Toți bărbații duri ai politicii au dat chix în pandemie

Ultimii ani au readus pe scena mondială tipul politicianului populist, dar lipsit de substanță. Îl avem pe Trump în SUA, pe Johnson în Marea Britanie, Bolsonaro în Brazilia, Salvini în Italia și, evident, șeful șefilor însuși Vladimir Putin.

Niște țări conduse de politicieni bad ass ca ei ar trebui să o ducă mai bine decât celelalte țări conduse de politicieni care nu au cojones ca băieții ăștia, nu?

Ia să vedem clasamentul cu țările cu cel mai mare număr de persoane infectate (sursa informațiilor):

Sau asa (sursa):

SUA lui Trump e pe primul loc, pe locul 3 e Marea Britanie a lui Johnson, pe 4 e Rusia lui Putin, pe 5 Italia condusă până nu de mult de Salvini (nu a prins pandemia e drept, dar moștenirea lui e încă acolo). L-aș aminti și pe Macron, bad boy-ul mai fashionable și pro-european al politicii franceze și el un politician umflat mult peste ce a arătat până acum. Și iată că în top10 avem și Brazilia lui Bolsonaro și Turcia lui Erdogan.

Așadar, toții oamenii duri ai politicii ultimilor ani se află în topul infectărilor. Cum o fi cu morții?

În mare parte la fel: Trump a dus SUA pe primul loc deși probabil nu în clasamentul care trebuie. Pe doi UK-ul lui Johnson, pe trei Italia condusă de populiști ani buni, Franța lui Macron și Brazilia lui Bolsonaro în top.

Apropo de Bolsonaro, a participat la un meeting anti-carantină și…a început să tușească minute în șir.

Cum pot oamenii ăștia să spună că ei știu mai bine și pot conduce o țară mai bine decât alții din moment ce domină clasamentul infectărilor și al morților?

Cam așa stau lucrurile cu politicienii de genul ăsta: vorbe multe, discursuri aprinse și acțiuni puține. Cu cât un politician promite mai mult cu atât va face mai puțin. Asta e o lecție pe care noi românii o știm teribil de bine, dar restul lumii pare că abia o (re)descoperă.

Ce au în comun însă toți cei de mai sus? Vă spun eu: dezmembrarea unor bucăți importante din instituțiile statelor pe care le conduc, urmat de impunerea unor oameni complet incapabili la conducerea acelor instituții cheie deja private de personal calificat.

E ca și cum nu ai hrăni intenționat un cal pe care apoi circumstanțele te obligă să îl călărești.