”Oameni noi” a murit și nimănui nu pare să îi pese

Vreau să profit de aparenta liniște din media românească pentru a vă aduce la cunoștință cu mare regret că inițiativa ”Oameni noi” a murit (via G4media):

Curtea Constituțională (CCR) a respins marți, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă cetățenească privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pe motiv că proiectul nu îndeplinește condițiile minimale pentru a intra în dezbatere parlamentară: numărul minim de semnături de susținere și dispersia teritorială a susținătorilor.

Chestia asta s-a întâmplat pe 22 mai 2019, adică aproximativ acum o lună. Reacțiile din partea USR și PLUS au fost minime și povestea a fost rapid îngropată.

Nu am scris despre ea atunci pentru că am vrut să văd dacă totuși cele două partide vor face ceva în sensul ăsta după ce trece euforia europarlamentarelor. Din păcate însă nu s-a întâmplat nimic de atunci.

De ce scriu despre chestia asta totuși?

Pentru că inițiativa ”Oameni noi” a fost lansată cu surle și trâmbițe. Între chestiile propuse erau unele lucruri chiar bune pentru politica românească, cea mai importantă fiind revenirea la 2 tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

De ce e treaba asta importantă? Pentru că așa cum am explicat într-o postare din iulie 2018 ruptura dintre PNL și USR se va adânci pe măsură ce ne apropiem de alegerile parlamentare și locale din 2020.

PNL are un avantaj în fața USR-PLUS când vine vorba despre teritoriu: e un partid cu o prezență puternică și organizată în afara Bucureștiului. În condițiile asteae alegerea primarilor dintr-un singur tur îi avantajează.

Pe cei de la USR / PLUS acest sistem însă îi defavorizează pentru că le e greu să lupte împotriva PSD și PNL fără o prezență puternică la rândul lor în teritoriu.

”Oameni noi” propunea o reechilibrare a forțelor care ar fi avantajat USR-PLUS. Cu toate astea propunerea de modificare a constituției a picat din lipsa de semnături. Asta nu e neapărat o surpriză, tot timpul vor fi șicane vis-a-vis de validarea nr. de semnături. Surprinza e însă apatia USR – PLUS în a apăra inițiativa.

De ce apatia USR – PLUS în a apăra inițiativa

Ăsta e un pic de mister pentru mine, recunosc. Ca și posibilități plauzibile mi se par următoarele:

  • momentul prost – respingerea a avut loc prea aproape de alegeri. USR – PLUS s-au concentrat pe alegeri iar inițiativa a căzut pe plan secund.
  • euforia post alegeri – USR-PLUS s-a apropiat foarte mult de PSD ca și scor electoral la alegerile europarlamentare. Influencerii lor dădeau share la postări despre cum au ”câștigat” județul X sau orașul Y. Județul X sau orașul Y era evident tradițional câștigate de PNL sau PSD. E posibil să creadă că scorul de la europarlamentare se va repeta și vor câștiga acele orașe.
  • propunerea e depășită politic – e posibil ca USR și PLUS să considere că nu vor avea neapărat nevoie de 2 tururi pentru că, în momentul acesta. A trecut ceva timp de la înființarea USR și PLUS. E posibil ca ambele partide să considere că au o prezență în teritoriu suficient de puternică pentru a se bate de la egal la egal cu PSD și PNL.

Și totuși inițiativa era bună

Partea tristă în toată povestea asta e că revenirea la două tururi de scrutin era o chestie bună pentru democrație. De ce? Pentru că acorda partidelor locale sau candidaților independenți șansa de a se bate cu partidele mari. Nu luai locul 1 din primul tur, dar voturile altor contracandidați ar fi venit la tine în turul 2.

Dacă vreți un exemplu concret, sunt șanse mari ca Nicușor Dan, nu Gabriela Firea să fi fost primar al Bucureștiului în momentul acesta dacă alegerea primarilor se făcea în 2 tururi. De ce?

Pentru că cei care au votat candidatul PNL de exemplu ar fi votat Nicușor Dan probabil, nu Gabriela Firea într-un ipotetic tur 2. Dar nu am avut niciodată turul 2 așa că Firea a devenit primar. Și vedem cu toții ce bine e cu ea acum.

Iar USR-PLUS vor avea parte de un șoc la alegerile locale din 2020, atunci când primarii PSD și PNL se vor folosi de resursele puternice pe care le au. În 2020 nu va mai fi încă un referendum pentru justiție așa că scorul obținut acum de USR-PLUS nu se va repeta. Îmi e teamă că va fi prea târziu atunci iar acuzele vor fi fost tardive. Dar știți cum e: dormi așa cum îți așterni.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments