Îi suntem datori cu toții Gretei Thunberg

Da, îi suntem datori Gretei Thunberg! De ce?

Tornade

Pe 30 aprilie 2019 în România a avut loc o tornadă surprinzător de puternică:

Te-ai fi gândit că genul ăsta de eveniment va aduce în discuție schimbările climatice, un subiect foarte la modă în Vest. Nope, nu s-a întâmplat, în schimb s-a făcut mișto masiv de șoferul care a intrat cu microbuzul în tornadă și de babele care își făceau cruci.

Acum, cred că știți și voi de la geografie că în România astfel de fenomene sunt extrem de rare. Și într-adevăr, atunci când s-au scris manualele respective tornadele erau un fenomen rar. Dar iată ce ne spune un studiu despre tornadele din România:

Ce ne spune graficul? Că tornade au avut loc în România de-a lungul timpului, dar destul de rar. Ei bine, de prin 90 numărul lor crește considerabil. Dacă pentru perioada anterioară secolului XX numărul de tornade se bazează pe observații raportate în presă sau mărturii confirmate ale mai multor oameni, după al Doilea Război Mondial, datele ar trebui să devină mai bune ca urmare a îmbunătățirii serviciilor de culegere a datelor. Ca fapt divers, se consideră că balaurii erau de fapt aceste tornade. Puteți citi mai multe despre subiectul ”Tornade în România” într-un studiu interesant aici, de unde am preluat și graficul de mai sus.

Deșertificare

În același timp Muntenia, Oltenia, Sudul Moldovei, Dobrogea și Vestul României prezintă risc de deșertificare. În unele zone acest risc e chiar foarte ridicat:

Harta e dintr-un studiu mai amplu pe tema deșertificării în UE, iar România nu stă deloc bine.

Schimbările climatice în agenda publică

Deși avem tornade într-un număr mare (mult peste media istorică), deși o parte considerabilă din zona de câmpie riscă să devină deșert, discuțiile pe tema schimbărilor climate au fost extrem de puține.

Ai zice că astfel de probleme sunt urgențe, că sunt chestii care ar trebui să apară în programe electorale. Ei bine nu sunt!

Dar iată că o adolescentă de 16 ani a ajuns să facă jumătate de planetă să vorbească despre climă după un discurs plin de reproșuri la un summit ONU pe tema asta:

Discursul nu e nemaipomenit și e supra dramatizat, dar a reușit să ațâțe lumea în România suficient încât să se discute despre schimbarea climei. Și pentru asta ar trebui să îi mulțumim! Nu, nu sunt ironic când spun asta, chiar e de apreciat că românii au început în sfârșit să se gândească la tema asta.

De ce a reușit o adolescentă de 16 ani să miște lucrurile în timp ce alți oameni mai avizați nu? Pentru că ea e vocea Generației Z, o generație care, deși e la adolescență deja s-a implicat în greve împotriva schimbărilor climei în Vest. Millenialii (generația mea) și-a pierdut un pic din elan sub muntele de datorii și greutăți aduse de criza economică, generația X e ocupată să crească copii. Așa că iată Generația Z că se implică.

Fix de aia zic: bravo lor că fac asta! Iar Gretei Thunberg trebuie să îi mulțumim că a pus subiectul ăsta pe masă și în România. Inclusiv partidele politice care vor prelua tema asta ar trebui să îi mulțumească.

Notă separată

Simt nevoie să punctez câteva lucruri legate de subiectul Greta Thunberg:

În primul rând foarte multă ură la adresa ei. Înțeleg că discursul ei poate părea teatral și dramatic. Înțeleg că vine dintr-o țară bogată și nu știe ce e aia sărăcie. Dar e o adolescentă de 16 ani, mai ușor cu ura. Voi ce făceați la 16 ani și cât de bine ați fi vorbit în fața celor mai puternici oameni de pe planetă? Așa că dacă o adolescentă de 16 ani vă enervează faceți ca oamenii din clipul de mai jos.

În al doilea rând Greta Thunberg nu e încorporarea ideii de schimbare a climei. E ușor de urât pentru că nu știe cu ce se mănâncă viața, dar nu trebuie să discreditați ideea în sine din cauza unei anumite persoane.

Și totuși fix asta fac oamenii doar dintr-o dorință stupidă de autovalidare a propriilor valori, credințe sau obsesii. Radu Alexandru (Pitici Gratis) explică asta foarte bine într-un articol recent:

Procesul e simplu. Iei o opinie în brațe, te bucuri de ea, simți că te reprezintă. Trebuie să scoți opinia constant la plimbare ca să îți confirmi că e o opinie bună și că tu ești deștept. Dar opiniile sunt niște chestii  pe care cu cât le privești din mai multe unghiuri și în mai multe circumstanțe, cu atât se complică mai tare. Iar dacă opinia se complică prea tare, începe să te doară capul de la nevoia de a o revizui. Vrei să eviți chestia asta. Vrei doar să îți confirmi că e opinie bună și ești deștept. Ăsta era planul.

Așa că inconștient începi să cauți o persoană foarte ridicolă cu o opinie opusă. Preferabil persoana aia e o caricatură umană cu multe defecte ușor de atacat și care și-a dus anti-opinia deja în gard  de tare ce a apăsat pe pedală cu ea. Te uiți la ăla cât de prost e și te simți bine și confortabil cu opinia ta. Ți-ai confirmat că ai dreptate.

