1

O superputere se va comporta întotdeauna ca o superputere

Am văzut în ultima vreme multe postări prin feedul meu despre Navalny, omul care pare să fi devenit dușmanul nr. 1 al establishmentului din Rusia.

Și mă uit la oamenii care postează despre protestele din Rusia și mă minunez la naivitatea lor. Cumva au impresia că dacă mâine Putin nu mai e la putere brusc Rusia se va transforma într-o super democrație și de la Moscova vor veni numai raze de soare și căldură.

Dacă mâine Navalny iese din pușcărie, îl provoacă pe Putin la o luptă cu săbii călare fiecare pe câte un urs (așa se face schimbul de putere în Rusia) și câștigă…ei bine nimic din comportamentul Rusiei față de SUA, UE, China, România sau alți vecini nu se va schimba.

Rusia e o superputere cu un arsenal nuclear impresionant și are în continuare una din cele mai redutabile și avansate armate din lume. Și are lucrurile astea pentru că geografia nu a fost de partea ei în cea mai mare parte a timpului și a învățat să se apere.

Dacă mâine Navalny ajunge președinte Rusia nu se va retrage din Crimeea sau din estul Ucrainei. Nici nu va înceta să influențeze soarta Republicii Moldova sau să încerce să mențină un echilibru al puterii în favoarea sa în Coreea de Nord sau în Siria.

Mai multă democrație în Rusia înseamnă că oamenii care vor decide unde să așeze arme nucleare vor fi aleși de popor. Însă prioritățile lor strategice vor rămâne aceleași.

Și știți ce? Nu e nimic anormal în asta, dimpotrivă, toate marile puteri gândesc și acționează în felul acesta. Credeți că Biden va ridica toate sancțiunile aplicate de Trump Chinei? Nici pe departe. Trump a retras trupele americane din Irak și Afganistan? Nu, sunt două locuri unde SUA are un interes strategic.

Faptul că o superputere are persoana X sau Y la conducere nu înseamnă că brusc își va schimba atitudinea fata de o problema sau strategia. Astfel de evenimente sunt rare și de obicei sunt forțate de circumstanțe (războaie, nevoia de resurse, amenințare cu dispariție etc.).

Așa că luați o pungă de popcorn și urmăriți evenimentele din Rusia, dar nu vă faceți iluzii că dacă va câștiga o altă tabară decât cea a lui Putin brusc totul va fi bine. Rusia nu e răul absolut în lumea asta, e pur și simplu o superputere care acționează în logica superputerilor și cam atât.

P.S: Haideți să vă întreb o chestie. Voi cum măsurați teama unui guvern / regim de un anumit om? Adică se tot vorbește de faptul că lui Putin îi e frică de Navalny și de aia au încercat ba să îl otrăvească, ba să îl bage la pușcărie și așa mai departe.

De cine credeți că îi e mai teamă unui guvern:

  • De un om care poate organiza proteste mai ales în rândul clasei de mijloc și a tinerilor educați, care e plimbat prin fața camerelor de filmat, care dă interviuri prin presa străină, care ajunge să fie judecat și se întoarce la pușcărie de unde ieșise pentru a fi trimis în Germania pentru că avea nevoie de tratament medical? Sau
  • De un om împotriva căruia guvernul trimite trupele speciale cu elicoptere, un om foarte popular în rândul maselor, pe care îl bagă la pușcărie fără prea multă publicitate și despre a cărui soartă nu se prea mai știe mare lucru?

Primul e Navalny, al doilea e un șaman din Siberia care se credea a doua venire a lui Iisus. Vasile Ernu remarca faptul că oamenilor din fruntea Rusiei în general le-a fost mai teamă de sfinți decât de intelectuali și se pare că avea dreptate. E de înțeles, s-au ars cel puțin odată grav.