Protestele noastre vs protestele voastre

Protestele noastre sunt întotdeauna justificate, ale voastre sunt niște mofturi.

Alegerile câștigate de voi au fost fraudate, alegerile câștigate de noi au fost democratice.

Voi sunteți fasciști / comuniști, noi vrem democrație.

Protestele noastre sunt pașnice, ale voastre sunt violente.

Protestatarii violenți nu ne reprezintă, ne delimităm de ei, protestatarii violenți sunt imaginea voastră și vă reprezintă.

Protestatarii noștri vor o țară mai bună, protestatarii voștri vor doar să distrugă țara asta.

Nu protestăm împotriva oamenilor obișnuiți, protestăm împotriva politicienilor voștri corupți. Voi protestați împotriva noastră și vă susțin politicienii voștri corupți.

Noi vedem adevărul, voi sunteți manipulați.

Că ai noștri sunt buni și ai lor sunt răi e o poveste veche de când lumea. Că ai noștri au dreptate întotdeauna iar ai lor greșesc e dintotdeauna știut. Iar ultimii 4-5 ani în Occident, dar și în România au demonstrat din plin că acesta e felul în care numeroși oameni văd lucrurile. Ce se întâmplă în Statele Unite cu Trump e cam pe același sistem.

E ușor de spus că oamenii care au intrat în capitoliu sunt fanatici, fasciști sau niște țărănoi. E simplu de spus că trebuiau arestați, trebuiau bătuți sau că au vrut să distrugă democrația americană. Și am văzut aceste reacții din plin prin social media. Dar eu nu cred asta despre acei oameni și vă puteți ca nu aveau un plan din faptul că odată intrați în Capitoliu și-au făcut selfiuri și au preferat să fure din mobilă. Nu asta face o persoană care vrea să distrugă democrația americană.

Dar haideți să vă spun o chestie care poate o să vă șocheze:

Eu cred că protestele Black Lives Matter și cele de miercuri seară de la Capitoliu se aseamănă în foarte multe privințe.

Reprezentare politică

Încercați să le priviți în primul rând din perspectiva reprezentării politice. Cât de bine reprezentate politic sunt categoriile sociale care au participat la aceste proteste? Păi atât minoritatea de culoare cât și albii săraci sunt subreprezentați politic și au fost lăsați de izbeliște de marea politică. Partidul Republican a fost preocupat mai mult de tăiatul taxelor pentru miliardari și de războaie decât de cei mici. Partidul Democrat o arde cu drepturile minorităților și egalitatea de gen, dar nu face nimic pentru a ajuta acești oameni să aibă locuri de muncă decente.

Și dacă nu mă credeți că așa e atunci puteți să vă dați seama de treaba asta dacă vă uitați la cine lipsește atât de la protestele BLM cât și de la cele pro-Trump: clasa de mijloc americană și cei bogați.

BLM a plecat la drum din cauza segregării rasiale a societatii si economiei americane în timp ce mișcarea pro-Trump se bazează mult pe categoria numită ”poor whites” sau hilbillies cum le place americanilor să le spună. Poor whites sunt în general albii săraci care nu reușesc să iasă din precariat și sunt la câteva sute de dolari distanță de a rămâne fără acoperiș deasupra capului.

Ambele categorii (oameni de culoare și albii săraci) se află în cam aceeași categorie de venituri (adică săraci), doar că distribuția lor geografică e diferită iar probleme non-economice cu care se confruntă sunt diferite. Pentru unii e vorba de discriminare rasială și lipsa oportunităților, pentru ceilalți e vorba de lipsa oportunităților și lipsa unui sens. În ambele cazuri însă visul american e o chestie complet inaccesibilă.

Când protestele BLM au prins amploare mulți tineri americani albi s-au alăturat. Acei tineri erau în mare parte deja îndatorați și se confruntau cu o piață a muncii care nu le oferea prea multe opțiuni bine plătite. Clasa de mijloc și cei bogați au susținut mesajul anti-rasist, dar au refuzat să facă ceva în privința problemelor economice și de oportunități pentru persoanele de culoare și tineri.

Când Trump a început să prindă avânt pe spatele resentimentelor economice ale ”poor whites” clasa de mijloc și cei bogați au râs de ei sau i-au privit cu milă într-un caz fericit, dar nimeni nu a făcut nimic pentru ei. Și când zic nimeni mă refer inclusiv la Trump care nu a livrat promisiunile făcute către poor whites. A dat în schimb scutiri și reduceri de taxe prietenilor săi miliardari.

Protestele americane, BLM sau cele de la Capitoliu sunt simptome ale aceleiași boli: o lipsă de reprezentare politică a unor categorii mari de oameni cu toate consecințele ce decurg din asta, inclusiv lipsa de oportunități economice pentru ambele categorii.

Când un protest e bun și când nu

Miercuri suporterii lui Trump au protestat împotriva a ceea ce ei considerau fraudă electorală și un președinte ales nedemocratic. Au fost făcuți fasciști, s-a vorbit de lovitură de stat și despre cum au omorât democrația.

La urma urmei însă acei oameni au crezut în cauza lor și au acționat așa cum au crezut ei că e bine pentru a apăra conceptul lor de democrație. Acei oameni au crezut că ceea ce fac e legitim și benefic pentru democrația americană. Ei sunt poporul sau cel puțin așa se percep iar interesele lor trebuie apărate pentru că interesele lor sunt și cele ale țării. Iar din punctul lor de vedere Trump e singurul politician care le-a reprezentat interesele, ceea ce îi conferă lui legitimitate, nu lui Biden.

Acel protest de la Capitoliu e la fel de legitim sau ilegitim (cum vreți să priviți) precum cele BLM sau precum cel din 10 august din România pentru că acei oameni au protestat în ideea de a apăra ceea ce ei considerau a fi valorile democrației.

Ce e și ce nu e democratic nu stabilesc eu sau voi sau vreun expert de pe Facebook. Pentru că știm cu toții că atunci când ne convine protestul e cel mai democratic lucru de pe planetă. Când nu ne convine protestul zicem că vor să distrugă democrația. Întotdeauna o tabără va spune despre ceilalți că sunt ilegitimi, că sunt violenți, că sunt extremiști și așa mai departe. La ai lor întotdeauna lucrurile sunt în alb negru în timp ce la greșelile noastre lucrurile sunt de fapt nuanțuate. Ei sunt răi, noi suntem buni, pe ai noștri îi iertăm că sunt băieți buni și mai și greșesc, ai lor sunt însă niște monștri.

Democrația e complicată

Lumea în care trăim noi nu are nevoie de și mai mulți câștigători și învinși ci de mai multă compasiune și înțelegere. E ca într-un cuplu unde degeaba ai dreptate într-o ceartă dacă asta te face să te desparți de celălalt. Până la urmă ce vrem? Să avem dreptate tot timpul sau să fim fericiți?

Democrația nu a fost niciodată despre cine are dreptate și cine nu, cine e mai drept, cine e mai harnic sau mai merituos. Democrația a fost, este și va fi despre compromisurile pe care diferitele categorii sociale le fac pentru a menține pacea în sânul acelei comunități. E despre negociere, dialog și a nu căuta cu tot dinadinsul să ne declarăm învingători. Dar oamenii deștepți vor să aibă întotdeauna dreptate, chiar și cu riscul de a distruge o relație sau societatea în care trăiesc.

În încheiere vă las cu un fragment dintr-o carte pe care o comandasem luni seara, numită Hilbilly Elegies și care pare foarte relevantă azi. Cartea e scrisă în timpul lui Obama și explică lucrurile din perspectiva celor numiți de americani poor whites sau hilbilies:

Foto din cover: Lars Di Scenza, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
Malcolm
6 months ago

Recunosc ca ma asteptam la un altfel de articol din partea ta pe tema asta, asa ca imi fac un “mea culpa” initial. In linii mari, sunt de acord cu ce spui, desi in unele puncte stii deja ca avem opinii divergente. Da, oamenii aia au niste nemultumiri, as spune chiar justificate, trebuie intelesi, dar ca si in cazul protestelor BLM, e o linie de la care protestul tinde sa degenereze in anarhie. Sa intri in Capitoliu ca la tine acasa, chiar daca asa cum ai notat si tu, nu s-au ocupat cu furaciuni si daramat (spre deosebire de BLM-isti, scuze, n-am putut sa ma abtin) sunt scene care, in primul rand, nu ajuta sub nicio forma cauza republicanilor pt ca au cazut fix in plasa presei care de abia astepta un eveniment de genul asta ca sa ii linseze mediatic, si in al doilea rand, sperie americanul de rand… Read more »

Last edited 6 months ago by Malcolm
Cristian Banu
6 months ago
Reply to  Malcolm

Principiul 3 al mecanicii:

Când un corp acționează asupra altui corp cu o forță (numită forță de acțiune), cel de-al doilea corp acționează și el asupra primului cu o forță (numită forță de reacțiune) de aceeași mărime și de aceeași direcție, dar de sens contrar. Acest principiu este cunoscut și sub numele de Principiul acțiunii și reacțiunii.

