Toate’s vechi și nouă’s toate: Americanii și amenințarea comunismului

Americanilor le-a fost mai mereu frică de comuniști, iar treaba asta devine evidentă când ne uităm un pic prin istoria lor. Spre exemplu aveți mai jos un pamflet anti-comunist din anii 30 – 40 ai secolului trecut:

New Deal-ul lui Franklin Delano Roosevelt e considerat de majoritatea istoricilor și economiștilor motivul pentru care astăzi avem expresia ”the American Dream”. Pentru cei care nu știu ”New Deal-ul” american a presupus investiții masive ale statului în infrastructură civilă și apoi infrastructura de război, o compresie a veniturilor prin creșterea celor ale muncitorilor și scăderea celor din dividende sau rente și o redistribuire masivă de resurse prin intermediul unor programe sociale pentru populație.

Familii obișnuite cu 2-3 sau mai mulți copii au putut să își permită o casă și un loc de muncă suficient de bine plătit încât să poată trăi bine, chestie care a făcut restul planetei să copieze modelul american și să aspire spre propriul ”vis american”.

Ei bine, deși astăzi nimeni nu ar îndrăzni să îl numească pe Roosevelt comunist sau să spună că New Deal-ul lui a mers prost, la momentul respectiv a circulat acuzatii că planul e comunist și că va falimenta economia Statelor Unite.

Ca o paranteză aici: unul din motivele pentru care New Deal-ul lui FDR a avut succes a fost faptul că SUA a intrat în război. În absența celui de-al Doilea Război Mondial FDR nu ar fi avut mână liberă să transforme New Deal-ul inițial în forma care a dus la apariția visului american.

Logica economică din spatele New Deal-ului lui FDR va rămâne baza gândirii economice americane și a celei Vest Europene până la finalul anilor 70 când Reaganomics în SUA și Thatcherism în Marea Britanie și neoliberalismul în general vor merge în direcția opusă. Altfel spus logica New Deal-ului american a stat la baza a 40-50 de ani de politică economică în Statele Unite și în Vest, timp în care au avut loc numeroase confruntări cu URSS-ul și Pactul de la Varșovia iar companiile vestice s-au extins global.

Ce vreau să spun aici: nu tot ce visează unii că e comunism, neomarxism sau alta minune chiar e așa ceva.

În Statele Unite se vorbește azi despre ”Green New Deal”, în Europa de Next Generation EU (unde e și PNRR-ul nostru) cam modalități de a face tranziția spre o economie verde. Ambele sunt inspirate de New Deal-ul lui FDR la suprafață și au dus la apariția unor acuzații similare cu cele din pamfletul de mai sus.

Cumva chestiile astea două sunt personificarea neo-marxismului pentru unii oameni deși de regulă cei care spun asta nu prea știu în general ce e ăla marxism. Partea cea mai neplăcut însă e alta: atât Green New Deal cât și Next Generation EU nu se axează pe investiții ale statului ci pe investiții private finanțate sub diverse forme de stat. Mai mult, niciunul din cele două nu pune prea mare preț pe combaterea inegalitatății sociale, principalul factor responsabil pentru instabilitatea politică din ultimii ani din Europa și Statele Unite.

Altfel spus cele două planuri nu doar că nu sunt comuniste sau neomarxiste, ba sunt chiar neoliberalism deghizat în haine intervenționiste.

E greu de spus dacă cele două planuri își vor atinge obiectivele declarate de a face tranziția spre o economie verde sau dacă vor ajunge să finanțeze din bani publici tranziția spre verde a unor investitori privați și cam atât. Ce e clar pentru mine însă e că ele sunt cât se poate de departe de comunism, neo-marxism, socialism sau alte sperietori din astea.

Așadar:

  1. ”Amenințarea comunistă” e fluturată de foarte mult timp în fața oricărui plan de investiții al vreunui guvern din Vest, începând cu New Deal-ul lui FDR.
  2. Green New Deal și Next Generation EU nu aduc niciun fel de modificare în materie de redistribuire a resurselor, echitate / egalitate socială sau alte chestii specifice marxismului.
  3. Neoliberalismul e încă bine mersi, deci stați liniștiți că nu vă naționalizează nimeni mașina la mâna a doua sau iphone-ul luat în rate.

