Presa străină îl înțelege mai bine pe Liviu Dragnea decât cea română

Odată cu preluarea președenției Consiliului Uniunii Europene de către România, toată Europa a putut afla cu ce ne distrăm noi în fiecare zi pe aici. Printre altele spații ample i-au fost dedicate lui Liviu Dragnea, actual șef al PSD.

Știu că deja știți totul despre Dragnea și aveți o părere atât de bine formată încât orice aș zice eu e irelevant. Dar vreau să vă arăt o chestie mișto din presa străină (Financial Times):

Liviu Dragnea e numit ”power broker”, nu politician, nu șef PSD sau alte manele ci ”power broker”. Știți care e diferența între un politician și un power broker?

Un politician ia decizii politice, e implicat în jocuri politice și așa mai departe. Ca regulă generală un politician puternic poate fi o sursă de putere politică, sau poate stăpână o sursă de putere politică. ”Baronii locali” sunt politicieni care stăpânesc resurse economice, politice și sociale dintr-o regiune anume. Dar influența lor în afara acelei regiuni e redusă, chiar zero în multe cazuri.

Power brokerul e omul care nu are neapărat o sursă de putere ci știe de unde izvorăște puterea politică și e capabil să se folosească de diferitele surse de putere politică în avantajul său. El e cel care pune în legătură baronii locali, el e cel care unește interesele PSD Dolj cu ale PSD Vrancea. El e cel care se prezintă drept singurul care poate să negocieze și cu Moldova și cu Oltenia, și cu garda veche a PSD (aripa Năstase-Tănase) și cu baronii locali (cei de Dolj, Olt, Vâlcea) și cu cei noi și înfometați de putere (Vâlcov, Teodorovici etc).

Liviu Dragnea e cel care reușește să facă jocurile politice în PSD între toate facțiunile astea din partid.

Liviu Dragnea a plecat la drum din Teleorman și inițial părea un ”baron local” tipic. În timp însă a demonstrat capacități de power broker uimitoare și s-a ridicat deasupra condiției de ”baron local”, ajungând la ce e acum: cel mai abil deal maker din politica românească. Și dovadă a abilității sale a reușit să scoată din circuit pe membrul PSD care controlează cel mai mare buget local din România: primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea.

Ori asta nu pricepe presa și Opoziția politică din România: Liviu Dragnea nu e un politician tipic, nu e un baron local cum sunt ceilalți! Liviu Dragnea e un power broker, Liviu Dragnea e un ”deal maker”. Puterea lui nu se trage din Teleorman ci din abilitatea sa de a face dealuri politice, folosindu-se de puterea altora, nu a sa. Liviu Dragnea în sine e o sursă moderată de putere, sunt alți oameni care au resurse mai multe decât el.

Înțelegeți acum de  ce de fiecare dată când e câte un CeX PSD și presa îi cântă prohodul omul reușește să surprindă și să iasă învingător? Pentru că nici o facțiune nu deține majoritatea în PSD și întotdeauna reușește să coalizeze o facțiuni împotriva aripii care îi face probleme.

A fi un deal maker abil nu te scutește de probleme, iar capacitatea sa de a promite trebuie dublată de capacitatea de a onora. De aceea sunt toate aceste mișcări prin guverne, omul a promis aceleași posturi în ministere prea multor oameni. Așa că în loc să avem 1 ministru al transporturilor pentru 4 ani vom avea mai mulți (suntem la nr. 3 în Guvernarea actuală).

Analiștii politici (ăia pe bani) probabil că știu lucrurile astea, dar presa din România, cel puțin aia care scrie pentru populație, nu pricepe însă chestia asta. Financial Times a înțeles treaba asta din prima în schimb. Asta înseamnă ”presă de calitate”.

 

Be the first to comment on "Presa străină îl înțelege mai bine pe Liviu Dragnea decât cea română"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*