1

Nici apocalipsele economice nu mai sunt ca altădată

Mai țineți minte când economia României a fost distrusă de creșterea salariului minim?

Mai țineți minte când televiziunile și ziarele ”dă dreapta” urlau că salariul minim pe economie va distruge economia? Gen Digi24 care ne zicea că au crescut costurile de producție în industria de panificație pe baza declarațiilor unor oameni în supermarket. Sau fakenews-ul cu industria textilor care a dat faliment, dar fabricile sunt încă acolo.

Sau poate vă aduceți aminte de un grup de ”economiști” îngrijorați care au scris o scrisoare deschisă prin 2014. În acea scrisoare ei spuneau că salariul minim pe economie va afecta:

persoanele cu slabă calificare sau fără experienţă, care ocupă sau vor să ocupe o slujbă şi care vor fi concediate, puse în imposibilitatea de a găsi un loc de muncă sau nevoite să lucreze fără acte legale.

Ba mai mult aflam tot de la ei următoarele:

Creşterea salariului minim este în mod fundamental o măsură anti-socială, lovind exact în populaţia săracă: persoane cu nivel redus de instruire (73% din totalul şomerilor!), tineri fără experienţă, categorii sociale defavorizate sau discriminate.

În 2014 salariul minim pe economie era 900 RON net. Azi, după mai multe runde de măriri, salariul minim a ajuns 1.263 RON net (excepție la cei din construcții).

În loc să îi sancționeze sau să nu se mai uite la ei în gură, ce a făcut publicul? I-a votat în funcții publice pe unii dintre ei.

A venit apocalipsa economică?

Păi să vedem, conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) rata șomajului a ajuns la 3% în aprilie 2019. Și ca să vezi drăcia dracu, uite distribuția pe grupe de vârstă a șomerilor:

Cei mai mulți șomeri aveau între 40 și 49 de ani (76.172), urmați de cei din grupa de vârstă peste 55 de ani (53.129), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (13.886). 

Deci șomajul în rândul tinerilor e de fapt cel mai mic?

Hmm…dar creșterea economică? Păi economia a crescut în primul trimestru al anului 2019 cu 5%! Unde sunt apocalipsele economice de altădată?

Și totuși cine sunt acei oameni care au dat-o în bară atât de grav? Cum poți să ratezi o prognoză economică în halul ăsta de rău? Ar trebui să intre în pământ de rușine și lumea să nu se mai uite în gura lor când vine vorba de economie, nu?

Profeții apocalipsei salariului minim

Scrisoarea deschisă are o listă lungă de semnatari. Odată semnat ți-ai și asumat conținutul scrisorii, așa că să nu aud că de fapt persoana X de fapt nu a zis asta.

Păi ar fi mai multe categorii de oameni:

  • Libertarienii care tot timpul văd doar apocalipse, gen Bogdan Glăvan sau Cristian Păun. Amândoi sunt consilieri sub o formă sau alta prin sau pe lângă PNL. Mai nasol e că sunt și profesori universitari.
  • Actuali politicieni și libertarieni. Aici intră Florin Cîțu de la PNL și Claudiu Năsui de la USR (în scrisoare se semnează ca președinte SOLIB)
  • Antreprenori – majoritatea acestor antreprenori operează în industrii în care se plătește minimul pe economie. Ce surpriză că vor ca acesta să nu crească! Și evident că nu aveau nici un interes economic când au scris chestia aia.

Concluzii

Când vă luați opiniile de la diverși oameni de pe interneți citiți ce au zis prin trecut și comparați cu ce s-a întâmplat în viitor. Au dat chix masiv? Poate nu sunt cel mai bun loc de unde ar trebui să vă luați informații sau păreri.

Și iată că apocalipsa se încăpățânează să nu vină, economia se încăpățânează să crească și șomajul rămâne la minime istorice. Nici apocalipsele nu mai sunt ce erau odata…