Străinii dau șpagă ca statul să își facă treaba

Din categoria doar în România e posibil așa ceva (via G4Media):

Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanțe și Transporturi, după cum urmează:

– suma totală de 1.114.000 euro a fost dată inculpatului Dascălu Constantin, pentru ca acesta să își îndeplinească atribuțiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în așa fel încât să asigure, pe de o parte, finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța și, pe de altă parte, finanțarea necesară plății TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul București –Câmpina.
– suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanțe, Vlădescu Sebastian, în același scop
– suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vlădescu Sebastian, care ar fi urmat să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța.

Nu știu dacă realizați, dar niște companii străine au dat șpagă unor oameni de la Ministerul de Finanțe și Ministerul Transporturilor ca aceștia:

  • să le plătească facturile restante pentru lucrări deja efectuate
  • să le plătească TVA restant pentru lucrări efectuate,
  • să îl convingă pe ministrul transporturilor să aloce bani pentru plata facturilor de mai sus.

Nu îi bănuiesc că ar fi ușă de biserică pe cei care au dat șpaga (deși nu scrie nicăieri că ar fi dat șpagă pentru a câștiga licitația), dar e uimitor că se dă șpagă pentru achitarea facturilor restante. Și nu vreau să fiu înțeles greșit, acele firme și tipul care a dat șpagă merită condamnarea pentru șpagă. Ba îndrăznesc să spun că sunt parte din motivul pentru care lucrurile merg atât de prost în România. Dacă erau la ele în țară ar fi mers în instanță să ceară plata facturilor. În România au preferat șpaga însă. Ba mai mult puteau face un denunț la DNA dacă li s-a cerut șpagă pentru achitarea facturilor deși în cazul ăsta probabil nu ar mai fi pupat contracte publice.

Oricum sunt curios dacă șpaga a fost inițiativa lor (a firmelor străine adică) sau a fost cerută de români. Dacă a fost cerută de români atunci putem extrapola și considera că e posibil ca multe alte proiecte de infrastructură să nu avanseze pentru că firmele care lucrează la ele nu dau șpaga cerută.

Știți metroul ăla din Drumul Taberei, care nu se mai finalizează de ani de zile pentru că finanțarea proiectului se tot întrerupe? Centura București? Autostrăzi?

Repet: se cere șpagă pentru a plăti facturile restante către constructori. Acum înțelegeți și de ce e mai scump kilometrul de autostradă în România? Pentru că la costul efectiv de construcție firmele trebuie să adauge:

  • profitul firmei
  • șpaga pentru plătitul facturilor restante
  • costul împrumuturilor bancare (dobânda adică) pentru a finanța compania cât timp statul nu plătește facturile restante (munca e făcută, banii nu vin însă)
  • costul împrumuturilor bancare (dobânda adică) pentru a acoperi faptul că statul nu rambursează TVA-ul la timp (deși ar trebui rambursat în câteva luni, poate dura și câțiva ani de zile la unele contracte).
Versiune de printat
Spune-le si altora

3
Leave a Reply

1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Rilache

Spre deosebire de tovarășul Manole, să nu reacționeze când Caritas-ul era clar ca bună ziua asemănătoare cu firma South Sea, ori de câte ori aud de firme străine/off-shore care se încumetă să construiască ele o chestie, nu face altceva decât să:

a) Îmi aducă aminte ce colonie suntem, ca țară, ca nație (mentalitatea);

b) De mârșăviile făcute de firmele americane procurătoare de fructe din America Centrală.

Rilache

Eu încă aștept să se întocmească o statistcă, ceva, care să arate cât % (și în numere reale) s-a furat și se fură.

Așa cum americanii au „effective tax rate”, așa aștept să se facă la noi o analiză privind hoțiile care s-au făcut și se fac. Să vadă toată lumea o aproximație dintr-un adevăr crunt, să se răspundă la întrebarea: „Vreți să știți cât se fură? Ia uitați, atâta se fură & s-a furat.”