Nu ar trebui stimulat consumul în economie în perioada pandemiei

Știu că lumea probabil nu prea are chef să se gândească la economie în perioada asta, dar uite că trebuie să o facem.

Pandemia de CoVid-19 ar putea să afecteze puternic economia mondială dacă nu se stinge în câteva săptămâni. Efectele se văd deja în unele sectoare:

Problemele vor crește și mai mult dacă va trebui ca o mare parte a forței de muncă să rămână acasă. Sunt oameni care pot lucra de la birou, dar sunt încă mulți care nu vor putea face asta.

Nu ar trebui stimulată economia în timpul unei pandemii

Instrumentele clasice de stimulare a economiei în vremea unei pandemii nu prea funcționează. De fapt, cred că e nevoie de o explicație ceva mai lungă: instrumentele funcționează, dar efectele nu sunt cele dorite.

În mod normal, când o economie intră în recesiune, decidenții au la dispoziție două tipuri de instrumente:

 • monetare – de regulă Banca națională scade rata dobânzii
 • fiscale – tăieri de taxe

Prin scăderea ratei dobânzii băncile pot acorda credite la dobânzi mici. Asta înseamnă că firmele se pot împrumuta mai ieftin de la bănci ceea ce duce, în condiții normale, la o creștere a activității economice pentru că firmele au mai mulți bani de investit. Zic în condiții normale pentru că sunt și excepții de la situația asta, dar nu vorbim despre ele momentan.

Creșterea activității economice înseamnă că firmele bagă acei bani în a cumpăra mai multă marfă, a produce mai multe bunuri în fabrici, a deschide noi magazine poate, angajează mai mulți oameni și așa mai departe.

Prin tăieri de taxe se dorește, în condiții economice normale, același efect: taxele mai mici, spun unii economiști, vor stimula firmele să investească în expansiune. La fel ca și mai sus, asta înseamnă că vor cumpăra mai multă marfă, vor produce mai mult în fabrici, vor angaja mai mulți oameni și așa mai departe.

Acum întrebare: vrem să creștem numărul de oameni din fabrici, birouri și magazine în perioada unei pandemii? Vrem să facem bunurile și serviciile mai ieftine și să facem oamenii să iasă din case și să călătoarească sau să consume în perioada unei pandemii?

NU! Clar nu!

Ce poate face totuși un guvern?

Zic un guvern, nu neapărat guvernul român pentru că unele țări au înțeles că instrumentele normale nu ar trebui folosite în situația asta. Un exemplu destul de bun pare la o primă vedere cel al Guvernului Britanic al lui Boris Johnson. Zic ”la primă vedere” pentru că ieri a fost publicat și nu am avut timp să mă uit în detaliu prin el.

Pentru a ajuta economia în perioada coronavirusului Guvernul lui Johnson vrea să facă următoarele chestii:

 • se poate lua concediu medical mult mai ușor, inclusiv pentru cei care se află în auto-izolare, fără să aibă vreo hârtie de la doctor
 • decontarea concediului medical către angajatori se face mult mai rapid
 • un fond de garantare a creditelor va fi creat prin care IMM-urile britanice afectate de coronavirus vor putea accesa finanțare la dobânzi mult mai mici
 • există posibilitatea de a agrea cu Fiscul britanic prelungirea termenelor de plată a taxelor datorate statului.
 • extinderea unor scheme de ajutor social pentru cei care lucrează în ”gig economy” adică șoferii de Uber, Deliveroo (echivalentul Glovo) și așa mai departe. Aceștia nu au statut de ”salariați” deci nu pot beneficia de concediu medical.
 • extinderea temporară a unei reduceri a taxelor pe clădiri plătite de baruri, restaurante, cinemauri și alte afaceri care sunt legate de turism și ceea ce britanicii numesc ”high street”.

Lista de mai sus nu e completă, puteți citi și alte măsuri în documentul prezentat de guvernul britanic. Nu sunt fan al conservatorilor britanici, și nici nu sunt 100% de acord cu ce e în lista de mai sus, dar la nivel principial măsurile sunt în linie cu ideea de a nu stimula consumul în perioada pandemiei. Ajutoarele acordate companiilor sunt pentru a le ajuta să treacă peste o problemă temporară.

Ce va face Guvernul român?

Guvernul României se sfătuiește cu diverse instituții ale statului și cu patronatele în legătură cu ce măsuri economice să ia pentru a contracara efectele coronovarisului. Cineva remarca bine că din întâlnirea aia lipsesc sindicatele. Credeți că va ieși ceva bun pentru românii simpli din întâlnirea asta? Vom vedea…

Pe de altă parte, sper să mă înșel, dar am o bănuială că mințile luminate de la Guvern nu vor ține cont de tot ce am scris mai sus despre stimularea consumului în perioada asta. Iată de exemplu ce ne anunță Florin Cîțu:

”În acest moment este foarte imporatant să creștem puterea de cumpărare a românilor.”

Nu boss, nu e ăsta momentul! Din toate momentele posibile fix ăsta e cel mai prost să crești puterea de cumpărare a românilor! Și atenție, postarea lui nu e de acum 2 săptămâni ci de pe 11 martie 2020!

Și fără supărare, dar nu îți trebuie doctorat în economie să îți dai seama că ce spun e corect. E de manual de economie de anul 1!

Dar există se pare destul de multe voci care cer stimulente economice de la guvern, așa că sunt șanse mari să nu scăpăm. Inclusiv în rândul ”influencerilor” au apărut îndemnuri la revenirea la normalitate (văzută la Alexandru Evanghelidis):

Cum dracu să le zici oamenilor să facă turism și să iasă în restaurante acum? Postarea lui Mândruță și Mandachi e de pe 10 martie, nu de acum 2 săptămâni! Cum poți spune asta având în vedere tot ce s-a întâmplat zilele astea?

Concluzii

Eu știu că unele chestii de economie sunt complicate, dar a NU stimula consumul în perioada unei pandemii globale e la mintea cocoșului! Nu îți trebuie doctorat în economie la Oxford ca să îți dai seama de asta! Trebuie ajutați atât salariații cât și firmele să treacă peste acest șoc, dar nu prin stimularea consumului ci prin măsuri menite să facă viața mai ușoară tuturor în perioada asta.

Concret e vorba despre:

 • amânarea unor termene de plată a impozitelor și taxelor acolo unde pandemia a avut un impact major
 • credite la dobânzi preferențiale pentru a ajuta firmele cu cash în perioada asta
 • simplificarea legislației privind concediul medical pe perioada pandemiei atât la nivel de angajat cât și angajator.
 • extinderea ajutoarelor sociale și celor care nu sunt salariați pe perioada pandemiei.
 • înghețarea plății creditelor (ipotecare cel puțin) pe perioada pandemiei având în vedere că mulți oameni s-ar putea să nu își mai primească salariilor în întregime sau să le primească cu întârziere (Italia a făcut deja asta)

Se pot face multe lucruri în privința asta, important e să nu se stimuleze consumul ci ajutorarea oamenilor și a companiilor temporar.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments