Presa economică e proastă și pe la americani

Pentru context: economia Turciei a început să se dracului odată cu preluarea puterii de către Erdogan. Pe scurt, pentru a putea controla cât mai bine statul turc Erdogan a pus drept ministru al finanțelor pe ginerele său, Berat Albayrak. Pe lângă incompetență, Erdogan i-a mai enervat și pe americani care l-au pocnit cu niște sancțiuni economice. Așa că lucrurile în Turcia merg atât de bine încât Iar lucrurile merg atât de bine încât în noiembrie 2018 inflația era la un nivel de 21,6%.

Acum că avem contextul haideți să vă arăt un exemplu de monument de prostie la NBC News:

Turkey’s government is hunting for onions as part of efforts to fight crippling inflation, blaming unauthorized stockpiles for pushing up prices for shoppers.

și
A typical bag of onions costing the equivalent of 50 cents in Izmir last month now costs $1, Sol Haber reported, and is on course to sell as much as $2 by the end of the year.

Prima remarcă: Turcii au lira turcească drept monedă, nu dolarul. Prețul cepei crește în lire, dar nu și în dolari pentru că lira se devalorizează în raport cu dolarul. Pe românește, la finalul anului ceapa nu se va vinde cu 2 dolari ci tot cu 50 de cenți. Doar că prețul cepei exprimat în lire turcești va fi crescut probabil până atunci. Raportat la dolar însă, probabil prețul va fi la fel din cauza cursului de schimb.

Un exemplu cu cifre

Concret cu cifre:

  • 1 noiembrie 2018 – Ceapa costa 10.000 de lire. Cursul de schimb e: 1 dolar american = 20.000 de lire. Preț în dolari: 0.5 dolari / legătură
  • 1 decembrie 2018 – Ceapa costa 20.000 de lire. Cursul de schimb e: 1 dolar american = 40.000 de lire. Preț în dolari: 0.5 dolari / legătură
  • 31 decembrie 2018 – Ceapa costă 40.000 de lire. Cursul de schimb e: 1 dolar american = 80.000 de lire. Preț în dolar: 0.5 dolari / legătură

Dacă folosim cursul de schimb de la 1 noiembrie 2018 pentru a calcula prețul în dolar atunci avem așa:

  • 1 noiembrie 2019 – Ceapa costă 0.5 dolari / legătură
  • 1 decembrie 2019 – Ceapa costă 1 dolar / legătură
  • 31 decembrie 2019 – Ceapa costă 2 dolari / legătură

Faza e că atunci când crește inflația se depreciază și cursul de schimb, pentru că sunt mai mulți bani locali în circulație (lire turcești), dar aceeași cantitate de valută disponibilă (deși de regulă e chiar mai puțină). De asta în țările cu inflație galopantă toată lumea exprimă prețurile în euro, dolari sau ce altă valută e mai stabilă. Asta s-a întâmplât și cu România în anii 90. Apartamentele și prețurile mașinilor erau exprimate în dolari sau mărci germane. După dispariția mărcii germane se exprimau în euro.

Cei de la NBC au folosit același curs ca să calculeze prețul din trecut și cel din viitor. Doar că asta e o prostie care nu se iartă nici măcar unui student de anul 1 la ASE. Așa că, dragii mei, o regulă pe care Românii o știu din anii 90: când crește inflația în moneda locală, prețurile se exprimă în valută, pentru că sunt stabile.

Cei de la CNBC nu au experimentant niciodată senzația asta, probabil de aia au venit cu aberația asta.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments