Transelectrica amendată pentru că nu face investiții

Nu am putut să mă abțin din a râde sarcastic când am citit știrea asta pe Hotnews:

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a sanctionat Transelectrica, la sfarsitul anului trecut, pentru faptul ca in perioada 2014-2017 nu a realizat investitiile asumate chiar in planul de administrare, punand in pericol Sistemul Electroenergetic National, se arata intr-o nota de informare a actualului management al companiei. 

Ba mai mult, treaba e destul de groasă:

ANRE atrage atentia Transelectrica asupra faptului ca in urma neindeplinirii celor asumate in planul de administrare si de management a fost pus in pericol Sistemul Electroenergetic National.

Partea cea mai mișto e alta însă, Transelectrica a distribuit o căruță de bani în dividende în 2017. Mai întâi a distribuit 137,8 milioane RON la începutul lui 2017, după care a a mai distribuit încă 170 milioane RON la final de 2017. Asta înseamnă 307 milioane RON distribuiți ca dividende în 2017! Bani care au ieșit fizic din companie!

Spre deosebire de presa economică din România am semnalat treaba asta încă de atunci. Iată ce scriam în 2017 legat de distribuirea de dividende a companiilor de stat (nu doar Transelectrica, dar și Transgaz, Hidroelectrica și altele) și efectul asupra investițiile în infrastructură:

Transgaz e un exemplu bun pentru că după primele 6 luni ale anului 2017 realizase 3,05% din investițiile planificate. Șansele de a ajunge la un procent decent de investiții anul acesta sunt foarte reduse, în special după această nouă distribuire de dividende.

Ce să mai zic de Hidroelectrica, o companie de stat care a stat 5 ani în insolvență, un loc unde investițiile au fost la rândul lor neglijate din cauza problemelor financiare. Brusc, compania va trebui să distribuie și să plătească dividende de 655 milioane RON. Vor mai fi bani de investiții? Îmi vine greu să cred. S-a mai întâmplat ceva în materie de infrastructură în ultimii 5 ani la nivelul Hidroelectrica?

Ca să nu credeți că bat câmpii, sistemul de energie al României are nevoie disperată de unități de echilibrare, în special odată cu creșterea energiei regenerabile care, cu toate beneficiile ei, e teribil de imprevizibilă. Cel mai mare proiect de echilibrare se numește Tarnița – Lăpustești și, din câte se pare nimeni nu a mai făcut nimic pentru el din 2014 încoace. În schimb companiile de stat și statul român, care s-au angajat să realizeze acest proiect distribuie dividende uriașe, în loc să bage bani în infrastructură.

Rețineți cifrele de mai sus pentru Transgaz! Atunci când veți auzi că sunt probleme cu infrastructura de transport de gaz să vă gândiți la articolul de mai sus din 2017!

Conform Hotnews, Transelectrica realizase doar 30% din planul de investiții pe 2017! Și atenție mare aici:

 Obligatia stabilita in sarcina Transelectrica se referea exclusiv la executarea de lucrari de mentenanta, investitii, respectiv de dezvoltare / retehnologizare / reabilitare a retelei electrice de transport in conditiile Legii si ale reglementarilor in vigoare.

Adică acea obligație nu includea doar dezvoltarea de capacitate nouă de transport (adică rețele noi de stâlpi de înaltă tensiune sau stații noi de transformare) ci și mentenanță! Pe românește Transelectrica nu a băgat bani nici măcar în repararea și menținerea instalațiilor pe care le are deja!


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Și dacă tot suntem la subiectul investiții, imediat după ce a distribuit dividendele, Transgaz, compania care se ocupă cu transportul de gaz, a trebuit să se împrumute pentru a putea finanța gazoductul BRUA! Din nou, am scris despre asta în 2017, dar aparent nimeni nu pare preocupat de subiectul acesta.

Concluzii

Companiile de stat sunt obligate să aibă un plan de investiții și trebuie să se țină de el! Transgaz realizase 3,05% din investițiile în plan pentru 2017 la mijlocul lui 2017! Trei virgulă zero cinci la sută! Dacă Dedeman, RCS-RDS, Emag sau orice altă companie privată nu investesc în businessul lor vor pierde clienți, venituri și cotă de piață.

Dacă Transelectrica nu investește în infrastructură milioane de români și afaceri rămân fără curent electric!

Dacă Transgaz  nu investește în infrastructură milioane de români vor îngheța de frig!

Sesizați diferența? Investițiile unor companii care sunt monopoluri de stat NU trebuie neglijate pentru că pot paraliza o țară întreagă. Cu toate astea PSD consideră companiile astea vaci de muls și storc și ultimul dividend din ele, punându-ne pe toți sub riscul de rămâne pe întuneric și în frig.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments