pentru că Ludovic Orban a zis aproape mot-a-mot ce am zis și eu, anume că scutirea din IT nu își are locul și distorsionează economia via Hotnews:

“Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative, venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Orban.

De ce scriu din nou?

Pentru că a trecut aproape un 1 an și jumătate de la articolul anterior și m-am săturat să văd aceleași discuții la nesfârșit pe tema asta.

Așa că m-am gândit să fac un FAQ (Frequently Asked Questions) sau nu Mith Busters pe subiectul ăsta:

Cât pierd IT-iștii prin eliminarea impozitului?

Văd că se tot aruncă în discuție eliminarea scutirii ca și când ar fi un fel de apocalipsă economică. Haideți să vedem concret cât ar pierde la salariu un IT-ist prin eliminarea scutirii:

Plecăm de la ipoteza unui salariu net de 10.000 RON pentru un angajat fără persoane în întreținere.

  • Un salariu net de 10.000 RON în IT corespunde unui venit brut de 15.400 RON.
  • Dacă dispare scutirea de impozit pentru programatori iar angajatorul nu vrea să compenseze pierderea, atunci salariul persoanei respective va scădea la 9.000 RON
  • Pentru a menține salariul la nivelul de 10.000 RON angajatorul din sectorul IT ar trebui să crească salariul brut cu 1.700 RON până la nivelul de 17.100 RON / lună.

Angajatorul ar trebui să crească salariile cu aproximativ 11% pentru ca salariul să rămână la același nivel.

Puteți face calculul ăsta pentru orice salariu cu un calculator online de salarii. Eu l-am folosit pe acesta. Ca să vedeți diferența între cu scutire vs. fără scutire căutați în dreapta ”Programator / salariat cu handicap?” și bifați da / nu.

În lipsa scutirii vor dispărea joburile

Asta e una dintre chestiile aruncate în spațiul public ca argument împotriva eliminării scutirii. Niciuna dintre țările din regiunea noastră NU au scutire de impozit. Așa că întrebarea mea: unde se vor duce acele joburi?

Se vor duce în țări în care impozitarea e mai mare? Păi atunci de ce au mai plecat din România? De ce te-ai duce în Ungaria sau în Slovacia dacă acolo sunt impozitele mai mari? Ca să nu spun că și țările astea au aceeași problemă ca România: cererea de forță de muncă e mult peste ofertă și angajatorii nu prea găsesc programatori.

Dispare scutirea, emigrează IT-iști

Aici logică e următoarea: în lipsa scutirii IT-iștii se vor muta în alte țări. Aici întrebarea mea e din nou: unde se vor duce acei programatori?

Haideți să vedem: În Marea Britanie impozitul pe venit la nivelul la care sunt salariile programatorilor e de 40%! În România ar fi 10% dacă ar fi eliminată scutirea! Deci programatorii români ar emigra în UK de exemplu, fugind de un impozit de 10% ca să plătească un impozit de 40% – 45%?

Are sens?

Dar apoi vin celelalte argumente: da, dar în UK ar fi plătiți mai bine în România. Dacă aveți curiozități puteți să vă uitați pe Glassdoor ce salarii sunt în Londra de exemplu. Apoi încercați să calculați cu câți bani rămâne în mână un programator în UK.

Haideți să vă ajut eu cu Londra la partea de costuri (via Numbeo):

Consumer Prices in Bucharest are 51.70% lower than in London
Consumer Prices Including Rent in Bucharest are 64.72% lower than in London
Rent Prices in Bucharest are 81.27% lower than in London
Restaurant Prices in Bucharest are 53.11% lower than in London
Groceries Prices in Bucharest are 46.63% lower than in London
Local Purchasing Power in Bucharest is 30.47% lower than in London

Atenție în special la chirii: ”rent prices in Bucharest are 81.27% lower than in London”.

Iar comentariile astea sunt valabile pentru toate marile orașe din Vestul Europei, nu doar Londra.

S-ar muta IT-iștii români la Bratislava? sau la Sofia? În Varșovia? Budapesta? Clar, imediat după ce învață slovacă, poloneză sau maghiară și trăiesc în acele orașe departe de familie și prieteni.