Când o parte face pipi cu boltă pe cealaltă parte, la un moment dat se aruncă umbrela și se procedează la fel. De aia și noi am ajuns să avem AUR în parlament.

Malcolm
Malcolm
6 months ago
Reply to  Cristian Banu

Pai si ti se pare ca a invatat cineva ceva din votul din decembrie? AUR e noul PSD, cel putin pe internet, curg mistourile la adresa votantilor AUR. Sigur asta ii va atrage de partea partidelor “bune”.

@Daniel: Cu tot respectul si cu toata mintea deschisa, tot nu sunt foarte interesat de viziunea marxista a lumii si de ce ar zice Marx astazi, am incercat sa ne ghidam in trecut dupa viziunile lui, n-a iesit bine.

Ninel
Ninel
6 months ago
Reply to  Malcolm

@Malcolm, nu e problema. Lasa sa creasca AUR la 20% daca nu ne scoatem capetele din fund. E super amuzant sa vezi cum la fiecare ocazie AUR mai castiga cateva voturi. De exemplu atunci cu scandalul cu Coltescu cand pana si MAE pe FB decisese deja in cateva ore ca a fost rasism, iar AUR s-a aflat de partea buna a baricadei afirmand ca a fost o confuzie de limba. In timp ce unii pseudo-intelectuali continuau sa faca misto de AUR ca habotnici, ca misogini etc. niciunul nu comenta ca avem doar un ministru femeie sau ca echipele de negociere ale partidelor parlamentare trimise la Cotroceni contineau o femeie la fiecare 5-6 barbati. Personal nu cred ca ar trebui sa fim foarte stricti la aceste cote de gen (cine merita bine, cine nu, nu), dar ca idee nu iti trebuie multa carte sa vezi dublul standard “ai lor” vs “ai… Read more »

Asdad2005
Asdad2005
6 months ago

Ce s-a intamplat in America acum 2 zile este un semnal pe care mai toata clasa politica actuala doreste sa-l ignore, multi concentrandu-se pe naratiunea care le vine lor manusa. Trump s-a folosit de nucleul dur al sustinatorilor sai pentru a face nebunie, in acelasi timp a fortat intreg sistemul pentru a-si obtine rezultatul mult dorit. Problema majora a lui Trump a fost ca stia foarte bine ca nu are sanse de izbanda, insa ceea ce conta pentru el si pentru intreaga viitoare sa campanie, era fix modul in care pierde. Cu cat iesea show-ul mai frumos cu atat era mai bine pentru el. Acum nu stiu cine l-a consiliat si a cui a fost ideea, dar merge fix pe stilul sau de a face lucrurile. In toata aceasta nebunie, Trump/consilierii au omis un lucru mic, dar relevant. Si anume o buna parte din sustinatorii sai fideli, nu sunt foarte… Read more »

anonim
anonim
6 months ago

Câtăva observații
Blm atacau magazine, miercuri erau “atacate” birourile politicienilor.
Pare ciudat ca niște susținători ai amendamentului 2 au vrut o lovitura de stat fără sa împuște niște parlamentari.
La fel, niște sexisti sigur se dădeau la Alexandria ocasio cortez. Ce naiba,, doar luptătorii pentru libertate au voie sa violeze (Lara Logan)?
Niciun incendiu? Reichstagul pardon capitolul ars?
E clar ca lumea se va schimba. Din păcate în rău. Blocarea lui Trump de către ministerele adevarului e un semn foarte rău. Xi a câștigat

Malcolm
Malcolm
6 months ago
Reply to  Daniel

Doar ca presedintele sau prim-ministrul de la Paris, Berlin sau Londra nu au opinii foarte “stridente” precum Trump. Unii oponenti ai lor au, in schimb. Nu prea mi se pare in interesul lor sa actioneze impotriva curentului. Polonezii planuiau ceva masuri de genul asta, nu stiu daca au trecut pana la urma legea respectiva.

