Oamenii nu inteleg listele de carti recomandate

Nu știu cum e pe la voi, dar în ultimele zile mai toată lumea prin social media vorbește despre cele mai bune cărți pe care le-au citit în 2019. Se fac liste peste liste, se schimbă recomandări mai ceva cum schimbă gospodinele rețete și se fac aprecieri cu privire la importanța autorului X sau a cărții Y.

Eu mă bucur să aud că oamenii citesc și schimbă păreri despre cărțile citite, dar încep să am impresia că mare parte din discuțiile astea sunt ”artă de dragul artei”.

Voi câte cărți citiți pe an?

Asta ar fi una dintre chestiile care mă roade zilele astea. Pentru că văd liste lungi de cărți, cu oameni care vin cu ”top 10 cărți citite” în 2019. Eu când aud asta mă gândesc că respectivele persoane ar fi citit mai mult de 10 cărți în cursul anului din care au trebuit să aleagă ”doar” 10.

Acum nu știu de alții, dar cărțile pe care le-am citit eu anul acesta nu au avut sub 300 de pagini. Ceea ce mă face să mă întreb când au timp oamenii ăștia să citească atât și să le și rămână niște idei în cap. Eu încerc să citesc 20-30 de pagini pe zi, măcar în 4 din 7 zile ale săptămânii, dar chiar și așa îmi e greu să mă concentrez după 8-9 ore de muncă.

Și vă rog să mă credeți că nu am văzut multă beletristică prin listele alea ci multe chestii care chiar necesită să îți pui neuronii la muncă. 

Alternativa ar fi ca oamenii pe care îi văd eu să fi citit cărți mai mici ca dimensiuni, dar atunci când am căutat câteva din acele titluri mi-au apărut cărți mari.

Evident, excludem din discuție oamenii care citesc chestii pentru că aia le e meseria: jurnaliști, politicieni, cercetători care citesc din domeniul lor șamd.

Îmi vine greu să cred că poate cineva să aibă o slujbă de 8 ore pe zi și apoi să treacă prin 2-3 cărți pe lună și să rămână cu ceva în cap.

Unde e recenzia?

O altă chestie dubioasă e că oamenii care postează liste nu prea postează recenzii ale cărților respective atunci când le citesc. Pur și simplu, la final de an ne anunță că au citit j-de cărți, dar cu foarte puțin context referitor la care e treaba cu acele cărți.

Adică ok, ai citit astea 10 cărți, dar care e subiectul? ce ți-a plăcut / displăcut la ele? Poate părea banal, dar ce sens are să postezi o listă seacă de titluri și nume de oameni și să spui că alea sunt cărțile recomandate? În afară de vanitate există și altă motivație?

Dacă ai vrea să ajuți pe cineva să aleagă un titlu ai scrie măcar câteva impresii despre fiecare.

Îmi aduc aminte că am citit la un moment dat o recenzie a cărții Factfulness de Hans Rosling pe blogul lui Bill Gates. Am văzut apoi Factfulness în lista de cărți recomandate a lui Barack Obama pe anul 2018. Factfulness e o carte excelentă, motiv pentru care i-am făcut și eu o recenzie, dar cu siguranță nu aș fi bagat-o în seamă doar pentru că era în lista lui Barack Obama. Citind însă recenzia lui Bill Gates mi-am dat seama că e genul de carte pe care aș vrea să o citesc.

La rândul meu mă bazez pe aceste recenzii înainte de a cumpăra o carte în 8/10 cazuri cred. Îmi vine greu să cred că sunt oameni care vor citi o carte orbește doar pentru că e într-o listă. Dar în fine, ce știu eu…

Listele de cărți sunt o chestie personală

Dar tot ce e mai sus pălește în fața unui alt obicei teribil de enervant: 

În cazul în care nu ați prins ideea, cea mai obositoare chestie când vine vorba de liste de lecturi e să dai de cineva nemulțumit de lista altcuiva. 

O listă de lecturi / cărți recomandate e o chestie personală. Ai citit cărțile X, Y și Z și vrei să îi convingi și pe alții să le citească sau vrei să începi o discuție pentru a afla ce mai citesc și alții. Mi se pare complet aiurea ca o altă persoană să vină și să îți reproșeze că ai citit cartea X sau că ai citit doar din domeniul nu știu care.

E o chestie știută că oamenii își aleg cărțile pe care le citesc în funcție de propria personalitate, dar și cărțile citite ne schimbă personalitatea. Tocmai de aceea ne plac recomandările de cărți ale altor oameni: sunt personale, vrem să aflăm ce citește Barack Obama, președinte al SUA de 2 ori. Dacă am vrea să aflăm ce s-a vândut mai bine am citi direct listele cu cele mai vândute cărți din SUA sau Anglia și așa mai departe. Fix personalitatea omului care a făcut lista e ceea ce ne face curioși.

Asta ca să nu mai spun că în exemplul de mai sus avem un om care a terminat medicina (Vlad Mixich) care îi reproșează unui fost președinte democrat (stânga americană) că citește și recomandă prea multe cărți de stânga. Adică, mi se pare doar mie sau sună cam ridicol reproșul?

Eu aș fi dus demersul lui Mixich mai departe și i-aș fi scris pe twitter sau facebook lui Obama:

”Zău așa băi Barack, numai căcaturi din astea de stânga alt cis non-hetero normativă citești? Nu o să ajungi nicăieri în viață bă băiatule dacă bagi numai din astea. Ia de aici lista lui Bill Gates, miliardar care a făcut bani din piața liberă și bagă la cap, poate se leagă ceva și de tine”

Dacă aveți curiozutatea de a vă uita pe lista lui Obama o să vedeți că nu prea conține cărți de stânga. Și are destul de mulți autori din afara SUA. Ba chiar abordează teme foarte diferite. Dacă nu mă credeți puteți citi lista sau pe pagina lui Obama de Twitter.

Recomandările mele

Dacă citiți blogul de suficient de mult timp știți că postez și recenzii ale unor cărți citite. Din păcate nu reușesc să fac asta pentru toate cărțile care îmi trec pe sub ochi. Ba chiar am avut un final de an atât de agitat încât nu am mai postat de mult o recenzie și s-au cam adunat cărțile despre care vreau să vă povestesc. 

În fine, dacă aveți nevoie de recomandări de citit aruncați un ochi pe lista de Recenzii. În ianuarie și februarie 2020 mi-am propus să postez 3-4 recenzii ale unor cărți citite pe parcursul lui 2019. Între timp, vă recomand să aruncați un ochi pe lista lui Obama, pe lista lui Gates (el postează pe anotimpuri). Și The Guardian publică astfel de liste realizate de diverse personalități britanice

E internetul plin de personalități cu recomandari sau liste de la diverse ziare sau publicații online. Timp și bani să aveți!

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jollyca
5 months ago

Ok, am ras de dezamagirea lui Vlad Mixich.

Pe o nota mai pozitiva – datorita recenziilor tale am citit eu „Butoiul cu pulbere al Asiei” si „Factfulness”.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x