Nu s-ar mai investi în IT-ul românesc fără scutirea asta

De ce? Zice lumea că România ar fi prea scumpă pentru a investi. Prea scumpă în comparație cu cine? Cu zona Europa Centrală și de Est?

Haideți să vedem cum stau lucrurile la nivel de taxare a muncii în zona asta:

Imaginea provine dintr-un studiu al Comisiei Europene. Ia aruncați o privire pe cifrele alea referitoare la impozitarea salarială în țările alea:

  • O singură țară are nivelul de impozitare mai mic: Bulgaria
  • Toate celelalte țări din zona Europe Centrală și de Est au nivelul de impozitare mai mare

Repetați după mine: chiar și cu impozitarea aia nivelul de taxare din România e mai mic decât în restul zonei! Ca să nu spun că datele alea sunt din 2016 (cele mai recente disponibile), iar între timp impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%.

Și alții au scutiri, de ce să le taie pe cele din IT?

În momentul de față sunt mai multe scutiri de la impozitul pe venit (art. 60 din Codul Fiscal), între care:

  • salariile din sectorul construcțiilor
  • veniturile persoanelor cu handicap
  • salariile celor care lucrează în cercetare-dezvoltare

Singura scutire din acea listă de care nu aș scăpa e cea pentru persoane cu handicap. Și asta pentru că statul român și angajatorii români sunt total nepăsători când vine vorba de persoane cu handicap.

Celelalte două scutiri ar trebui și ele eliminate pentru că nu rezolvă problemele din sectorul de construcții sau cercetare-dezvoltare.

Nici una din aceste scutiri nu ar trebui să existe. Putem găsi argumente pentru cea pentru persoane cu handicap. Nu putem găsi argumente economice sănătoase pentru celalalte. 

Faptul că există alte scutiri în alte domenii nu fac din scutirea pentru programatori o scutire bună. Sunt toate la fel de proaste și produc distorsiuni în economie (din nou, minus cea pentru persoane cu handicap).

Scutirea asta lasă bani în economia privată și e mai bine decât la stat

Păi stai…în cazul ăsta de ce nu eliminăm complet impozitul pe venit? Orice ban în plus la privat nu ajunge la stat și merge în economie în consum sau în economii.

De ce să lăsăm pe cei din IT cu mai mulți bani și nu pe cei din medicină? Sau pe cei din inginerie? De ce un sector trebuie să consume mai mult, dar alții trebuie să plătească bani la stat?

IT-istul consumă mai mult sau mai bine? Și dacă o face ce relevanță are asta pentru ceilalți oameni din economie? Cel care lucrează pe minimul pe economie ar trebui să se bucure că o persoană care lucrează în IT și-a mai cumpărat încă o excursie în Vietnam luna asta? Sau și-a schimbat și anul ăsta smartphone-ul? De ce? Cum ajută pe altcineva consumul ăsta?

Oamenii cu venituri mici consumă o proporție mai mare din venituri raportat la cei cu venituri mari. De ce?

Un om cu un salariu de 1.260 RON net (Cât e minimul acum) va consuma tot salariul pe mâncare, chirie și alte cheltuieli. Nu va rămâne cu mare lucru pentru a pune deoparte pentru zile negre.

Un om cu un salariu de 10.000 RON va cheltui va economisi o parte din acei bani.

Acum haideți să ne gândim un pic ce s-ar întâmpla dacă și unul și celălalt ar primi o scutire de 10% de impozit. Teoria economică zice că:

  • Persoana cu minimul pe economie va folosi tot venitul pentru consum.
  • Persoana cu venit mare va folosi doar o mică parte din acea creștere pentru consum, restul va fi economisit.

Chestia asta se numește Marginal Propensity to Consume în economie și se învață la micro-economie în anul 1 la ASE.

Dar oamenii din țara asta nu știu sau nu vor să știe chestia asta! Dacă vreți să stimulați consumul în economie, teoria economică spune că eficient e să tai taxele celor cu venituri mici, pentru că vor merge în mare parte în consum. Nu se taie taxele celor bogați pentru a stimula consumul!

Zău că argumentul ăsta nu are nici un sens oricum ai pune problema!

Concluzii

Nu există motiv economic pentru ca scutirea din programare (sau din construcții sau din cercetare-dezvoltare) să existe!

E doar o risipă de bani publici, bani care ar putea merge spre școli, spitale și ce vă mai place vouă!

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nicolae
nicolae
2 years ago

Scopul cresterii taxelor este sa iti incasezi mai multi bani la buget, atunci ce se intampa daca toti trec pe pfa ? La un salariu de 15000 lunar pe vechiul sistem ar insemna 10000, pe noul 9000 si pe pe pfa 13000 deci in cazul in care se trece la cei 10% exista un risc ca statul sa piarda 3000 de lei per angajat. In plus sunt alte zone cu facilitati mult mai mari decat it unde nu se spune nimic ex turismul, agricultura, constructiile

Bogdan Paduraru
Bogdan Paduraru
2 years ago

cam bati campii, habar n-ai sistemul de impozitare din UK… de ex pana la 20 mii lire pe an nu platesti impozit… nu platesti CAS pocentual ca la noi… IT-istul manancan mai mult somaj, e mai bolnav decat ala cu salariu minim pe economie? firmele nu vor pleca in alte tari din Europa desi au de ce, vezi aici https://www.stiridecluj.ro/economic/romania-are-cele-mai-mari-taxe-pe-salarii-din-europa-centrala-si-de-est
vor pleca in Asia etc

Bogdan Paduraru
Bogdan Paduraru
2 years ago

s-a pus sectorul IT pe picioare? asa zici tu? gata, ii dam in cap? dar toti banii astora din IT care stau in tara si ii baga in consum unde se pun? nu mai pune procent la CAS si CASS si pune atunci impozit la toata lumea la fel… sau e misto sa platim CAS 30% din 10 mii lei, nu?

Catalin Huzum Streza
Catalin Huzum Streza
2 years ago

Scutirea de impozit functioneaza ca o subventie pt sectorul IT, asta e singurul unghi din care nu vrea nimeni sa se uite. Orice stat sustine intr-un fel sau altul industriile pe care le considera importante: subventii, scutiri de impozite, tarife protectioniste, samd. Pentru ca vrea ca industria respectiva sa creasca, sa se dezvolte, sa reziste in fata concurentei.

PS: Agricultura si zootehnica primesc an de an subventii (adica bani, literalmente direct de la stat). De ce oare nu se indigneaza nimeni sa ceara taierea subventiilor acolo?

Ion
Ion
1 year ago

Pot sa spun ce cred eu. Un impozit de 10% nu este un capat de tara(nici 16% nu era). Dar atunci trebuie scazute CAS/CASS cu un procent echivalent.
Sunt de parere ca tot ce depaseste 35% din venit ca impozitare este japca. In special intr-o tara ca Romania unde trebuie sa mai platesti inca o data pentru sanatate (ca sa nu mori prin vreun UPU sau de vreo infectie) iar pentru pensie ti se “comunica” subtil pe toate canalele ca oricum nu va mai fi nimeni sa ti-o plateasca.
Concluzia este ca trebuie sa pui bani deoparte.

(ai omis sa spui ca “scaderea” de la 16 la 10% de impozit a fost corelata cu o crestere a bazei de impozitare la CAS/CASS. Practic in IT s-a taiat atunci un 6% din cei 16% care erau scutiti).

Ion
Ion
1 year ago
Reply to  Daniel

Nu am spus nici un moment ca Cas si Cass trebuiesc scazute doar pentru It-ishti. Ci pentru toata lumea. Apropo in constructii exista CAS zero. o fi corect sa te duci la spital pe banii altora? Sa ma lupt sa transform serviciile de sanatate in ceva eficient…ha ce gluma. Niciodata un sistem prost conceput nu s-a corectat bagandu-se neconditionat bani in el. Aduti aminte de monopolul romtelecom din primii 10 ani de dupa revolutie. L-a rezolvat doar concurenta. Am si eu prieteni in Sua si nu e cum spui tu. Acolo daca esti asigurat esti ok. In romania, desi platesti toata viata, cand ai nevoie cu adevarat esti considerat un expendable si trimis sa moara acasa(experienta personala cu bunici sau parinti). Si imi aduc aminte inflatia din anii 90 dar atunci toata lumea era prizoniera monedei , nu exista convertibilitate cu usd sau marca. Nu mai e cazul acum, nu… Read more »