Tehnologia si locurile de munca

Grupul Volkswagen, implicat in uriasul scandal al pacalirii emisiilor, a anuntat ca isi va reduce efectivele cu 30.000 de persoane, dintre care 23.000 in Germania. Grupul auto va demara un plan care sa aduca economii anuale de 3,7 miliarde euro si sa faca din Volkswagen o forta in domeniul masinilor electrice si hibride. Volkswagen are 610.000 de angajati in lume. Reuters scrie ca vor fi create 9.000 de locuri de munca prin investitii in tehnologia pentru masini electrice, la Wolfsburg urmand sa fie construit un SUV electric, iar in Zwickau un model electric mai mic. Planul de restructurare a fost agreat cu sindicatele si reducerile se vor aplica pana in 2021. Sursa: Hotnews

Nu faptul ca VW reduce personalul cu 30.000 de oameni e stirea importanta aici (daca veti citi articolul complet veti vedea ca sunt pensionari anticipate si pensionari anticipate). Stirea cu adevarat importanta e ca in viitor se vor crea 9.000 de locuri de munca prin investii in tehnologie pentru fabricarea masinilor electrice.

Si de fapt cam asa va arata piata muncii pe partea de productie: Investitii masive in tehnologii pentru masini electrice si/sau masini inteligente, dar care presupun un numar redus de angajati. Pleaca 30.000 de oameni, vor veni 9.000 la VW si probabil acesta e doar inceputul.

Cei care isi imagineaza un viitor distopic in care robotii vor insemna concedieri in masa ale angajatilor se inseala. Robotii vor veni asa cum le e teama, dar nu vor da afara pe nimeni. Pur si simplu nu va mai fi nevoie de atat de multi oameni pe noile linii de productii. Vor pleca 10 oameni dintr-o companie, dar vor fi angajati doar 3 in locul lor.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments