Ce mă șochează și nu mă șochează la alegerile parlamentare

Sunt puține lucruri care mă mai șochează. Trăim în epoca hiper-realității (o să auziți des cuvântul ăsta în viitor) și kayfabe în politică așa că e greu să mai oripilezi și să șochezi un om ca mine. În schimb, am ajuns să fiu șocat de lucrurile care îi șochează sau nu îi șochează pe români.

Am scris despre cum tragedia de la Piatra Neamț a lăsat reci pe mulți dintre oamenii pe care îi urmăresc, dincolo de niște mesaje goale care au durat cam 24h.

În schimb, mult șoc și groază că nu iese lumea la alegeri și e prezența la vot mai mică decât la alegerile locale din 2020, cele prezidențiale din 2019, sau cele parlamentare din 2016.

Ce e șocant aici e cât de obtuzi sunt sau se fac a fi oamenii care se miră de chestia asta și cei care tot fac apel la ieșitul la vot.

  • Știți care e diferența între alegerile prezidențiale din 2019 și cele parlamentare din 2020? Vă spun eu: 12 luni și 12.320 morți
Sursă
Sursă
  • Știți care e diferența între alegerile locale din 2020 și cele parlamentare din 2020? Vă spun tot eu: 7.602 morți.

Ei bine, cu toate astea, lumea e șocată că românii nu ies la vot în ciuda apelurilor de pe Facebook. Iar eu sunt șocat de șocul lor.

Acum câteva zile au apărut poze dintr-un spital din Reșița unde sunt internați pacienții infectați cu Covid 19.

Chiar vă rog să nu dați scroll până nu vă uitați la toate pozele. Reșița e condusă de un primar PNL reales în 2020. Pandemia a ajuns în ultimele 2 luni și în România profundă, în sate și orașe mici. Alte două spitale din București rămăseseră fără căldură și apă caldă zilele trecute.

De ce sunt românii șocați? Ce credeți că se întâmplă într-o țară unde trebuie să dai șpagă pentru a merge la medic în vremuri normale? Cum vor merge lucrurile într-o pandemie?

Prioritatea guvernului PNL ar fi trebuit să fie a-i face pe oameni să fie suficient de încrezători încât să iasă din casă și să voteze. Amenzile din primăvară, pulanele date ”bombardierilor” și aerul general de haos nu a ajutat.

Revenind la șocuri: eu sunt șocat că nimeni din Guvernul PNL nu și-a pus problema că pandemia asta s-ar putea să însemne o prezență mică la vot. Nu îmi e clar la ce se așteptau: să se înghesuie oamenii ca la locale? Repet: erau 4.700 de morți atunci, acum am ajuns la 12.320, cu secțiile ATI pline în toată țara.

Singura chestie șocantă în toată povestea asta e cât de rupți de realitate au fost cei de la PNL crezând că pot administra pandemia asta atât de prost fără să fie sancționați. PNL ar fi putut avea peste 40% din voturi dacă ar fi lăsat PSD să administreze pandemia. Știu că politica e complicată, dar au avut o ocazie istorică de a putea guverna chiar fără USR dacă scoteau peste 40%. Au dat cu piciorul acestei șanse pentru 1 an de guvernare cu un parlament în care nu aveau majoritate. Și bonus, aveau ocazia de a sări din barcă când picase guvernul Orban și au ratat ocazia. Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în traistă!

Alegeri în primăvară

Mai țineți minte cum s-a opus toată suflarea politicii de dreata și a lumii bune când s-a pus problema amânării alegerilor? Cum vi se pare acea decizie privind în urmă?

Haideți să revenim la șocuri: când se discuta treaba cu amânatul alegerilor se știa deja că primele doze de vaccin împotriva Covid 19 vor deveni disponibile undeva la final de 2020 iar campania de vaccinare ar urma să înceapă prin ianuarie în Europa și SUA. În funcție de data exactă a alegerilor se putea vorbi atunci despre alegeri unde câteva milioane de oameni poate erau deja vaccinați.

În Marea Britanie se făceau de atunci calcule legate de popularitatea lui Johnson: se vorbea de faptul că urma să scadă puternic din cauza unui no-deal, dar sperau conservatorii să revină popularitatea lui la cotă ridicate odată cu livrarea vaccinului în primele luni ale anului. Chestiile astea se discutau la început de toamnă.

În România, în schimb, nimeni nu părea să aibă în vedere discuția cu vaccinul și efectul său asupra alegerilor. Cu siguranță ar fi avantajat partidul aflat atunci la conducere.

Iar asta m-a șocat: PNL putea să câștige puncte electorale bune dacă reușea să vaccineze măcar câteva sute de mii de oameni înainte de alegeri. Nimeni nu pare să fi avut în vedere chestia asta, PNL avea în cap doar alegeri în decembrie și nimic altceva.

Altă chestie: încă de la începutul toamnei, în Marea Britanie se vorbea despre un ”circuit breaker”, adică o carantină de o lună care să aibă loc înainte de Crăciun, astfel încât lucrurile să se relaxeze în preajma sărbătorilor. Discuțiile astea aveau loc nu doar în Marea Britanie, ci și în UE.

Am fost șocat atunci să văd că nimeni din România nu vorbește la modul serios despre impactul acestor carantine asupra votului diasporei. Ori votul diasporei era foarte important pentru USR, deci ei ar fi trebuit să încerce să împingă alegerile. Dar nu au vrut să îl supere pe fratele mai mare și galben, care îi amenința că nu îi mai lasă și pe ei să se joace cu playstation-ul.

Acum una din două:

  • ori în România consultanții politici sunt slabi
  • ori consultanții sunt ok, dar politicienii nu ascultă de ei că știu ei mai bine.

Iar acum să vă spun chestia care mă șochează probabil cel mai tare pe mine: deși avem 30 de ani de democrație (sub o formă sau alta), partidele politice românești au aceleași teme ca în anii 90 cu comuniștii și anti-comuniștii, privatizare și deșteaptă-te române!

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asdad2005
Asdad2005
9 months ago

Gradul de avansare al Romaniei este dat, de tema din campania electorala la parlamentare.
Realistic vorbind, in politica romaneasca avem foarte multi oameni cu idei expirate, poate prea multi. Campania electorala a fost stearsa si toti au facut niste calcule urate pe prezenta. Prezenta a fost cea mai mica de dupa 89 si avem parlamentul poate cel mai echilibrat. Vor urma 4 ani in care se stagna in planurile esentiale, o recesiune nasoala si o depopulare cam ca in 2010.
Romania este o tara wow si interesanta, dar politica nu s-a facut niciodata pentru oameni ci pentru niste interese obscure de moment.