Transgaz trebuie să se împrumute după ce a distribuit dividende

Una scurtă: Transgaz s-a împrumutat 50 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru a putea începe construcția la proiectul BRUA, o magistrală de gaz ce va traversa România, Bulgaria, Ungaria și Austria. Sursa informației e un articol de pe Hotnews. Ceea ce nu vă zice articolul vă zic însă eu: Transgaz a distribuit dividende în 2017 în două tranșe:

  1. O primă tranșă de 545,48 milioane la începutul anului 2017, reprezentând dividende din profitul obținut în 2016.
  2. O a doua tranșă în septembrie 2017 în valoare de 171 milioane RON, din ce resturi de capital mai avea prin contabilitate.

Altfel spus, în 2017 Transgaz a plătit 716,5 milioane RON în dividende, adică 159 milioane de euro, de 3 ori mai mult decât a trebuit să se împrumute.

Altfel spus împrumutul de la BEI nu ar fi fost necesar dacă Transgaz nu ar fi distribuit dividende atât de mari anul acesta și ar fi păstrat măcar o parte din bani pentru investiții.

Vorbeam într-o altă postare despre decapitalizarea companiilor de stat ca urmare a distribuirii forțate a acelor dividende. Ei bine, iată confirmarea: Transgaz, o companie cu cifra de afaceri uriașă, are nevoie de 50 de milioane de euro pentru a putea demara un proiect.

Și dacă tot vorbim despre Transgaz, după primele 6 luni ale anului 2017 reușise să cheltuie 3,05% din bugetul de investiții alocat pentru 2017.

Așa arată o companie de stat în România anului 2017: nu face investiții, distribuie dividende de 38 milioane de euro după care se duce să se împrumute 50 de milioane pentru a face investiții.

Sursa fotografiei: Glen Dillon (Own work) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să știi când mai postez chestii noi, dar ești o persoană ocupată (știu cum e!), îți pot trimite un newsletter săptămânal, pe mail, cu ce articole am mai scris. Tot ce trebuie să faci e să introduci emailul în căsuța de mai jos. Dacă vrei să îți pot spune ”Bună Mihai/Mihaela” și nu ”Dragă utilizator” adaugă și un nume în căsuță, deși nu e obligatoriu.

Imediat după abonare vrei primi un mail de confirmare (dacă nu apare nimic vezi și în Spam).

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments