Studiile care măsoară diferența dintre salariile femeilor și bărbaților în România sunt eronate

Există sau nu wage gap în România? se întreabă nwradu și vine cu câteva statistici interesante despre diferența de salariu între femei și bărbați în România. Observațiile făcute de el sunt corecte, dacă plecăm de la prezumția că datele folosite sunt ok…dar, din păcate, nu sunt.

Țin minte că ma uitam acum câteva luni pe niște statistici similare și, făcând research pe România mi-am dat seama că datele acelea, deși sunt oficiale, sunt distorsionate foarte mult de câteva anomalii specifice României. Din păcate acele anomalii sunt luate de bune de către Institutul Național de Statistică și apoi raportate către Eurostat, sursa informațiilor din postare. Problema e una tipică românească și implică:

  • incapacitatea ANAF de a combate munca la negru și evaziunea fiscală
  • incapacitate sau lipsa de voință a INS-ului nostru de a prelucra ori ajusta informații care sunt evident distorsionate.

Altfel spus, oriunde vedeți analize , ar trebui să le priviți cu o doză zdravănă de scepticism și prudență. De ce? Vă explic în comentariile următoare, care sunt relevante atât pentru situația cu diferența dintre salariul câștigat de femei vs. bărbați (wage gap) cât și pentru orice altă analiză referitoare la câștigul salarial mediu al angajaților din România.

Numărul foarte mare al angajaților care câștigă salariul minim pe economie.

La nivelul anului 2015, aparent 2,4 milioane de români câștigau minimul pe economie, în condițiile în care numărul total de salariați era de aproximativ 5 milioane. Acesta e principalul motiv pentru care orice statistică referitoare la salariile din România trebuie privită cu mult scepticism. Practic, aproape jumătate din oamenii care compun forța de muncă a României au salarii comprimate la nivelul minim, ceea ce e ridicol dacă privim lucrurile rațional. Nivelul artificial al salariului declarat face ca orice statistică privind salariile din România să fie distorsionate. E normal ca România să apară cu un wage gap mic dacă aproape jumătate din forța sa de muncă are același salariu. Este însă realistă ipoteza asta? Eu zic nu! Explicația pentru acest fenomen? Munca la negru cel mai probabil:

Numarul foarte mare al oamenilor care castiga bani la negru în diverse forme

Și mă gândesc aici la persoane care lucrează integral la negru sau parțial la negru (schema e bine cunoscută: salariu minim pe economie declarat la fisc și restul la negru sau salariu pe contract de câteva ore și restul la negru). Chestia asta se întâmplă pentru că salariul minim pe economie, așa cum am mai scris, nu reprezintă, cel puțin în România un indicator al remunerației pentru muncii prestate ci mai de grabă o modalitate de a masca munca la negru. Mulți dintre angajatori s-au prins că e mai simplu să plătească minimul pe economie pe cartea de muncă și diferența să o plătească la negru. ANAF nu are resursele umane sau tehnice pentru a verifica dacă 2,4 milioane de contracte de muncă sunt cinstit pe minim sau doar paravan pentru muncă la negru. E greu spre imposibil să ne dăm seama cum influențează munca la negru diferența dintre salarii pentru că atât bărbații cât și femeile o practică. Pe hârtie ambele sexe câștigă egal (salariul minim), cifre raportate și la ANAF și care ajung apoi în statistici.

Cât ia fiecare în mână e greu de spus. De exemplu:

  • în industria textilelor lucrează un număr mai mare de femei decât de bărbați. Deci în lipsa unor informații concrete, un domeniu prost plătit, dominat de femei nu va influența statistica.
  • Agricultura e un sector în care munca la negru influențează statistica în sens invers, munca bărbaților fiind probabil subremunerată raportat la cea a femeilor (acolo unde mă aștept ca femeile, prin numărul mic și calificările mai înalte să iasă mai bine).

Mascarea castigurilor salariale sub forma de drepturi de autor, contracte de prestari servicii (pe SRL, PFA) sau alte scheme similare

Asta e una din chestiile cele mai dureroase pentru că influențează statistica la nivelul meseriilor ceva mai bine remunerate. Practic, o femeie poate fi plătită mai prost pentru aceeași muncă raportat la un bărbat, dar pentru că unul dintre ei facturează de pe PFA/SRL ca prestări de servicii, diferența nu se va vedea, pentru că prestările de servicii nu vor fi raportate în statistica oficială. Spre exemplu:

Maricica facturează 11,000 RON pentru o lună de muncă compania X, de pe PFA-ul ei.

Dorel primește salariu 10,000 RON net pentru o lună de muncă, pentru fix aceeași muncă prestată la compania X. La o primă vedere ai putea crede că Maricica primește mai mulți bani, dar trebuie să te gândești că Maricia trebuie să își plătească singură taxele și impozitele (undeva pe la 2300 – 2400 RON), ceea ce o duce cu venitul sub Gigel,  care ia 10,000 RON net. Dar diferența asta nu o va observa nimeni pentru că, deși Gigel va fi raportat în statistica privind salariile, Maricica nu va fi raportată.

Pe de altă parte, imaginațivă că Maricica facturează 20,000 RON pentru aceeași muncă, ceea ce îi duce venitul mult peste cel al lui Gigel. Nici diferența asta nu va fi raportată în statistică pentru că venitul Maricicăi este venit din prestări de servicii iar al lui Gigel din salarii.

Concluzia

Altfel spus, deși statistici de genul diferențe între bărbați și femei în termeni de salariu sunt interesante, ele trebuie citite cu multă prudență atunci când se referă la întreaga economie a României și se bazează pe informații raportate de angajatori. Cu cât sunt mai punctuale studiile, cu atât mai bine.

Pe de altă parte, simplul fapt că datele sunt varză, nu înseamnă că acel wage gap nu există, ba dimpotrivă, e posibil să fie mai mare decât îl prezintă datele oficiale, dar în lipsa unor informații mai bune e greu să ne dăm seama.

Spune-le si altora

Be the first to comment on "Studiile care măsoară diferența dintre salariile femeilor și bărbaților în România sunt eronate"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*