Ne pasc niște vremuri tulburi

Privesc cu mirare si groaza ce se întâmplă pe scena politică românească. Nu pentru că m-ar fi luat prin surprindere ce se întâmplă acum ci pentru că tot ce se întâmplă acum e în linie cu așteptările mele (care sunt pesimiste de câțiva ani). De ce sunt pesimiste?

Pentru că de la criza economică anterioară (aia din 2009-2010) dezechilibrele economice și sociale se tot acumulează. Problemele sociale ale crizei economice anterioare nu au fost niciodată rezolvate ci doar amânate și băgate sub preș în speranța că altcineva le va rezolva.

În afară de problemele economice de zi cu zi mai avem și probleme de percepție: oamenii văd cum lor le merge greu în timp ce alții fac bani rapid și cu muncă puțină. Iar asta evident că naște resentimente care vor fi exploatate de oportuniști (de regulă politicieni, dar nu numai).

Avem practic oameni care au trecut târâș prin criza economică anterioară, care au crezut că lucrurile se vor îmbunătăți în 2016 – 2019, doar pentru a vedea cum totul se duce iar la vale în 2020 – 2021. Și toate astea în timp ce li se șoptește zi de zi în ureche că ”ceilalți” sunt de vină. ”Ceilalți” pot fi progresiștii, conservatorii, sexo-marxiștii, LGBTQ, minoritățile etnice, săracii, leneșii, miliardarii și cine mai vreți voi.

A fost mai întâi Colectiv cu toti politicienii care s-au urcat pe cadavre pentru a ajunge la putere. O doza zdravănă de discurs populist a fost folosit atunci pt a schimba scena politică românească. A mers, nu zic, dar cu ocazia am avut parte si de o radicalizare a opiniei publice.

În 2018 scriam că Referendumul este deja o victorie pentru Coaliția pentru Familie pentru că acei oameni au reușit să aducă în atenția publicului niște subiecte care nu erau discutate până în acel punct. Acela a fost un prim punct în care extremizarea electoratului a prins viteză.

Schemele lui Dragnea cu justiția și momentul 10 august au fost un alt punct care a accelerat și mai puternic trendul.

Legat de asta scriam în 2019 că Extremismul începe întotdeauna de la poziții mai moderate și ziceam:

Ceea ce nu înțelege însă publicul e că această alunecare graduală spre extreme e o tactică veche. Cine a studiat un pic de istorie, dincolo de manuale, știe că naziștii nu au câștigat alegerile spunând că vor extermina milioane de oameni. Preluarea puterii se face gradual iar discursul devine din ce în ce mai agresiv pe măsură ce acumulează mai mulți simpatizanți.

Privesc îngrozit situația din România pentru că predicțiile mele cele mai negre se adeveresc: România merge cu viteză spre un moment în care se va lăsa cu violență și / sau o dizolvare a structurilor de putere similar cu cele de la finalul anilor 30 început de ani 40 ai secolului trecut. Am trecut atunci prin dictatură carlistă, guvern legionar, dictatură militară a mareșalului Antonescu și preluarea puterii de comuniști în mai puțin de 10 ani.

Cam asta e direcția în care merg lucrurile de câțiva ani și acum, dar nimeni nu pare preocupat să o schimbe (serios…chiar nimeni).

Revenind la zilele noastre avem un nou guvern PNL căzut, dat jos inclusiv de fostul partener la guvernare USR. Nu vă plictisesc cu detaliile că va fi internetul plin de analize, dar vă atrag atenția (din nou) asupra faptului că această criză guvernamentala se suprapune peste o criză medicală fără precedent, desi noi nu vorbim despre asta decât marginal.

Am mai scris despre faptul că fiecare val de pandemie e precedat de o criză politică deși cronologia ar trebui să fie inversă: valul ar trebui să provoace o criză, nu invers. Dar în România clasa politică a reușit cumva să declanșeze crize politice la timp pentru a ascunde dezastrul medical si umanitar în spatele țipetelor politice.

Știți cât va dura această criză politică? Va dura până la punctul la care pandemia va intra pe o pantă descendentă.

Oricum, mi se pare fabulos cum am reușit ca în perioadele de scădere a numărului de cazuri să nu facem absolut nimic în materie de campanie de vaccinare sau de pregătire a spitalelor și a personalului medical pentru un nou val. Știu că vaccinarea era la Cîțu și Gheorghiță, dar pregătirea spitalelor și a cadrelor medicale pentru următorul val la cine era? Cumva la Vlad Voiculescu și apoi la doamna ministru de la USR? Apropo, ei nu sunt vinovați pentru nimic? Totul ok? O fi bine că se fac achiziții acum că sunt spitalele pline?

Chestia asta cu criza politică pentru a masca valul de pandemie e un caz tipic de ”sat Potemkin” unde politicienii vor ajunge în cele din urmă să se păcălească singuri. Cumva clasa politică românească are impresia că românul obișnuit e ignorant și nu înțelege ce se întâmplă. Ba mai mult, trebuie salvat de el însuși, chestie pe care doar politicianul român o poate face. Serios, luați declarațiile lui Iohannis drept exemplu:

“Trist, dar adevărat” – așa și-a început președintele Klaus Iohannis primul mesaj transmis după căderea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, în care a susținut că situația a fost generată de “politicieni cinici, unii purtând masca reformismului”.  (sursă)

Iohannis vorbind de politicieni cinici e ceva scos direct din Kafka.

”Și care e problema? Nu așa au fost politicienii întotdeauna?” o să mă întrebați.

Da, au fost, dar tensiunea acumulată în ultimii ani e la cote foarte mari și se va revărsa la un moment dat în mod violent.

Apropo de asta, văd că lumea se uită la AUR spunând că ei vor capitaliza de pe urma acestei crize. AUR poate capitaliza într-adevăr, dar e nevoie de ceva mai mult decât ce oferă AUR. Altfel spus AUR nu are anvergura necesară sau personajele necesare pentru a se transforma într-un partid mai periculos decât aripile conservatoare ale PSD sau PNL. Problema cu AUR e însă alta: ei au capacitatea de a normaliza un discurs mult mai radicalizat decât cel cu care suntem obișnuiți. Ei pot fi combustibil în așteptarea chibritului. Iar acel chibrit e un personaj carismatic și cu câteva idei bine așezate și tenacitatea necesară pentru a le duce la capăt.

La cum decurg lucrurile un astfel de deznodământ pare inevitabil, dar poate mă înșel sau se întâmplă ceva care să scoată România de pe acest drum.

Nu mă aștept la scuze, dar…

Guvernarea PNL Orban – Cîțu – Iohannis cu susținerea USR și UDMR are șanse mari de a intra în istorie drept cel mai prost guvern din istoria post decembristă a României. A reușit să gestioneze incredibil de prost o pandemie, au murit oameni cu zile în spitale arși sau netratați, a dus datoria publică la cote foarte ridicate și a contribuit la o extremizare a discursului public fără precedent în ultimii 30 de ani.

Acum întrebare: din cei care i-au votat pe oamenii ăștia, le-au distribuit postările și au încurajat pe alții să iasă la vot din convingere, se găsește vreunul să își schimbe comportamentul? Nu mă aștept să o facă influencerii plătiți din subvenția de partid ci la oamenii care fac asta din convingere.

Cum zice și în titlu, nu mă aștept să își ceară scuze și să recunoască faptul că au greșit susținând votarea unor asemenea personaje sinistre, dar măcar să tacă din gură și să nu își mai dea cu părerea oare e posibil?

Pentru cine avea un pic de răbdare sa citească era clar că personajele care au condus România de la începutul pandemiei sunt sinistru de cinice, mi-am dat eu seama care sunt neica nimeni cu conexiune la internet. Dar vai ce surpriză, multă lume descoperă acum că de fapt Cîțu nu e chiar ok, chiar dacă are tricou cu Foo Fighters și Metallica.

Nici Iohannis nu mai e cool? Vai vai vai, după ce a fost votat ”ca să nu iasă proasta aia” aflăm că de fapt nici de el nu ne place.

Voi vă dați seama că singurul politician român cu un strop de onoare din politica românească este Victor Ponta care și-a dat demisia după Colectiv? 64 de oameni au murit atunci. Nu a fost vina lui direct pentru asta, dar și-a dat demisia.

Azi avem 38.600 morți din cauza Covid și nimeni nu e de vină, nici Primul Ministru, nici Președintele, nici Miniștrii Sănătății, nici Arafat, nici Gheorghiță ăla cu vaccinul. Nimeni nu și-a dat demisia de onoare ca urmare a numărului de oameni morți. Nimeni, de la nici un partid! Nu sunt străzi pline de oameni care să ceară demisii, nici pe internet nu prea le cere lumea demisia.

Aștept să mi se explice cum de fapt cei de la partidul X nu sunt de vină, că de fapt nu au fost lăsați să își facă treaba de cei de la partidul Y șamd.