 

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
Malcolm
2 months ago

Nu stiu daca New Deal-ul lui FDR a fost asa formidabil cum il prezinti tu. Am citit diverse opinii, majoritatea impartite vizavi de New Deal-ul lui, nu toata lumea considera ca a functionat chiar atat de bine pe cat il lauda unii. De altfel nu e singurul presedinte democrat cu viziuni de genul asta, stat maret si salvator, si Lyndon B. Johnson a incercat ceva similar cu societatea lui mareata si nu i-a iesit. Asa cum ai adaugat si tu, a avut mult noroc cu razboiul si cu esecul total al lui Hoover dinaintea lui. E ca si cum ai spune ca Orban a fost un prim-ministru bun ca a venit dupa Dancila (nu ca s-ar cuveni o comparatie nici macar fortata intre Dancila sau Hoover dar Hoover a dat-o groaznic de gard intr-un moment crucial). Dar FDR a si capitalizat succesul asta, fiind singurul presedinte american care a candidat… Read more »

Malcolm
Malcolm
2 months ago
Reply to  Daniel

Intotdeauna te aprinzi cand intram in conversatii dogmatice, nu inteleg de ce din moment ce sustii ca tu nu gandesti asa. “Cei care si-au pierdut casele in perioada respectiva si carora le-au fost confiscate bunurile faceau parte din vechile structuri de putere.” Sa inteleg ca faptul ca “faceau parte din vechile structuri de putere” justifica deposedarea de proprietati? Ca asta suna fix a ura de clasa marxista. Si nu stiu daca e foarte adevarata asta. Iar comparatia cu pensiile speciale e absolut lipsita de sens. Acolo argumentul nu e sa deposedezi pe cineva de o proprietate, de ceva ce ii apartine ca drept al lui inalienabil, ci sa opresti o scurgere frauduloasa de fonduri luate clar pe nemerit. Apoi, daca ma intrebi pe mine, ai partial dreptate aici, e un subiect super politizat si anumite categorii merita pensiile alea speciale, nu toti, dar sunt unii la care sunt justificate. Iar… Read more »

Last edited 2 months ago by Malcolm
Malcolm
Malcolm
2 months ago
Reply to  Daniel

De fiecare data cand avem discutia asta inevitabil te duci in stilul asta pasiv-agresiv “daca ai citi, ai stii etc.”, zici ca am facut scoala impreuna si stii exact ce am citit si ce nu. E un stil care nu iti face cinste, dar ma rog, daca atat poti si asa simti tu ca “mi-ai zis-o”, treaba ta. Apoi tu ramai inradacinat in niste chestiuni pe care ti le-au mai explicat si altii pe aici dar refuzi sa le intelegi dintr-un motiv care imi scapa: ideologiile evolueaza, cand lumea se refera la neo-marxisti nu se refera la aia de acum 100 de ani pt ca, ghici ce, sistemul ala a esuat. Mai sunt cativa nebuni fringe care mai cred in treaba aia, sigur, dar majoritatea au renuntat la ideile alea. Marxismul ca ideologie atinge si zona sociala, politica sau religioasa, iar multi dintre aia care sunt botezati cu termenul ala… Read more »

Malcolm
Malcolm
2 months ago
Reply to  Daniel

Felicitari, te-ai descris absolut perfect pe tine insuti! Pacat ca nu ai ochi sa vezi asta, altfel nu ne-am mai invarti atat in cerc. Ti s-a mai spus si iti mai zic inca o data, poate, poate acum pica fisa. Esti fixat in lupta de clasa de acum 100 de ani si ai pretentia ca lumea sa ramana si ea fixata in aceleasi transee. Nu vrei sa intelegi ca lupta aia e depasita si toti, atat extremistii, cat si lumea de rand s-a adaptat. Tu ai pretentia ca toti sa se incadreze in categoriile despre care ai citit tu, probabil ca sa poti apoi sa “urechezi” pe restul si sa ii trimiti la citit sa te simti tu superior. Nu pare ca vrei dialog, nu pare ca vrei nici macar o perspectiva din mai multe unghiuri, pare ca tot ce cauti e un exercitiu narcisist de certificare in care sa… Read more »

Last edited 2 months ago by Malcolm
Asdad2005
Asdad2005
2 months ago

Noua economie încă nu știe ce doctrina poartă. Și da e frumos sa vorbești de mediu și cum salvezi planeta, când ai stomacul plin. Faza mai nașpa este ca nu toți îl și au.
Toate politicile de la smecherii pe stil nou cu mediu și să facem bine sa nu fie rau cumva omit asta. Acum putem vorbi despre asta mult și bine, dar cât timp întreaga noua doctrina se bazează pe pătura saraca sa plătească nota de plată, e nașpa pentru toți.