Malcolm
Malcolm
6 months ago
Reply to  Daniel

Momentan n-am vazut nicio iesire impotriva suspendarii lui Trump si cumva suspectez ca nu curg multe lacrimi pt asta prin Europa. Sper sincer sa ai tu dreptate si suspiciunile mele sa se dovedeasca a fi eronate. Ce se petrece acum mie unul imi da fiori. Si nu pt ca e vorba de Trump, am o alergie profunda la AOC si ideile ei dar daca as fi vazut un “purge” de genul asta in directia aia tot nu m-as fi simtit confortabil. Ce ma ingrozeste si mai tare decat epurarea asta politica e ca sunt multi oameni care nu doar ca nu vad nimic rau in asta, ba si incurajeaza. Chiar ieri vorbeam cu un amic destul de bucuros ca Trump a fost trecut pe “mute” ca nu se vor opri la Trump. Si azi mi-a fost confirmata temerea.

Last edited 6 months ago by Malcolm
Asdad2005
Asdad2005
6 months ago
Reply to  Daniel

Nimeni nu prea este linistit după ultimele evenimente. Pe de o parte ai libertatea de exprimare mutilata. Pe cealaltă parte realizezi ca orice instituție publica este corupta. Cenzura lui Trump are legătură cu faptul ca omul este slobod la gura și poate face vreo prostie. Ca și concept mi se pare o greșeală. Insa dacă luam păcatele acelor rețele de sociale, realizam ca ele indirect vor sa-si “distruga” creația proprie. Președinția lui Trump nu ar fi existat, daca acele platforme nu ar fi făcut rahaturile, pe care le-au făcut. Asa ca strict vorbind pe cazul Trump mi se pare un control de pagube, acele companii protejandu-si situația proprie. Sigur politicienii europeni au tot dreptul sa își pună niște probleme existențiale asupra situației, dar din 2016 pana acum au avut tot timpul din lume sa ia o decizie. Faptul ca ei acum realizează ce se întâmplă, arata doar cât de deconectați… Read more »

Asdad2005
Asdad2005
6 months ago
Reply to  Daniel

Stiau toată povestea cu asta cred ca suntem de acord. Ba mai mult au fost proactivi și au venit cu GDPR.
Lucrurile au început s-o ia pe aratura, când știau de modus operandi al Cambridge Analytica și au tăcut. Acele breșe în platforma Facebook erau cunoscute în industrie și nu numai. Insa erau bune cat timp le foloseau ai “nostri”.
Ca și masuri europenii nu vor face ceva, ci așteaptă spectacolul sa se termine și apoi vor evalua situația. Marile platforme de social media, vor crea noi funcționalități fix pentru instituții le vor da un nume frumos, iar birocrații europeni vor da niște sute de mii de euro ca să ajungă la concluzia ca le vor folosi soluțiile celor din silicon valley.
Și încă ceva sunt absolut sigur ca big techu o s-o dea ca ei au cenzurat pe un individ numit Trump, nu pe POTUS.

Asdad2005
Asdad2005
6 months ago
Reply to  Daniel

Da sunt perfect de acord cu ce spune tanti Angela. Insa cu fake newsurile promovate la greu, cu fermele de troli/postaci pe stil nou, ce ne facem? A trebuit sa o ia pe coaja un președinte încă în exercițiu, sa se descopere evidentul? Înțeleg contextul și toată situația insa toată lumea a mers pe blat și acum când bomba le-a explodat în fata si acum fac pe neștiutori. Fix din cauza asta amenințările europenilor pentru mine sunt fix 0. O sa se schimbe administrația în SUA și brusc o sa se redescopere vechile prietenii. Ca ceva sa se schimbe pe social media trebuie făcut ceva asemănător cu CNA sau în ideea aceea. Doi la mana, sunt oameni ce au fost porcăiți, unii amenintat pe aceste platforme și nu s-a făcut absolut nimic. Foarte putini oameni au avut de suferit datorita prostiilor făcute de ei pe social media. Cam din cauza… Read more »

Malcolm
Malcolm
6 months ago
Reply to  Daniel

Pe de alta parte Tusk se tinea de glumite pe twitter pe aceeasi tema, ca el poate sa posteze spre deosebire de celalalt Donald.