Poate că un pic de discreție zilele astea nu ar strica din partea aprigilor susținători și shareuitori de mesaje ale partidului (oricare ar fi acela). Cam toate partidele au dat țeapă și au pus interesul propriu deasupra celui al cetățeanului obișnuit.

Una peste alta va trebui să iau o pauză de la scris despre politică pentru că mă deprimă și mă enervează mult prea tare.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
Malcolm
1 month ago

Imi pare rau sa te anunt dar realitatea de la firul ierbii sta total diferit de cum o prezinti tu. Ma refer la partea cu reactia oamenilor. Niciodata societatea romaneasca nu a fost mai apatica si mai nepasatoare cu ce se intampla ca acum. Iti spun asa pt ca pana una alta traiesc aici si cred ca simt un pic mai bine pulsul oamenilor de la fata locului. De la kilometri departare e posibil sa o percepi cum prezinti tu in articol dar nu e nicio furie acumulata la nivel de societate desi la comportamentul penelistilor de anul asta ar fi justificata. Sa ne intelegem, daca se intampla asta cu guvern PSD la putere se iesea in strada si cu incidenta 10 la mie si toate spitalele pline. Asa, eu am simtit 3 feluri de reactii: 1. Aparat guvernul. Da, socant, dar mai exista oameni din astia chiar daca merg… Read more »

Last edited 1 month ago by Malcolm
anonim
anonim
1 month ago

“au crezut că lucrurile se vor îmbunătăți în 2016 – 2019” – când era Dragnea la butoane? 😊

Partea proasta e ca nici conducătorii altor state la care ne referim sau ai UE nu difera prea mult de ai noștri.

Malcolm
Malcolm
1 month ago
Reply to  Daniel

Pe langa faptul ca cifrele nu mint desi presa la unison mintea la momentul respectiv despre cresterea economica cum ca nu ar fi existat, se simtea treaba asta si in buzunare. Asa, si Citu merge pe crestere economica in mintea lui si poate si pe cifrele lui daca mai umbla nitel la ele dar populatia nu resimte deloc treaba asta, din contra. Tind sa cred ca o buna parte din oamenii care au iesit in strada atunci daca ar fi avut un bol de cristal sa le arate viitorul si-ar fi infranat scarba de Dragnea si nu ar mai fi iesit in strada daca ar fi stiut ce urmeaza. Nu vorbesc de tinerii frumosi si liberi iesiti la proteste la ordinul corporatiilor si care oricum nu stiau concret ce cauta pe acolo in afara de facut selfieuri de pus pe insta si fluturat steagul UE, vorbesc de oamenii care iesisera… Read more »

Asdad2005
Asdad2005
1 month ago

Realitatea pe care tu o creionezi si de care te temi nu pare sa aibe o corespondenta si in societate si mai ales in perceptia acesteia. Daca ar fi fost ceea ce spui tu am fi vazut niste proteste, niste scandal sa nu uitam ca prin vara se iesea in strada ca unii voiau la pacanele. Ceea ce vedem in schimb este o oarecare constientizare in societate la mai toate bulele si esaloanele sale, asupra faptului ca perioada in care am intrat este una furtunoasa si din care nu vom iesi prea bine. Adica oamenii sunt un pic speriati nu de covid ci de faptul ca nu vor putea duce scumpirile ce se anunta si tot ce vine cu ele la pachet. La toate astea adauga faptul ca lumea ce are copii este speriata de ceea ce se intampla in scoli si mai ales de handicapul educational vizibil pe care… Read more »

Asdad2005
Asdad2005
1 month ago
Reply to  Asdad2005

@Daniel Revolutia din 1989 a mai fost precedata de niste mici proteste sa nu uitam povestea de la Brasov din 87. Mai mult situatia sociala era mult mai dificila fata de ce e acum, iar contextul economic si mai dur. Oricum am da-o este un pic fortat sa comparam viata dintr-un regim comunist opresiv cu un regim democratic si libertin pe care il avem acum. Ca sunt foarte multi idioti nostalgici dupa acele vremuri este o alta discutie. Sunt de acord cu tine ca tensiunile sociale, alaturi de frustrari sunt la niste cote alarmante si care ar trebui sa ne dea de gandit, dar in acelasi timp trebuie sa acceptam ca fiecare roman are mai multe oportunitati de a-si imbunatati viata daca isi doreste. Si cand spun mai multe compar cu situatia de acum 10 ani sa nu zic acum 20 de ani, cand viata era mult mai complicata decat… Read more »