În România poți fi sărac și când muncești

Cei de la Eurostat public frecvent tot felul de statistici interesante. Una din ele mi-a sărit în ochi în mod deosebit pentru că punea România în capul listei. Și evident că nu era genul de listă pe care să vrei să o conduci. Statistica era următoarea (via pagina de Facebook a Eurostat):

Pe românește cât la sută dintre oamenii care muncesc sunt în continuare expuși riscului de sărăcie. Din păcate cel mai mare procent este în România, unde aproximativ 15% dintre salariați intră în această categorie.

Dacă sunteți atenți la grafic s-ar putea să vă mai sară și altceva în ochi: pe locul doi nu se află vreo țară est-europeană ci Luxemburg, una din cele mai bogate state membre ale UE. De ce? Pentru că Luxemburg e unul din centrele financiare ale Europei și din cauza asta e o țară teribil de scumpă. Chiar dacă salariul în Luxemburg e mai mare decât în Bulgaria spre exemplu, din cauza costurilor cu viața o parte surprinzător de mare a populației nu se descurcă cu banii.

Altfel spus, sărăcia în România e diferită de sărăcia în Luxemburg. Sărăcia în România înseamnă că s-ar putea să nu ai ce pune pe masă. Sărăcia în Luxemburg înseamnă că deși nu ai riscul de a muri de foame, s-ar putea să nu ai bani suficienți de chirie spre exemplu sau să îți permiți să mergi la dentist.

Așadar în ciuda discursurilor venit din partea majorității partidelor politice românii nu sunt săraci pentru că sunt leneși. Ba dimpotrivă sunt săraci și când merg la muncă.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
Malcolm
1 year ago

Ideea asta toxica cum ca romanii sunt lenesi si prefera sa stea pe ajutoare sociale decat sa munceasca a adus-o Basescu in perioada in care masurile luate in timpul crizei erau nepopulare. A reusit sa invrajbeasca romani contra romanilor, acelasi om care de altfel invita lumea sa se care afara daca nu le place aici. Cand Firea spune ca “daca nu va place in Bucuresti, valea” ia foc toata lumea, la Base asta s-a cam uitat, ca inca vad oameni care il plang ca na, asa e romanul, duce mereu dorul unui tatic care ia constitutia in buzunar si joaca x si zero pe ea. Dar nu e mai putin adevarat ca nu pot arunca vina doar in carca lui, el doar a aruncat momeala, daca romanul nu ar fi suferit de ura profunda fata de ala de langa el nu ar fi prins. Mai incerc si eu din cand… Read more »

Ninel
Ninel
1 year ago
Reply to  Malcolm

Ceva îmi zice că lucrezi într-o corporație 😁 pentru că și eu mă lovesc fix de discuțiile astea cum că săracii nu lucrează, când de fapt salariile sunt mici, asistența socială are un procent mai mic decât media UE. Asta pe lângă altele gen taxe mici pe proprietate, dar vrem civilizație. Dar așa se întâmplă când te trezești cu salariu mare, dar nu pricepi in totalitate mecanismul prin care ai ajuns sa ai acel salariu. Sincer mă gândesc că dacă ar aparea un om politic cu carisma pe partea asta de extremă dreaptă se alege praful de democrație în România.

Malcolm
Malcolm
1 year ago
Reply to  Daniel

Sanders e doar reversul medaliei personajului de care te temi, aka cineva carismatic care considera ca milionarii sunt un pacat capital care nu ar trebui sa existe, un simpatizant comunist care promoveaza ura de clasa de cand era tanar si care in timp nu a facut altceva decat sa isi cosmetizeze putin ideologia ca sa atraga mai usor electorat tanar. Nu, nu ar fi centru nici in Europa, nici centru stanga macar. De ce e mai de temut personajul din comentariul tau decat unul cu ideile astea retrograde? Sunt doua fatete ale aceleiasi monede, fiecare la fel de periculos. Sanders se bucura de mai mult succes doar pt ca isi promoveaza ideile in randul tinerilor intr-o tara care nu a fost atinsa de bezna comunismului.