O superputere se va comporta întotdeauna ca o superputere

Am văzut în ultima vreme multe postări prin feedul meu despre Navalny, omul care pare să fi devenit dușmanul nr. 1 al establishmentului din Rusia.

Și mă uit la oamenii care postează despre protestele din Rusia și mă minunez la naivitatea lor. Cumva au impresia că dacă mâine Putin nu mai e la putere brusc Rusia se va transforma într-o super democrație și de la Moscova vor veni numai raze de soare și căldură.

Dacă mâine Navalny iese din pușcărie, îl provoacă pe Putin la o luptă cu săbii călare fiecare pe câte un urs (așa se face schimbul de putere în Rusia) și câștigă…ei bine nimic din comportamentul Rusiei față de SUA, UE, China, România sau alți vecini nu se va schimba.

Rusia e o superputere cu un arsenal nuclear impresionant și are în continuare una din cele mai redutabile și avansate armate din lume. Și are lucrurile astea pentru că geografia nu a fost de partea ei în cea mai mare parte a timpului și a învățat să se apere.

Dacă mâine Navalny ajunge președinte Rusia nu se va retrage din Crimeea sau din estul Ucrainei. Nici nu va înceta să influențeze soarta Republicii Moldova sau să încerce să mențină un echilibru al puterii în favoarea sa în Coreea de Nord sau în Siria.

Mai multă democrație în Rusia înseamnă că oamenii care vor decide unde să așeze arme nucleare vor fi aleși de popor. Însă prioritățile lor strategice vor rămâne aceleași.

Și știți ce? Nu e nimic anormal în asta, dimpotrivă, toate marile puteri gândesc și acționează în felul acesta. Credeți că Biden va ridica toate sancțiunile aplicate de Trump Chinei? Nici pe departe. Trump a retras trupele americane din Irak și Afganistan? Nu, sunt două locuri unde SUA are un interes strategic.

Faptul că o superputere are persoana X sau Y la conducere nu înseamnă că brusc își va schimba atitudinea fata de o problema sau strategia. Astfel de evenimente sunt rare și de obicei sunt forțate de circumstanțe (războaie, nevoia de resurse, amenințare cu dispariție etc.).

Așa că luați o pungă de popcorn și urmăriți evenimentele din Rusia, dar nu vă faceți iluzii că dacă va câștiga o altă tabară decât cea a lui Putin brusc totul va fi bine. Rusia nu e răul absolut în lumea asta, e pur și simplu o superputere care acționează în logica superputerilor și cam atât.

P.S: Haideți să vă întreb o chestie. Voi cum măsurați teama unui guvern / regim de un anumit om? Adică se tot vorbește de faptul că lui Putin îi e frică de Navalny și de aia au încercat ba să îl otrăvească, ba să îl bage la pușcărie și așa mai departe.

De cine credeți că îi e mai teamă unui guvern:

  • De un om care poate organiza proteste mai ales în rândul clasei de mijloc și a tinerilor educați, care e plimbat prin fața camerelor de filmat, care dă interviuri prin presa străină, care ajunge să fie judecat și se întoarce la pușcărie de unde ieșise pentru a fi trimis în Germania pentru că avea nevoie de tratament medical? Sau
  • De un om împotriva căruia guvernul trimite trupele speciale cu elicoptere, un om foarte popular în rândul maselor, pe care îl bagă la pușcărie fără prea multă publicitate și despre a cărui soartă nu se prea mai știe mare lucru?

Primul e Navalny, al doilea e un șaman din Siberia care se credea a doua venire a lui Iisus. Vasile Ernu remarca faptul că oamenilor din fruntea Rusiei în general le-a fost mai teamă de sfinți decât de intelectuali și se pare că avea dreptate. E de înțeles, s-au ars cel puțin odată grav.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stefan
Stefan
4 months ago

Te citesc de ceva vreme si intotdeauna analizele tale mi s-au parut ca incep corect dar fie se opresc cam la jumatate, fie ca trateaza jumatate din problema. Dar oricum e mai bine jumatate din problema vazuta corect decat toata problema vazuta gresit. Da, e corect, pozitia geopolitica a oricarei mari puteri (a oricarui stat de fapt) va fi de a isi maximiza influenta is puterea in regiunea ei, sau chiar global. Dar asta e o constanta, iar judecand doar dupa constanta asta, nimic nu s-ar schimba niciodata, dar lucrurile totusi se schimba. Eu raman un “fan” al lui Navalny dar nu pentru ca ma astept sa schimbe atitudinea Rusiei, ci pentru ca el insusi e o variabila in sistem, care ne poate aduce benificii. Ori beneficiile Romaniei in ultimii 30 ani au fost intotdeauna legate de slabiciunile Rusiei. Sigur, Eltin a vrut sa tina aceleasi constante ale politicii externe… Read more »

Malcolm
Malcolm
4 months ago
Reply to  Daniel

Daca baietii din cancelariile vestice sunt de teapa lui Borrell nu stiu daca e cazul sa emita ei judecati vizavi de Putin, ar fi cam penibil. Si sunt multi de nivelul lui Borrell pe acolo, nu e caz singular. Adica sigur, suntem toti pro-UE in relatia cu Rusia, dar hai sa nu cosmetizam lucrurile dintr-un entuziasm pueril. Altfel sa spui ca Putin e de vina pt toate astea de mai sus e ca si cum ai spune ca Gorbaciov e de vina pt destramarea URSS. Doar pt ca a avut ghinionul ca jucaria sa se strice la el nu inseamna ca el e vinovatul principal, nici pe departe. Putin a primit un gigant in genunchi, macinat din interior, cu o reputatie internationala sfasiata si l-a pus la aparate si ulterior pe picioare destul de repede. Ba inca a intreprins si niste rapturi internationale la care cancelariile vestice au dat din… Read more »

Last edited 4 months ago by Malcolm
Malcolm
Malcolm
4 months ago
Reply to  Daniel

Nu stiu daca a gresit sau nu tactic in Ucraina, pana una-alta Ucrainei i-a esuat tentativa de occidentalizare si astazi Ucraina e un stat esuat, cu multiple fisuri exploatabile de catre rusi. Acolo cam toata lumea a facut rahatul praf, si europenii, si americanii, si rusii, de aia au si ajuns ucrainienii sa voteze presedinte pe unul ca Zelinskiy. Si pana una-alta, Crimeea e tot a lor iar europenii nu zic nici pas pe tema asta. In rest, continui sa cred ca exagerezi cu ultima afirmatie sau ca, ma rog, daca e valabila, atunci cred ca e cel putin la fel de valabila si reciproca.