Ce ne spun disponibilizările de la Primăria Sectorului 3

În cazul în care aveați dubii cu privire la eficiența guvernării Negoiță la Primăria Sectorului 3 iată ce zice Hotnews:

Primaria Sectorului 3 va face in perioada urmatoare o analiza a personalului angajat, urmand sa se faca disponibilizari pentru eficientizarea institutiei, dar si pentru ca bugetul de salarii sa nu afecteze bugetul de investitii, dupa majorarile salariale, anunta primarul sectorului, Robert Negoita, pe pagina de Facebook. Contactat de HotNews.ro, edilul sef a declarat ca Primaria are in acest moment circa 900 de angajati si vor fi dispoznibilizate intre 100 si maxim 200 de persoane, dupa evaluarea facuta. 

Și screenshot după postarea relevantă de pe facebook, pentru că mai nou acolo apar comunicatele politicienilor noștrii:

Câteva observații și întrebări:

 1. Primăria Sectorului 3 are 900 de angajați deși există și o Primărie a Municipiului București care face multe alte lucruri pe lângă PS3. Ca și termen de comparație Primăria Cluj are în jur de 1.000 în condițiile în care administrează întreg orașul și include toate serviciile orașului, nu doar cele delegate de PMB către sector.
 2. Se pot disponibiliza 100 până la 200 de oameni din PS3 fără a afecta activitatea acesteia zice Negoiță! Ok, bun, dar până acum nu a știut de treaba asta? Dacă se puteau dispensa de oamenii aceia și până acum de ce nu au făcut treaba asta?
 3. Cum rămâne cu firmele primăriei? PMB a înființat o grămadă de firme care fac chestii aflate în atribuțiile PMB și ale sectoarelor (inclusiv PS3). Disponibilizările sunt urmare a faptului că o parte din atribuții au fost preluate de acele companii? Dacă da, cine sunt oamenii angajați la acele companii și aveau ei mai multă experiență decât cei de la PS3?

Și pentru că sunt un tip care nu judecă lucrurile cu inima ci cu capul de remarcat niște chestii pozitive:

 1. Se fac disponibilizări în perioada de boom economic. Ceea ce e bine, pentru că oamenii dați afară au șanse mai mari acum de a găsi locuri de muncă în altă parte decât ar fi avut dacă erau dați afară într-o perioadă de recesiune. Momentul ales pentru disponibilizări e ok.
 2. Motivația oficială menționată de Negoiță e corectă: încercăm să ținem banii pentru investiții. E băiat deștept și nu a zis că rămâne fără bani ci a dat-o finuț pe partea de investiții așa că lumea nu prea poate comenta. Rămâne de văzutt dacă vor fi investiții la PS3 sau nu, dar motivul ales e bun.

Efecte ale disponibilizărilor

Una peste alta cred că aceste disponibilizări vor fi un semnal important dat altor primari din teritoriu pentru a începe și ei disponibilizări. Problema e că făcând asta PSD trimite un mesaj negativ electoratului său țintă: nu ne pasă de voi foarte tare!

Pe lângă asta PSD se expune unor critici severe din partea opoziției care va avea muniție pentru a ataca PSD pentru incompetență: ați crescut salariile până ați ajuns să nu mai aveți bani de salarii și să dați afară oameni!

O altă consecință potențial negativă e că în România meritocrația e un concept ignorat cu brio. E posibil ca oamenii dați afară să fie importanți pentru funcționarea PS3, dar să nu aibă suficiente relații pentru a rămâne în post pentru că știm cu toții cum funcționează sistemul de pile și relații în administrația publică. Ce ne facem dacă oamenii competenți sunt dați afară și rămân cei slab pregătiți, dar cu relații?

 

Spune-le si altora

2 Comments on "Ce ne spun disponibilizările de la Primăria Sectorului 3"

 1. Mda, interesant.
  Lucrez la o companie de stat. In sediul central sunt cam 300 de persoane (initial am scris lucreaza 300 de persoane, dar mi-am dat seama ca de fapt nu lucreaza decat vreo 100, restul freaca menta).

  In 2011, odata cu schimbarea directorului general, au fost angajati intr-un interval de 2 luni 63 de persoane – toate pe studii superioare cu salarii la nivelul maxim al grilei. Directorul general care a facut aceste angajari a plecat si el dupa vreo 6 luni, dar surpriza, cei 63 de noi colegi au ramas.

  Noul director general a hotarat ca e necesar sa faca o concediere colectiva pentru ca nu ne mai incadram in fondul de salarii. S-au facut si desfacut liste peste liste si la final au fost date afara 53 de persoane.

  Ia ghici, niciunul din cei 63 de noi colegi nu se regaseau prin cei 53 de fosti colegi.

  Cred ca asta este povestea si la primaria respectiva. Face loc pentru oamenii de la partid si eventual mai are domn primar niste polite de platit prin primarie, niste oameni care nu au raspuns la comenzi.

  • De asta imi e si mie teama. Si ce face Negoita acum nu e singular. Am mai auzit de cateva situatii in tara unde oameni profesionisti din administratie, institutii sau companii de stat s-au trezit disponibilizati sau mutati la dracu in praznic pentru ca nu mai aveau loc de pilele altora.

   Problema e ce se va intampla cu institutiile astea? Asteptam alte falimente rasunatoare gen Hidroelectrica?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*