Una scurtă despre bugetul pe 2020

Nu intru în detaliile felului în care au fost alocate sursele (alt articol despre asta). Vreau să remarc o singură chestie foarte importantă (via News.ro):

”Vă mărturisesc că folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului, procedura asumării răspunderii. Este o procedură reglementată de Constituţie şi care, spre deosebire de OUG, are foarte multe aspecte care o fac cu adevărat democratică. Sigur că poate am surprins pe mulţi cu această procedură pentru legea bugetului”, a mai afirmat premierul, care a precizat că au fost aprobate  foarte multe amendamente formulate de parlamentari individuali sau grupuri parlamentare.

Așadar PSD ăla nașpa, cu Dragnea care a ”instaurat dictatura” conform unora de prin Opoziție, a trecut bugetul prin Parlament în 2017, 2018 și 2019. Cu ocazia asta s-au formulat amendamente, au avut loc discuții, s-a ieșit în presă cu luări de poziție și așa mai departe.

Bugetul pe anul 2020 e conceput de PNL. USR a negociat cu PNL ceva amendamente. Dar asta a fost, ăsta a fost tot exercițiul de democrație liberală al Guvernului Orban.

Vreți dezbateri? Cântă la altă masă băiatu! Băieții super-profesioniști de la PNL nu au timp de formalități inutile de genul trecutului unei legi atât de importante prin dezbateri parlamentare și comisii.

Democrație? Sigur, democrația PNL-istă presupune guvernarea prin HG-uri, OUG-uri și alte instrumente care ocolesc dezbaterea.

Esența democrației e dezbaterea și compromisul. Guvernul Orban nu pare interesat sau dispus nici măcar să mimeze intenția de a dezbate ceva.

Ne așteaptă vremuri întunecate…