Presa de calitate și tupeul: Boris Johnson intervievat

Un interviu cu Boris Johnson e întotdeauna o sursă de declarații savuroase. Asta cu atât mai mult cu cât în UK jurnaliștii au tupeu să pună întrebări neplăcute. Și nu mă refer la tupeu prostesc ci la curajul de a avea în fața ta un om important din stat și să îi pui întrebări incomode.

Luați ca exemplu interviul de mai jos:

Boris Johnson așadar o arde viteaz cu ”vom crește salariile și totul va fi bine”. Dar Laura Murray, jurnalista care îl intervievează îi taie aripile în zbor cu o întrebare simplă:

L.M.: What is the living wage now, then?

B.J.: It’s at…all around 10 pounds or so

Context

Britanicii au un concept interesant numit „real living wage”, diferit de „salariul minim” (numit „living wage” în UK). Salariul minim e reglementat de stat, la fel ca în România. ”Real living wage” în schimb nu e reglementat ci e un salariu pe care unii angajatorii au decis să îl asigure. Care e diferența?

Cu minimul pe economie nu poți trăi în Londra deși poate ai putea trăi în vreun orășel de pe lângă Manchester. Minimul pe economie e un pic rupt de realitate. Așa că unii angajatori au anunțat public că ei vor plăti ”real living wages” adică salarii din care chiar poți trăi (decent, nu nemaipomenit).

Real living wage în Londra e diferit de real living wage într-un oraș mai mic, tocmai pentru că Londra e mai scumpă. Salariul minim în schimb nu e diferit între Londra și vreun sat pierdut pe undeva prin nordul Angliei.

Iar declarația lui Johnson vine pe fondul atitudinii extrem de belicoase în privința Brexitului. Ce treabă are una cu alta? Păi un Brexit fără acord poate însemna recesiune, pierderi de locuri de muncă și scăderi ale salariilor în UK. De aici promisiunile lui Johnson.

Interviul cu Boris Johnson

Boris Johnson vorbește de creșteri de salarii, dar nu știe exact despre ce vorbește. Living wage-ul, adică salariul minim pe economie de care îl întreabă jurnalista e 8,21 lire / oră. Boris zice că e în jur de 10. Ceea ce e fals. Și dacă vi se pare că nu e diferență mare atunci vă înșelați: diferența e de vreo 18% – 20% (Boris zice ”10 și ceva”)

Apoi Johnson zice că de fapt el se referă la salariul din Londra. Dar, așa cum ziceam mai sus, living wage, adică salariul minim pe economie e același peste tot. Real living wage, e altceva și nu e reglementat de stat, deci nu avea sens să se refere la el.

Iar jurnalistei nu îi e teamă să îl confrunte pe tema asta.

În România așa ceva nu se întâmplă de obicei pentru că majoritatea covârșitoare a politicienilor dau interviuri doar jurnaliștilor de la publicații prietene partidului. Rare sunt ocaziile când un politician se mai duce pe la publicații care nu sunt de casă. Chiar și atunci interviurile sunt dureros de tâmpe și seamănă cu un dialog al surzilor.

Așa că interviurile de genul ăsta din UK încă mă surprind. E fain să vezi presa de calitate în acțiune!

Poza din cover: Foreign and Commonwealth Office [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Versiune de printat
Spune-le si altora

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of