Nu ne-a fost niciodată mai bine de atât

E ușor să pierzi lucrurile din perspectivă atunci când mulți dintre influencerii din România țipă ca din gură de șarpe că totul se duce de râpă. Dar dacă faceți un pas înapoi și încercați să priviți lucrurile în perspectivă, veți rămâne surprinși (via Marcin Piatkowski):

Ce aveți acolo e PIB / capita în țările foste comuniste în 5 momente diferite ale istoriei:

  • 1870
  • 1913 – înainte de Primul Război Mondial
  • 1937 – înainte de al Doilea Război Mondial
  • 1950 – imediat după instaurarea comunismului
  • 1989 – după căderea comunismului

Acel PIB / capita nu e însă în valori absolute ci raportat la PIB/capita al Franței. De ce comparația asta? Pentru a măsura în ce măsura țările din Europa Centrală și de Est sunt mai aproape sau mai departe de nivelul de trai și dezvoltare economică din Franța.

Și Românie e inclusă în comparație, deși datele pentru 1870 lipsesc. Chiar și așa ne oferă ocazia de a vedea un secol de evoluție economică.

Câteva comentarii

Multe lume nu înțelege ce înseamnă un război pentru o țară: nu doar morți ci și o cădere abruptă a standardelor de viață și a activității economice. Țările mari (Franța, Germania, Marea Britanie) au resurse mult mai bune decât țările mai mici. E așadar normal ca un război să afecteze mai puternic o țară mică decât una mare ca și nivel de dezvoltare economică. Chestia asta se vede clar în cazul României: PIB/capita vs. Franța scade în intervalul 1913 – 1937. În Bulgaria, Cehia, Ungaria și chiar Polonia el crește însă. De ce evoluția divergentă în cazul României?

Din cauza faptului că România anului 1913 era Vechiul Regat (Moldova, Muntenia și Dobrogea). România anului 1937 era România Mare, cu provincii precum Transilvania, Bucovina sau Basarabia. Transilvania și Bucovina erau printre cele mai sărace regiuni ale Imperiului Austro-Ungar, în timp ce Basarabia era și mai mult în urmă.

Cât despre PIB / capita, veți fi surprinși, dar PIB/capita era mai mare în perioada Vechiului Regat decât a fost mult timp după Marea Unire.

Așadar alipirea unor provincii mai sărace, războiul, inflația de după Primul Război Mondial, apoi criza economică din 1929 au dus la o accentuare a decalajului de dezvoltare a României față de Vest.

Datele din 1950 reflectă situația după Al Doilea Război Mondial: o economie ieșită din război, a unei țări ocupate armata sovietică.

1989 se observă o diminuare a decalajelor, dar considerabil mai mică decât a celorlalte țări.

România vs. celelalte țări din ECE

De ce toate celelalte țări au performat mai bine decât România? De multe ori răspunsul e pur și simplu unul care ține de geografie:

  • Cehia și Polonia au acces la uriașa piață germană înainte de 1950 și după 1989.
  • Estonia, Letonia și Lituania au acces la piețele nordice

Ce mă surprinde în acele date e Bulgaria. Bulgaria e consistent peste Ungaria conform acelor date. E un pic straniu și diferit de ceea ce știam eu legat de evoluția celor două țări.

România a fost o țară mai săracă decât celelalte. A pornit de jos, de la un nivel de sărăcie aproape unic în Europa vremii.

Apoi a fost afectată disproporționat de mult de Primul și al Doilea Război Mondial. Cehia, Slovacia, Polonia nu au fost invadate în Primul Război Mondial. România a fost în ambele războaie. Reparațiile de război plătite după al Doilea Război Mondial au atârnat și ele greu. Dar mai greu au atârnat politicile economice dezastruoase ale lui Nicolae Ceaușescu, în special cele puse în practică odată cu întoarcerea sa din China și Coreea de Nord.

Comunismul românesc a fost diferit, dar a fost și mult mai apăsător și cu efecte mai dezastruoase asupra economiei față de ce s-a întâmplat în celelalte țări ale Europei Centrale și de Est.

Concluzii

Ne e mai bine acum decât ne-a fost vreodată. Dar nu trebuie să uităm că suntem încă departe de celelalte țări din regiune. În același timp poate ar trebui să ne uităm și de unde am plecat, cât de săraci erau bunicii noștri și unde suntem noi.

 

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rilache
Rilache
1 year ago

Iluzorie, patronii și/sau directorii de regiune bancari străini își mențin capitalul & drepturile de autor pe societăți anonime multinaționale. Niciuna dintre acele țări nu și-a pus în mișcare procese de reindustrializare & reforme (cu tot ce înseamnă asta, toate sectoarele) care să spună „Ăstea sunt ale noastre, că privat sau public”. Populația noastră, din păcate, va rămâne la nivel de gheșefturi/găinării, agiotaj la amanet sau bancă pe schimb valutar suprataxat și mărunțișuri (alimentară, cafenea, horeci și alte magazine negustorești pe bază de import de produse fabricate). Asta o dată. A doua, ce dracului epocă de haur vizează Marcin dacă ecuația puterii economice depinde să fii vecin cu altcineva mai bogat? Chiar în halul ăsta să ne creadă pe toți proști? Bine, hai să spunem că s-a uitat la POL și s-a entuziasmat prematur. Îl cred dar și acolo, câte „spl”-uri („srl”-uri poloneze) sunt deținute de factori externi? Băiatu’ ăsta locuiește… Read more »