P.S: E un pasaj foarte interesant în cartea Factfulnes despre o întâlnire și o discuție dintre autorul cărții și Al Gore legată de schimbarea climei. Vă recomand să citiți cartea!
Foto din cover: Anders Hellberg [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pawemperor
1 year ago

impactul pentru Vest probabil va fi unul mult mai semnificativ decat pentru Romania… de 30 de ani tot vorbim de coruptie si tot acolo este, de sute de ani ne temem de Rusia si tot nu avem strategii serioase de aparare… degeaba se vorbeste despre un subiect daca nu se face si ceva pe acel subiect… daca tot ai dat citat din articolul centaurului, trebuia sa te gandesti si in continuare, oamenilor le plac opiniile si discutiile, isi masturbeaza egoul printr-o declamare in aula internautica si apoi considera ca si-a facut datoria, nu ii mai este necesara si actiunea… acelasi lucru si cu iesirile in strada in contra lui Dragnea, au fost masturbari ale egoului, dupa cum ai postat si tu citatul lui Mao de pe strazile din Hong Kong, nu asa se face o revolutie… revolutia si actiunea in cazul de fata inseamna munca si „supararea” vecinilor, nu poti… Read more »

anonim
1 year ago

Știu că o să îmi iau bile negre dar nu cred in povestea domnișoarei Thunberg. Departe de mine de a contesta teoria încălzirii climatice și bla-bla. Ce mi se pare “tras” de par este povestea cu zâna ecologista care și-au convins părinții să nu mai mănânce carne samd. Sincer cred domnișoara Thunberg este rezultatul unui experiment și cred că de asemenea nu a fost singurul dar probabil cel mai reușit. De altfel sub diagnosticul de asperger de ascund ani de “îndoctrinare ecologista”. Probabil că suferind de sindromul de asperger experimentul a reușit. Impactul acțiunii ei în acest moment este doar la nivel emoțional. La nivel de fapte s-a văzut la new York saptamana trecută că după toți i-au aplaudat istericale (as putea spune chiar obrazniciile) au ignorat-o și nu au luat niciun angajament serios. Oare cat CO2 au lansat in atmosfera cu organizarea întrunirii? Legat de simbolistica reprezentată de domnișoara… Read more »

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@daniel
Pai tocmai asta mi se pare mie: exact ca celebrul robot Sofia care sunt mai multe.
Părerea mea că au fost mai multe potențiale Greta Thunberg și că ea de fapt e produsul cel mai bun sa fie lansat pe piață.
Rezultate palpabile greu de zis că vom vedea curând poate doar in Europa, că în China, India nu prea.
Singura soluție pentru reducerea poluării este găsirea unei tehnologii mai puțin poluante și mai rentabile economic. Altfel, prin măsuri heirupistice greu de atins rezultate palpabile, indiferent câte climate Strike vom face.

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@daniel
https://mises.org/wire/greta-thunberg-poor-countries-drop-dead
Articol de ieri.
De aceea efortul domnișoarei Thunberg mi se pare inutil și de aceea cred că e doar un “produs” de marketing adresat piețelor “mature”.
Vorba titlului ” cu toți datoram ceva sau vom fi datori la propriu celor care o controlează pe Greta Thunberg”

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@daniel
De capul ei nu ar avea atâta “expunere”. As merge pe varianta “follow the money”.
Un fel de “emanată”.
Corect, lovește în Turcia, Franța, Argentina pentru că acolo poate lovi. Nu prea a vorbit de north stream de exemplu, e o chestie care interesează direct Suedia ei natală.
Legat de viitorul planetei gândacii și șobolanii sunt mai adaptabili decât oamenii.

anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@daniel

Acu găsii întâmplător un articol mai de pe la începutul anului unde de mai lămurește ce e cu domnișoara Thunberg
https://reporterre.net/Le-capitalisme-vert-utilise-Greta-Thunberg
Follow the 💰!

Rilache
1 year ago

Deșertificarea nu se oprește.

Totodată, românul nu mai are interes pentru agricultură, din moment ce individul (și statul) nu le-a păsat și au vândut la bucată străinezilor. Să-l folosească ei, nu am să mă lupt pentru pământul lor, așa cum m-a enervat subiectul gazelor de care nu s-a spus nimic ( ce zice Hillerin și zice foarte corect: https://www.facebook.com/patrickandredehillerin/posts/10217933034811987 ).

Rilache
1 year ago
Reply to  Rilache

Băncile sunt străine sau „d-ale casei”?

Rilache
1 year ago
Reply to  Rilache

Vezi vreo carte din listă pe care n-ai citi-o (încă)?

https://www.goodreads.com/review/list/97430796-ian-fletcher

anonim
1 year ago

Începe săptămâna Nobel😀
Greta Thunberg premiul Nobel pentru pace
Magnus Soderlund premiul Nobel pentru Economie
Sau invers, poate chiar mai potrivit!

anonim
1 year ago
Reply to  anonim
anonim
1 year ago
Reply to  anonim

@daniel
Nici bărcuța domnișoarei Thunberg cu care a fost la ONU nu era prea verde.
Prostimea va înțelege că Nobelul pentru chimie s-a dat pentru bateriile de pe Tesla. Uite așa contribuim la scăderea emisiilor de CO2…
Pe de altă parte bateriile Li-Ion sunt intr-adevar un mare pas înainte și chiar merita un premiu gen Nobel, indiferent de cat de mult poluează sau iau foc.

anonim
1 year ago

Nu a luat Nobelul… Ghinionul ei că s-a născut intr-o tara care de peste 200 de ani nu a mai purtat războaie. Până la urmă este un premiu pentru pace.
Dar vorba lui Trump, are un viitor strălucit. Până la urmă validarea ei deja s-a produs, sau poate norvegienii care acorda Nobelul realizează și ei că bogăția țării lor de bazează în mare parte și pe combustibilii fosili…

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x