Tehnocrația nu e o soluție politică

Majoritatea analiștilor politici serioși (adică nu ăia de apar aiurea pe la televizor sau își dau cu părerea prin social media) spuneau acum ceva timp că un guvern tehnocrat nu poate fi o soluție pe termen lung și, în cel mai fericit caz, poate fi folosit ca o unealtă într-o situație de criză și cam atât.

România a avut un guvern tehnocrat în 2016 și lumea a avut o părere în general bună despre realizările sale. Problema a fost înscă că guvernul tehnocrat Cioloș a fost sabotat de mai multe ori de parlamentul ostil dominat de PSD și PNL.

Iar aici apare principala problemă a oricărui guvern tehnocrat: lipsa de susținere politică.

Guvernul tehnocrat nu a avut așadar susținere politică pentru a face reforme propriu zise, așa că, vrând nevrând, a trebuit să petecească lucrurile bușite de guvernul PSD.

Ori România nu are nevoie de muncă de petecire ci de politici guvernamentale coerente, chestie promisă de fiecare guvern post-decembrist, dar foarte rar livrată. Iar un guvern tehnocrat, nu poate livra astfel de politici pentru că nu are susținere politică.

Iată acum că manifestul noului partid al lui Dacian Cioloș zice fix același lucru (boldul e al meu):

Nu credem că tehnocrația este o soluție politică. Este doar un răspuns conjunctural la situații de criză și nu se poate substitui democrației. Dar credem în guvernări competente și în implicarea specialiștilor în diagnoză și în proiectarea politicilor publice. Considerăm că impostura și amatorismul în politică sunt falimentare pentru orice țară.

Și băgați bine la cap chestia asta: nu poți avea un guvern apolitic, dar un parlament dominat de forțe ostile progresului și lucrurile să meargă bine!

România are nevoie de guverne politice, nu de tehnocrați! E nevoie însă de onestitate și de oameni decenți în parlament și guvern pentru ca lucrurile să meargă. Să sperăm că USR, RO+ al lui Cioloș și aripa reformatoare a PNL-ului vor oferii soluții coerente în viitor.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Odată cu completarea numelui și adresei de mail îți dai acordul pentru stocarea și procesarea (dacă e cazul) a informațiilor acestea. Informații sunt private și nu vor fi revândute sau oferite altor persoane cu excepția autorităților, dacă sunt solicitate explicit.

 

Be the first to comment on "Tehnocrația nu e o soluție politică"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*