Rasismul și elitismul în societatea românească

Săptămâna trecută lumea a luat o pauză de la Covid19 și a alergat să dea cu pietre virtuale după ”intelectuali”. Dacă nu știți la ce mă refer, e vorba despre Vladimir Tismăneanu care a postat chestia de mai jos:

Postarea a fost dată jos rapid după ce lumea a început să spună că e cam rasistă treaba. Vladimir Tismăneanu s-a scuzat spunând că el nu locuiește în România de mult timp și nu a știut că gluma e rasistă. Sincer, mă uit la ea și nu îmi e clar ce anume a crezut. Că e aeroport în Țăndărei pe bune? Că păsările de pe gard sunt avioane? Că e musai ca acele avioane să fie negre? Că păsările nu mai zboară pe carantină? Pe bune, mă uit la poza aia și nu îmi vine nici un fel de glumă în cap alta decât aia rasistă.

Pe Tismăneanu l-au apărat prietenii evident, gen dl. Cărtărescu:

Și pentru că Mircea Cărtărescu e genul de scriitor pe care toată lumea spune că l-a citit, dar nimeni nu o face, vă fac eu un rezumat:

  1. Tismăneanu a făcut un gest nobil că și-a cerut scuze. Cine ar fi crezut? Un intelectual și când greșește, tot face gesturi nobile.
  2. Dacă nu ești intelectual, nu ai voie să îl acuzi pe Tismăneanu de rasism. Mișto asta, îmi aduce aminte de cărțile istorice în care citeam cum nobilii nu puteau fi acuzați de plebe de absolut nimic, pentru că plebea era proastă iar nobilul luminat de divinitate. Așa că am luat decizia să scriu și eu câteva cărți care să nu se vândă în tiraje mai mari de 1000 de bucăți (nu ești intelectual dacă vinzi mai mult) ca să pot discrimina și eu pe cine vreau.

Au fost atât de convingătoare aceste explicații încât și dl. Cărtărescu a șters postarea la scurt timp.

Apărătorii lui Tismăneanu au apărut însă de peste tot, mai toată lumea cu explicații care mai de care mai ciudate. Pe bune, am rămas șocat ce contorsiuni mentale au reușit oamenii să facă pentru a sări în ajutorul său. Preferatele mele:

  • Tismăneanu nu are cum să fie rasist pentru că nu a mai zis nimic rasist până acum. Toată lumea are dreptul să greșească, de acord, dar poți fi rasist toată viața și să nu postezi pe Facebook. Pe logica asta și cu postat pe Facebook tot nu ești rasist că e prima oară. Cumva cu toții putem fi rasiști, dar o singură dată.
  • Tismăneanu e evreu, nu are cum să fie rasist. Pe asta nu o mai comentez că nu are rost.

Puteți citi păreri de la oameni mai avizați decât mine aici.

O întâmplare de săptămâna trecută

Weekendul trecut jumătatea mea mai bună a fost contactată de o prietenă cu care a lucrat la organizarea secției de vot pentru alegeri în toamna trecută. Prietena ei fusese contactată la rândul ei de cineva de la Ambasada României din Londra pentru a ajuta niște români sinistrați în orașul în care locuim și noi. Cum prietena ei nu locuia în oraș, dar noi da, a rămas că mergem să ne întâlnim noi cu ei ca să vedem cum îi putem ajuta.

Cei doi erau doi tipi dintr-un sat din județul Neamț veniți în UK în urmă cu 2 luni la muncă. Lucraseră la o spălătorie auto înainte să vină pandemia și carantina. Odată cu carantina, s-a închis spălătoria și singura sursă de venit a celor doi dispăruse.

Cei doi nu lucraseră cel mai probabil la patron cu contract de muncă, motiv pentru care nu se punea problema de șomaj sau să se califice pentru măsurile guvernului britanic de ajutorare. Ba mai mult, patronul le reținea bani din salariu pentru cazare.

Odată cu carantina, patronul nu le-a mai răspuns la telefon, spălătoria era închisă iar oamenii rămăseseră fără bani după 1 lună de zile. Colac peste pupăză, engleza lor nu era atât de bună încât să treacă de un interviu cu un englez nativ.

Au sunat la ambasadă pentru că fuseseră amenințați că vor fi dați afară.

