Șeful WeWork e plătit să plece din firmă

Scriam acum ceva vreme despre problemele pe care WeWork (startup din domeniul imobiliar) le are. Acele probleme veneau în contextul în care modelul lor de business nu pare să fie unul prea bine pus la punct. Și ca să fie treaba treabă până și fondatorul WeWork a scos 700 milioane de dolari din firmă fix înainte de listare.

Aminteam în unul din articolele anterioare că urmează să se întâmple una din următoarele chestii:

Viitorul companiei depinde de investitori și ar putea arată așa:

  1. Compania ar putea fi lichidată, activele vândute și banii transferați acționarilor

  2. Similar cu punctul 1, e posibil ca întreaga companie să fie cumpărată de un investitor la un preț considerabil mai mic decât valoarea la care a fost evaluată pe baza investițiilor primite

  3. Compania ar putea să încerce să se orienteze spre un model de business tradițional în care manageriază activele și chiriile ca orice altă firmă din domeniu. Dacă se va întâmpla asta acționarii vor trebui să accepte faptul că vor pierde o parte din banii investiți (asta e deja clar cred). De asemenea odată cu acceptarea realității investitorii vor trebui și să admită faptul că noua companie nu va acapara piața precum Google sau Facebook ori Amazon. Altfel spus va avea competitori și va fi nevoită să lupte cu ei, rezultatul fiind că profitul generat nu va fi unul fabulos.

Și s-a dovedit că opțiunea 2 era cea corectă (via Wired):

Japanese telecommunications giant SoftBank is taking control of WeWork, and it’s giving WeWork founder Adam Neumann the equivalent of nearly $1.7 billion to sever most of his ties with the shared office space startup, according to The Wall Street Journal and the Financial Times. SoftBank will also spend up to $3 billion buying out shares owned by employees and early investors in the company, and it’s lining up some $5 billion in debt financing to help the startup move forward. This is all on top of the more than $10 billion SoftBank has already committed to WeWork as its largest investor.

Softbank avea deja o grămadă de bani băgați în companie și nu putea risca să îi piardă dacă se alegea praful de companie. Ba mai mult, ca urmare a listării ratate la bursă, a cumpărat acțiunile alea la reducere față de cât ar fi dat dacă le-ar fi cumpărat acum 1 an de zile când problemele nu erau atât de clare.

Dacă vreți să o ardem filozofic putem spune că 1,7 miliarde e prețul plătit de SoftBank să scape de fondatorul WeWork și să preia business-ul înainte să fie distrus complet.

 

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
anonim
1 year ago

…Si probabil se vor orienta spre un model de business ceva „mai tradițional”

Rilache
Rilache
1 year ago
Rilache
Rilache
1 year ago
Reply to  Rilache

Ce mă irită (freacă) cel mai mult e că nu știm cum a fost întocmit actul preluării & plății. Adică, banca îi plătește totul într-o singură dată sau i-au zis ăia: „Bă, îți plătim trimestrial, ca la rate, până îți dăm totul, că mai întâi trebuie să facem banii din chestia ta să ți-i dăm.”

Pe de altă parte, se pare că mercantilismul/autarhia n-a fost chiar așa de rău cum se credea înainte: https://foreignpolicy.com/2019/10/22/economists-globalization-trade-paul-krugman-china/