Programu! Unde e programu’?

Îmi propusesem anul acesta să compar programele economice ale partidelor politice din România cu șanse la a intra la guvernare sau suficient de mari încât să conteze.

Pentru mine asta înseamnă: PSD, PNL, USR, PMP și ProRomânia.

Astăzi 26 octombrie lucrurile stau în felul următor:

  • PSD – program economic publicat de ceva timp și vizibil marcat pe site-ul partidului.
  • PNL – nu au publicat nimic.
  • USR – nu au publicat nimic. Au o pagină actualizată ultima oară în decembrie 2019 care vorbește de intențiile lor, dar nu e clar ce de acolo e aplicabil în viitor și ce nu.
  • PMP – nu au publicat nimic.

Pe 6 decembrie 2020 ar trebui să aibă loc alegerile. Mai avem mai puțin de o lună și jumătate până atunci, dar singurul partid care și-a publicat platforma pe care vrea să atragă voturi de la oameni e PSD.

Acum nu că vreau să par cârcotaș, dar cum se așteaptă partidele astea să atragă voturi dacă nici măcar nu e clar care le sunt intențiile?

Oare electoratului îi pasă de absența acestor programe? Până acum nu am văzut pe nimeni să se plângă de treaba asta, dar în același timp am învățat că bula de facebook nu e același lucru cu lumea reală.

Știu că poate lumea e preocupată de alte lucruri, dar la urma urmei ce vedem acum fie e o chestie calculată (ie strategii politici cred că economia nu contează pentru alegători) fie o eroare de proporții epice (ie partidele au neglijat partea asta). Sincer nu știu care din cele opțiuni se aplică aici, dar am câteva observații:

  • În 2016 am avut de o campanie politică incredibil de anemică. Asta s-a dovedit a fi o greșeală uriașă pentru PNL și a deschis drumul unui scor istoric pentru PSD la parlamentare. Considerându-se siguri pe victorie PNL e posibil să repete eroarea din 2016 și să creadă că PSD nu va putea recupera capitalul de imagine pierdut.
  • Aș putea crede că PNL și-a învățat lecțiile de data asta și nu va repeta greșelile din 2016. Iar asta se vede în discursul foarte agresiv împotriva PSD.
  • În 2017 – 2019 deși a livrat creștere economică consistentă PSD a reușit cumva să enerveze mase mari de votanți și să își alieneze inclusiv din propria bază electorală. Cumva creșterea economică nu a adus și liniștea politică pentru PSD care s-a văzut atacat din toate părțile (inclusiv din interior) pentru acțiuni care în alți ani ar fi fost trecute cu vederea. E posibil așadar ca părți mari ale electoratului de dreapta să fie indiferent la problemele economice, atenția fiind concentrată pe probleme politice. În plus Tribalizarea discursului politic (dacă nu ești cu noi ești împotriva noastră) s-a accentuat în România în ultimii ani.
  • M-aș aștepta ca într-o pandemie unul din punctele centrale ale oricărui partid va fi să vorbească despre reconstrucția economiei Românești după pandemie. De aceea aveam impresia că vom vedea programe economice mult mult mai rapid.

Dacă tot trebuie să așteptăm, sper să avem parte de niște programe serioase, nu fițuici încropite la repezeală din niște promisiuni mai vechi. Vom vedea…