Tipul de la ambasadă ne-a transferat 100 de lire pentru ei. S-a mers pe încredere, nu au fost întrebări sau formulare de completat. Am mai pus și noi niște bani, a mai pus și prietena Dianei. Am fost în persoană să ne întâlnim cu ei și să le dăm banii, ocazie cu care speram să putem vorbi și cu proprietarul, poate-poate îl convingem să nu îi dea afară.

Cine erau cei doi? Doi băieți pe la un douăzeci și ceva de ani, de etnie rromă. Diana știa satul din care erau și mi-a confirmat că e zonă foarte săracă. În afară de chestiile de mai sus am mai aflat că unul din ei avea nevastă și copil în România. Lucra în Anglia de ceva timp, dar fusese nevoit să se întoarcă în România în decembrie pentru înmormântarea mamei sale. Cheltuise ceva bani acolo, între altele pentru a ”trage lumină acasă”. Dacă nu știți ce înseamnă, ei bine, înseamnă că și-a pus curent electric în casă. Până atunci nu avusese.

Nu cereau de pomană, sunaseră la ambasadă pentru un loc de muncă și pentru a vorbi cineva cu proprietarul să nu îi evacueze. Zborurile spre România sunt suspendate momentan, dar chiar și așa nu voiau să audă de întors. Ca ei sunt convins că mai sunt și alți români.

Ce treabă are una cu alta?

Nu fac virtue signaling aici, nu despre asta e vorba. Vreau să înțelegeți însă cum stau lucrurile în materie de elite intelectuale în România. Tismăneanu postează glume cu conotație rasistă și alți ”intelectuali” îi iau apărarea. O parte mare din populație aia care vrea schimbare în România îi ia apărarea. Scuzele arată mai mult a acuzații și în nici un caz nu dau dovadă de resemnare în ton.

În timpul ăsta niște români de care nu a auzit și nu va auzi nimeni au strâns bani pentru a ajuta alți doi români, de etnie rromă, veniți la muncă. Nu vom primi laude de la nimeni pentru asta, nu vom fi invitați la gale cu lumea bună și nici nu vom fi puși pe un soclu. Și știți ce? E ok așa, nu pentru asta am oferit ajutor.

Tipul de la ambasadă a sărit imediat cu banu (că erau ai lui sau ai ambasadei nu știu), Diana, pe lângă banii dați a mai luat legătura cu alți români pentru a le căuta ceva de muncă. Ați fi surprinși câți au încercat să ajute, măcar cu idei. În cele din urmă tipul de la ambasadă le-a găsit un loc unde să stea în Portsmouth. Oameni simpli, fără pretenții de intelectuali, care ajută.

Începe să apară o prăpastie între ceea ce oamenii numesc în continuare ”intelectuali” și ceea ce se cere de la ei în anul 2020. Avem o elită care a uitat să se reînnoiască, care nu știe că rasismul nu e ok. Poate mergea treaba asta prin 2000, dar în 2020 chiar și în România sunt mulți oameni scârbiți de atitudinea asta. E adevărat (încă) sunt și mai mulți pentru care e ok, dar lucrurile se schimbă.

Cât mai durează? Nu știu, dar o parte din populație e sătulă de intelectuali de carton și vrea și substanță. Cu un pic de noroc poate generația Z care vine din urmă nu va mai tolera atitudini din astea (semnele sunt promițătoare).

Ce sunt intelectualii pentru o societate?

Toată povestea asta mă duce cu gândul la următoarea chestie:

”Intelectualii” nu sunt un far călăuzitor al societății, ci un selfie cu efect beautify al societății noastre. Când ne uităm la intelectuali vedem o poză a societății românești, propriul nostru chip, dar din care au fost scoase intenționat toate defectele. 

Intelectualii României sunt superficiali și par intelectuali doar cât timp nu te uiți un pic mai atent la ei. De ce? Pentru că așa e și acea parte din popor care îi venerează: forme fără fond, oameni cu gura mare, dar cu mâini mici și brațe slabe. Când ne uităm la ei, ne vedem pe noi, dar nu ne place imaginea așa că băgăm un filtru.

Mulți știu asta însă, de exemplu cei din marketing și sociologii. Pe considerentul ăsta l-a ales Emag, simbol al capitalismului românesc, pe Șora să joace într-o reclamă, acesta fiind un comunist pur sânge. Apoi lumea s-a supărat când unii au spus că nu e chiar cea mai bună alegere. Intelectualii sunt ok cu rasismul pentru că și o parte consistentă a populației e ok cu asta. Și adevărul e că România e o țară în care se discriminează masiv, nu doar pe criterii etnice. Românii discriminează alți români:

  • pentru că sunt săraci (”asistații sociali să se ducă la muncă” tot auzim),
  • pentru că sunt bătrâni (”prea mulți pensionari ținuți în spate de muncitori” zic unii)
  • pentru că nu vor să facă sex cu cine vor ei
  • pentru că lucrează la stat și nu la privat
  • pentru că nu votează cu cine vor ei

Lista e lungă, cred că ați prins ideea. Și nu săriți de fund în sus, când zic români mă refer la toată lumea, am văzut inclusiv români de origine maghiară cum discriminează muncitori din Sri Lanka și rromii ei între ei.

Intelectualii rasiști sau apărători ai rasismului nu sunt altceva decât o frântură din mentalul colectiv al populației, un selfie cu filtru beautify al societății noastre.

P.S: Și ca să nu credeți că rasismul e o chestie de stânga sau de dreapta, cam în același timp când se întâmpla treaba cu Tismăneanu și cineva de pe la PSD zicea chestii rasiste. Diferența e că domnul în cauză face asta de ceva timp și probabil nimeni nu avea pretenții de la el.

P.P.S: În România sunt prea mulți oameni care stau cu ”awareness-ul” în gură când vine vorba despre discriminarea rromilor. Știm că sunt discriminați așa că poate nu ar strica mai puține conferințe de awareness și mai mulți bani canalizați spre educație și profesionalizare.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
Malcolm
1 year ago

Chiar crezi ca timingul e bun pentru un articol de genul asta in lumina incidentelor din seara asta?

Malcolm
Malcolm
1 year ago
Reply to  Daniel

Ei, nu stii la ce incidente ma refer, hai sa nu ne luam chiar asa peste picior. Atitudinea asta de strut nu serveste cauzei tale. Si asta e tot o forma de elitism, doar ca la capatul celalalt, Tismaneanu face glumite rasiste, tu te faci ca nu vezi comportamentele tribale ale unor cetateni de o anume etnie. Cel mai amuzant e cum merg astia de la stiri pe coji de nuca sa nu cumva sa se aleaga cu o amenda sau un scandal rasist, vorbesc de “cartiere” rau famate”, “cetateni defavorizati” si alte expresii stilizate. Multi romani sunt cetateni defavorizati, cu toate astea nu toti ataca politia cu topoare si securi, asta e caracteristica doar unei anumite etnii. Cum iti explici asta? Ma astept sa fiu facut rasist, probabil deja crezi asta, da’ nu ma incalzeste deloc nici atitudinea asta de a selecta anumite cazuri care fac exceptie si de… Read more »

Malcolm
Malcolm
1 year ago
Reply to  Daniel

A bagat-o Gelu Duminica pe asta cu politia locala mana in mana cu ei, am vazut ca toti apologistii tiganilor (o sa continui sa le spun asa, indiferent de ce scrie vice) o tin cu asta. Nu e vorba de cod penal cu prevederi separate in functie de etnie, e vorba de o chestie simpla: ia du-te tu ca politist local si incearca sa intri intr-o comunitate in care dai in unul si sar toti pe tine cu furci, topoare si securi. De aia e nevoie de forte speciale, ca te calca in picioare. Ca or fi si cazuri in care politia e mana in mana cu ei, e posibil, dar nu aia e regula peste tot, principalul motiv pt care nu se implica e frica. Nu cred ca are sens sa mai discutam, e clar ca la orice spun eu raspunzi cu whataboutisme „dar si romanii fac aia si… Read more »

anonim
anonim
1 year ago

problema lui tismaneanu e delicata. imi aduce putin aminte de situatia lui ilan laufer: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ilan-laufer-refuzul-lui-klaus-iohannis-in-ceea-ce-ma-priveste-este-un-act-de-antisemitism-1035581 vladimir tismaneanu e o jigodie. cei care l-au contestat au fost catalogati imediat drept antisemiti, vezi Paul Goma (http://paulgoma.free.fr/includes/Despre_Tismaneanu_11_puncte_HTML.php). ceea ce pare grestos in postarea lui tismaneanu e faptul ca nu si-a asumat-o. fiind profesor in SUA, in Maryland, este greu de presupus ca nu este la curent de conotatiile rasiste ale cuvantului “crow”. oare daca in postare era in loc de tandarei, de exemplu o localitate din Alabama / Georgiia / Louisiana ar mai fi avut curajul domnul Tismaneanu sa distribuie postarea?cred ca nu pentru ca “zbura” imediat de la unuiversitate. deci ideea inocentei e chestionabila. dovada jegoseniei e insa faptul ca a sters-o precum au incercat nazistii sa stearga urmele holocaustului (frumoasa comparatie am gasit, nu-i asa?). scandalul cu domnul tismaneanu pare sa se fi stins repede, a fost “iertat”. domnul tismaneanu poate… Read more »

anonim
anonim
1 year ago
Reply to  Daniel

https://m.youtube.com/watch?v=JlRssBG3BlE
melodie romaneasca, nu-i asa?

anonim
anonim
1 year ago
Reply to  Daniel

unul din fostii colegi de facultate (fiu de bulibasa) avea pretentia sa ii spunem tigan nu rrrrrrrrrrrrrrrom. asa se simtea el… mi-e greu sa folosesc denumiri gen “muschi romales” “te-ai inecat ca rrrrromul la mal” etc. nu le consider peiorative cum nu consider peiorativ nici sa ma adresez cu “domnisoara” (cum se incearca a se induce ideea azi). asta nu inseamna ca o sa dansez pe manele sau ca o sa imi casatoresc copii la 9 ani. revenind la “problema” tismaneanu, omul tismaneanu e jegos si asta nu are legatura cu rasa lui desi de multe ori apartenenta la rasa/etnia evreiasca/istraeliana a luat-o ca pe o justificare a comportamentului sau (nu am neaparat exemple acum dar le pot cauta). la orice obiectie in ceea ce il priveste raspundea: “spui asa doar pentru ca esti antisemit”. sincer nu cred in nevinovatia domnului tismaneanu in aceasta speta. am explicat mai sus. iar… Read more »

pawemperor
pawemperor
1 year ago

cam este virtue signaling pentru ca se pare ca uiti de Dosarul Tandarei (daca doresti, google it ca sa vezi ce inseamna)… si are dreptate domnul securist cu ciorile, ce faceau aia acolo este transpunerea zicalei omul este lup pentru om… acum ca el s-a legat sarcastic de lipsa de vointa a justitiei care a fost unsa pentru a lasa ciorile libere sau doar a fost un intermediar rasist pentru acea redactora, cine stie, dar Tandarei este polul negativ al rromilor de Romania, tot ce inseamna infractionalitate tiganeasca este acolo

Phaff
Phaff
1 year ago
Reply to  Daniel

cele mai mari tunuri din tara asta le-au dat romanii, nu rromii.

Nu cred ca ai fost prea atent in politica si evolutia sociala din 90 pana acum.

Phaff
Phaff
1 year ago

Ne mananca Covidul plamanii si descendentii securisti-comunisti preiau in continuare fraiele tarii; iar noi vorbim de un securist care a fost primit cu imbratisari de americanii capitalisti, carora nu i-a dus capul sa faca judecati de tip Nuremberg in lagarul “ex”-comunist, ce pun pe pedestal libertatea de crez, opinie & exprimare?

Phaff
Phaff
1 year ago
Reply to  Daniel

Ii iau oamenii apararea, nu pentru ca Tismaneanu provine din Primaverii, ci pentru ca e dreptul lui sa rada pe orice vrea muschiul lui de om nascut liber – fara sa umble cu preambuluri & sabia lui Damocles deasupra capului: „daca razi la ce nu trebuie, pici”.

Daca vorbeam strict de Tismaneanu, securistul patibular, era altceva (mult mai legitim).

Asa, iarasi ne inecam in scuipat pentru ca ne plictisim. Au trecut 30 de ani, totusi… Hai sa ne gandim cum sa aplicam lustratia punctului 8, acum, si pe descendentii bastarzilor rosii cu epoleti. (deci, avem chestiuni mai importante)

Phaff
Phaff
1 year ago
Reply to  Daniel

Putea rade la orice, putea fi rasist cat vrea in cercul lui de prieteni si nu ar fi aflat nimeni.

Asta e exemplu de autocenzura – tot cenzura. De asta il apara oamenii.

Diferenta insa e ca ala e comediant, asta e intelectual care se da cu fundul de pamant ca e discriminat pentru ca e evreu.

ok