Piața reacționează pozitiv la demiterea Guvernului Orban

Piețelor nu le-a plăcut deloc de Guvernul Orban, în ciuda a ce susțin liberalii. Și nu trebuie să mă credeți pe mine pe cuvânt, e suficient să vă uitați la cum a reacționat cursul de schimb în cele 2 momente cheie:

  1. atunci când a picat Guvernul Dăncilă și a început mandatul Guvernul Orban
  2. atunci când a picat Guvernul Orban

Dacă ar fi să credem că Guvernul PSD nu era pe placul piețelor, dar Guvernul Orban era atunci ne-am aștepta la o întărire a leului în fața EUR spre exemplu. Haideți să vedem cum au stat lucrurile:

De la demiterea Guvernului Dăncilă și preluarea puteri ide Guvernul Orban cursul de schimb a crescut aproape în permanență.

Ce s-a întâmplat după ce a picat Guvernul Orban?

Dacă Guvernul Orban ar fi fost pe placul pieței cursul s-ar fi depreciat, așa cum a fost cazul după ce a picat Guvernul Dăncilă. Dar dacă vă uitați sus avem exact opusul: cursul se mișcă în favoarea leului deci piața percepe căderea ca pe un lucru bun.

Știu că sunteți obișnuiți cu ideea că PSD=rău, PNL=bun, dar piața are altă părere. De ce? Explicam într-un articol de anul trecut:

Vedeți urcarea aia rapidă a cursului (Adică devalorizare a RON)? Ei bine ea coincide cu instalarea guvernului liberal. De ce? Pentru că Guvernul Liberal al lui Orban are o majoritate slabă. De fapt, mai multe evenimente politice din ultima vreme arată faptul că Guvernul nu are majoritate în Parlament. Iar piața știe asta și se așteaptă la instabilitate politică în lunile următoare.

În afară de asta declarațiile belicoase ale PNL anterioare instaurării guvernului sugerau că va urma o rundă de tăieri de cheltuieli guvernamentale și diminuare / înghețare a creșterilor salariale pe partea de salariu minim. Ori asta se traduce printr-o diminuare a consumului și posibilitatea ca România să intre în recesiune sau să aibă o creștere economică slabă.

De ce s-a apreciat cursul de data asta? Pentru că Guvernul Orban nu avea majoritate parlamentară și risca să pice în orice moment. Ce s-a întâmplat ieri e logic iar piața a anticipat momentul ăsta. Faptul că PSD e aproape de finalul mandatului parlamentar face din această ”criză politică” o chestie la care probabil multă lume se cam aștepta.

Rămâne de văzut în ce direcție vor merge negocierile. Dar în ceea ce privește Guvernul Orban, se pare că nimeni nu a fost mare fan.