Nu suntem departe de ”Eat the rich”

Azi Bezos a fost în spațiu cică, reușind să facă în iulie 2021 ce făcuseră comuniștii sovietici în 1961 cu tehnologie considerabil mai primitivă. Dar hey, avem miliardari în spațiu sau ceva de genul ăsta!

Dar nu faptul că Bezos s-a dus în spațiu e problematic, dacă aș avea banii lui Bezos probabil că i-aș sparge pe lucruri considerabil mai excentrice, dar importante pentru umanitate.

Ce e problematic la Bezos e următoarea declarație:

A trebuit să caut sursă alternativă ca să mă asigur că nu e fake clipul. Se pare că nu, fix asta a zis.

Ce e rău în faptul că a zis că nu ar fi putut face asta fără angajații Amazon? Păi ce să fie, poate faptul că:

Oamenii ăștia au finanțat aventura cosmică a lui Bezos iar el a simțit nevoia să le mulțumească. Un gest foarte frumos din partea lui, dar și mai frumos ar fi fost să îi plătească decent. Am mai zis asta, Bezos e motivul pentru care generația tânără urăște capitalismul iar omul ține morțiș să demonstreze că oamenii ăștia au dreptate.

Nu e singurul însă, mai e un miliardar care se joacă cu navele spațiale în timp ce angajații lui sunt plătiți prost și lucrează în condiții grele în fabrici și ulterior s-au îmbolnăvit pe capete de Covid 19 pentru că a redeschis ilegal o fabrica în plină pandemie. Ah, da și pe lângă asta face bani din contracte cu statul și pare că nu se mai oprește.

Ar mai fi încă un miliardar care și el are ceva agenție de turism spațial, dar care face bani din contracte cu guvernul britanic și care a cerut bani pentru compania lui de aviație de la diverse guverne. Apoi și-a pus angajații să ia concediu neplătit 8 săptămâni.

Nu știu cum se face, dar se pare că pentru a mulțumii pe zeii spațiului e nevoie de sacrificii și mizerie umană pe Pământ. Nu se poate să ajungi în spațiu dacă nu ți-ai tratat angajații prost, i-ai plătit prost și eventual te-ai asigurat că nu pot să ducă o viață decentă.

Să nu vă mire dacă la un moment dat în Vest va avea loc o revoluție și se va ajunge la clasicul ”eat the rich” că de faza cu ”de ce nu mănâncă cozonac sigur am trecut”.

Și ca să termin în aceeași bătaie de joc în care am scris și restul articolului vă las cu capodopera asta:

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asdad2005
Asdad2005
13 days ago

Capitalismul actual a creat indirect acesti oameni(Bezos,Musk si altii). Ca ei au niste probleme la mansarda si in anumite situatii sunt niste oameni sinistrii cred ca deja se stie. Cea mai mare problema cand vine vorba de platit decent si tratat angajatii decent o reprezinta faptul ca acest cuvant are diferite conotatii pentru fiecare om(pentru Bezos sau Musk cred ca intelegem ce inseamna decent). Sunt perfect de acord ca ceea ce face Amazon sau Tesla propriilor angajati este ceva naspa. Dar asta se intampla pentru ca in final cumparatorul sa aibe acel produs la acel pret livrat in acea perioada, sau sa se poata plimba unde vrea el cu Model S proaspat cumparat. Ne place sau nu faptul ca vrem sa avem preturi mici la anumite produse/servicii vine cu acest impact si pana mai ieri occidentului nu i-a prea pasat de problema asta pana cand a inceput sa se intample… Read more »

Asdad2005
Asdad2005
11 days ago
Reply to  Daniel

Fiecare om știe cam ce buget are când vine vorba sa cumpere una sau alta. Ieftin și mult a creat indirect multe probleme în societatea mondială. Acestea nu au fost luate în serios pana când realitățile de prin China sau Bangladesh au apărut pe la occidentali.
Nu sunt fan ieftin și mult, dar in foarte multe situații aleg produsul care are cel mai bun raport pret-calitate. Soc și groaza cam toate vin de prin Asia făcute de niște oameni mega-exploatati ce indirect finanțează excentricitati ale unor milionari. Nu știu dacă pot sparge acest ciclul, dar îl accept ca atare pentru ca alternativele nu sunt prea răsărite.