Una scurtă despre bugetul pe 2020

Nu intru în detaliile felului în care au fost alocate sursele (alt articol despre asta). Vreau să remarc o singură chestie foarte importantă (via News.ro):

”Vă mărturisesc că folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului, procedura asumării răspunderii. Este o procedură reglementată de Constituţie şi care, spre deosebire de OUG, are foarte multe aspecte care o fac cu adevărat democratică. Sigur că poate am surprins pe mulţi cu această procedură pentru legea bugetului”, a mai afirmat premierul, care a precizat că au fost aprobate  foarte multe amendamente formulate de parlamentari individuali sau grupuri parlamentare.

Așadar PSD ăla nașpa, cu Dragnea care a ”instaurat dictatura” conform unora de prin Opoziție, a trecut bugetul prin Parlament în 2017, 2018 și 2019. Cu ocazia asta s-au formulat amendamente, au avut loc discuții, s-a ieșit în presă cu luări de poziție și așa mai departe.

Bugetul pe anul 2020 e conceput de PNL. USR a negociat cu PNL ceva amendamente. Dar asta a fost, ăsta a fost tot exercițiul de democrație liberală al Guvernului Orban.

Vreți dezbateri? Cântă la altă masă băiatu! Băieții super-profesioniști de la PNL nu au timp de formalități inutile de genul trecutului unei legi atât de importante prin dezbateri parlamentare și comisii.

Democrație? Sigur, democrația PNL-istă presupune guvernarea prin HG-uri, OUG-uri și alte instrumente care ocolesc dezbaterea.

Esența democrației e dezbaterea și compromisul. Guvernul Orban nu pare interesat sau dispus nici măcar să mimeze intenția de a dezbate ceva.

Ne așteaptă vremuri întunecate…

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
Malcolm
1 year ago

Ne asteapta vremuri intunecate pe care le meritam. Cand asculti de toti agaricii precum mindruta, guran sau petreanu care agitau lumea cu „dezastrul” economic si „dictatura” pesedista cam meriti o dictatura fix de la aia care crezi tu ca te salveaza. Ai naiba influensari, din 2016 nu au luat o zi pauza din facut varza PSD-ul chiar si cand nu era cazul, dar cand a trecut PNL bugetul pe sub masa si a taiat fix de la alea care cica intereseaza asa-zisa societate civila, educatia si sanatatea, nimic, acum e liniste si pace, ba chiar umbla cainii cu covrigi in coada. Nicio vorba de pompat bugetele serviciilor in timp ce fix lucrurile care ne ard primesc mai putini bani. Deci nu ni se intampla nimic din ce nu meritam cu varf si indesat. Aa, ca platim si noi astia care nu voiam mizerii de genul, asta e, asta e democratia,… Read more »

Malcolm
Malcolm
1 year ago

Nu stiu, eu vad ca lumea e multumita de taieri, in online cel putin la fiecare articol in care se anunta ca se mai taie ceva de la saraci, lumea aplauda in cor. Astia suntem si astia am fost mereu, sa moara si capra vecinului chit ca si a noastra e cam schiloada. Citu bate campii de rupe, iar oamenii ii multumesc ca in sfarsit „avem un profesionist” la finante. Poate trebuie sa se adune mai multe, momentan mi se pare ca PNL are aprobarea mai mult sau mai putin tacita a electoratului, daca pesedistii faceau treburile astea cred ca se iesea in piata sau macar ploua cu niste eventuri pe facebook.

mybrainquit
mybrainquit
1 year ago

Ignori contextul politic.

Nu mai exista dezbatere in parlament, e complet tribal. Psd o sa traga la amanarea adoptarii pana in iunie pentru ca au nevoie, e crucial pentru ei, sa dea in guvern cu tot ce au si cu orice ocazie.

Deasemenea psd, daca negociaza un pic, are majoritate parlamentara. E o reteta pentru dezastru.

Totul se joaca pentru parlamentare.

Cu acestea fiind zise e un precedent periculos asumarea raspunderii, o dezbatere parlamentara ar fi fost cel mai bun lucru in mod normal.