Una scurtă cu revenirea în V a economiei

Pe la începutul pandemiei asta am tot văzut repetată prin presă ideea că economia își va reveni rapid după carantină și se va întoarce la nivelul de dinainte. În limbaj popular se spune că e o ”revenire în V”, în ideea că are loc o întoarcere rapidă la nivelul anterior.

Retorica asta cu revenirea în V a fost împinsă de la spate agresiv de PNL prin Florin Cîțu, ministru al Finanțelor, cum ar fi de exemplu aici:

– Romania vă avea o revenire din trimestrul III, în V , scenariu de baza cu care lucrează și BNR. Asta inseamna creștere economica în 2021.

Puteți să îi cautați prin feed-ul de Facebook că are o grămadă de postări cu ”V”-ul vieții.

Mai toți economiștii serioși spuneau încă de prin aprilie-mai anul acesta că sunt șanse mici să avem parte de o revenire în V pentru că:

  1. Era puțin probabil să se revină atât de rapid la viața de dinainte
  2. Erau șanse mari să vină un val 2
  3. Există multă incertitudine în economie și oamenii nu vor să cheltuie bani mulți când știu că ar putea să rămână fără loc de muncă.

Dar pentru PNL și dl. Cîțu nu a contat, el o ținea una și bună cu revenirea în V.

Știți cum e când ai așteptări scăzute, dar tot ești dezamăgit? Ei bine, așa m-am simțit eu când am citit titlul ăsta din Ziarul Financiar:

Ce spun analiştii economici despre economia României în 2020: Este deja dincolo de dubiu că revenirea va fi în V, însă contează cât de mult va dura până revenim la activitatea economică din 2019

Și bineînțeles că avem chestia asta shareuită de ministrul finanțelor:

Bine, declarația exactă îi aparține lui Ionuț Dumitru, economist șef la Raiffeisen Bank și de fapt sună cam așa:

„Aş spune că datele din România ex­primă cumva tendinţele care s-au ma­nifestat şi la nivel european, cu ex­cep­ţia faptului că România a avut o scă­dere doar în T2, nu şi în T1. Practic am avut o cădere foarte brutală în T2, lucru general valabil şi în acest context apare ideea de revenire în V. E clar că e V, problema este cât de repede revenim la activitatea economică dinainte de criză. Am avut o cădere brutală şi ar fi o catastrofă să ai revenire în altă formă decât V“, a spus Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Bun, acum haideți să vă spun și problema mea cu povestea asta: îmi e teamă că următorul pas al Guvernului PNL va fi să ne obligem să scriem litera V altfel. O să râdeți, dar e singurul pas logic.

Practic, litera V are marginile egale, dar conform lui Ionuț Dumitru și Florin Cîțu tot revenire în V e și când marginile sunt la distanță mare. Cum ar veni și dacă e U tot revenire în V e. Și dacă stagnăm și ajungem la revenire sub formă de ”L” tot revenire în V va fi la un moment (când își revine economia de la sine). E doar o chestiune de timp până se transformă acel U sau L în V probabil.

Faza e că Ionuț Dumitru a fost șeful Consiliului Fiscal și se bucura de o reputație destul de bună. Declarația asta cu ”e clar că e V” mi se pare absolut halucinantă când datele economice spun cu totul altceva.

În fine, vedem cifrele din Trimestrul 3 și judecăm dacă e sau nu revenire în V. Dar cam toate semnele indică faptul că acel V va fi un ω mai degrabă.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rilache
Rilache
9 months ago

Dacă are vreun rost, urmărește-i pe ăștia doi:

https://twitter.com/fwredhttps://twitter.com/C_Barraud

Rilache
Rilache
9 months ago
Reply to  Rilache

Dan te superi dacă te uiți peste ceva?

Uite aici un comentariu: https://www.facebook.com/gabriel.biris.7/posts/2845382538898308?comment_id=2845495262220369&reply_comment_id=2847855911984304

Partea interesată: „Domnule, eu am zis, încă o aberație fiscală la un alt comment și am mai avut această discuție.
Normal că știam și dvs l-ați lăudat pe Tănăsescu, sponzorizare – credit fiscal, din punct de vedere fiscal, nu există în lume, nu este posibil. Este consideration, sponzorizare / advertising.”

Îmi cer scuze dacă te străfund să înțelegi contextul dar partea aceea cu: „credit fiscal, din punct de vedere fiscal, nu există în lume, nu este posibil”.

Rilache
Rilache
9 months ago
Reply to  Daniel