Scena politică după plecarea lui Dragnea

Scriam textul de mai jos prin octombrie 2017.

Pe cine vom urî după Liviu Dragnea?

Ca un rezumat:

 • Liviu Dragnea era un personaj polarizant. Îl urai sau îl iubeau, nu era cale de mijloc.
 • În România sunt oameni care au făcut mai mult rău țării decât Liviu Dragnea, dar care sunt bine mersi. Dădeam exemplu pe Ecaterina Andronescu, cea care a distrus aproape de una singură învățământul românesc sau pe Călin Popescu Tăriceanu, care reușește cumva să scape tot timpul curat.
 • Secretul scriam atunci e să zbori sub radar. Adică să te îmbraci frumos, să îți aranjezi părul, îți faci dinții și te dai prezentabil. Asta e tot!
 • Dar Liviu Dragnea a coagulat ura PNL, USR și a străzii împotriva sa. Oameni care au doctrine și credințe diferite au fost aduși împreună de ura comună împotriva lui Liviu Dragnea și a PSD. Ce se va întâmpla cu acești oameni? Păi probabil vor începe să se urască reciproc.
 • Cine să îi ia locul lui Dragnea? Ziceam atunci de Ponta și de Firea că ar avea cele mai mari șanse.

Un update pentru 2019

A trecut mai bine de un an și jumătate de când am scris chestiile de mai sus, dar nu s-au schimbat multe lucruri din păcate. Sunt însă o serie de chestii care pot fi adăugate în lumina alegerilor de ieri:

 • Ponta are acum propriul partid, dar nu e exclus să revină în PSD cu tot cu procentele sale și să repună PSD pe hartă. Cu procentele lui Ponta, înfrângerea de la europarlamentare a PSD-ului va deveni brusc o victorie pentru că ajunge la 31%.
 • Nimeni nu își va dori probabil președenția partidului ȘI candidatura la alegerile prezidențiale din partea PSD. Ponta ar avea o problemă majoră aici având în vedere că ultima sa plecare de la PSD se datorează parțial și înfrângerii în fața lui Iohannis la prezidențiale.
 • S-ar putea ca Viorica Dăncilă să rămâne în fruntea partidului până după alegerile prezidențiale, având în vedere cât de dificilă e situația partidului momentan iar Ponta, Firea sau Olguța Vasilescu să încerce o preluare după prezidențiale.
 • Ca alternativă Firea și-ar putea încerca norocul la prezidențiale împotriva lui Iohannis, dar doamna primar nu prea stă roz în sondaje.
 • PSD NU are nici un interes să plece de la putere. Iar Iohannis nu poate dizolva Parlamentul și cere alegeri anticipate decât în condiții care au șanse mici să se întâmple. Vom avea guvern PSD cel puțin o perioadă de acum înainte.
 • Asta nu exclude însă posibilitatea ca PSD să vrea să se retragă de la guvernare DACĂ nu reușește să mențină actuala alianță electorală cu ALDE. Ar mai fi și problema dezertorilor către Pro România, pe care nu se poate baza întotdeauna. Așa că nu ar fi exclus ca PSD să încerce o retragere de 1 an de zile cu un guvern tehnocrat sau de uniune națională la conducere (ca în 2016). Aș vrea să spun că opoziția e mai inteligentă de atât și nu va mușca momeala, dar…a dovedit de multe ori că nu e.
 • În lipsa dușmanului comun (PSD) cred că PNL și USR vor începe să se atace mai puternic. Cu atât mai mult cu cât sunt șanse mari să vedem un duel Cioloș – Iohannis dacă primul decide să candideze.
 • În lipsa dușmanului comun și taberele din interiorul USR vor începe să se atace mai puternic. USR nu e un partid prea bine lipit iar aducerea PLUS va spori clivajele deja existente.
 • Pentru USR plecarea lui Dragnea poate aduce un scor electoral mai slab la alegerile parlamentare parlamentare din 2020 decât cel de la europarlamentare. De ce? Pentru că USR a fost lăsat fără obiectul muncii! Dragnea e condamnat, referendumul a trecut, amnistia nu mai e de actualitate. Întreaga retorică a USR se baza pe Liviu Dragnea și ura împotriva PSD. USR va avea mari probleme în a se orienta ca doctrină dacă nu poate ataca PSD pentru că USR s-a definit ca opoziție la PSD.
 • Din povestea asta câștigă cel mai mult Iohannis, care i-a dat mat lui Dragnea și va bulversa și USR-ul. Cioloș poate ajunge împotriva lui Iohannis în turul 2, dar nu e clar ce anume i-ar face pe români să îl voteze pe Cioloș în locul lui Iohannis. Una peste alta președintele României iese mult întărit din povestea cu referendumul și condamnarea lui Dragnea.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x