1

Fake news: Prețul ouălor în România vs Germania

De ce moare presa în România?

Nu din cauza oamenilor care preferă știrile moca ci din cauza siteurilor / ziarelor care nu sunt în stare să scrie o știre decentă. Exemplul concret: o știre Digi 24 despre prețul la ouă care sună cam așa:

Ia luați aici mostră de jurnalism:

În supermarketuri, 10 ouă costă peste 10 lei, adică doi euro. În Germania, preţul de-abia depăşeşte un euro.
Credeați că Digi24 va face calcule complexe sau va căuta modalități de a afla cât costă ouăle în Germania vs. România? Nope! Ce atâtea calcule domne, ia de aici:

„Le crești cu 40, 50 %… este prea mult! Au profitat de acest lucru şi bineînţeles, la raft, au mai adăugat un 5-10 la sută. După cum vedeți, și rafturile sunt pline. Nu cumpără nimeni”, spune un client.

Îmi place cum în România poți lua orice gigel din supermaket și el îți poate spune cu cât cresc prețurile pe lanțul de distribuție, de la producător până la raft. ”Un client” ăsta știe că la supermarketul are marjă de 5 – 10% pe ouă, distribuitorul 40 – 50%. Cool!

Altă chestie:

„În Germania, un cofraj cu zece ouă costă un euro și 9 cenți. În comparație cu România sunt mult, mult mai mici, nu numai la ouă, ci la toate produsele”, a declarat pentru Digi24 Oana Adriana Mircea, o româncă mutată în Germania.

Foarte tare! Deci o româncă mutată în Germania știe că un cofraj de 10 ouă costă fix 1 euro și 9 cenți! Mă simt prost, eu dau alt preț pe ouă ori de câte ori mă duc la cumpărături, chit că e vorba de același magazin. Dar doamna Oana Adriana Mircea a zis fix prețul din Germania: 1 euro și 9 cenți! Nici mai mult, nici mai puțin.

Articolul Digi24 poate fi așadar rezumat în felul următor:

Pasul 1: se intreabă o persoana de pe stradă cât costă 10 ouă în România.

Pasul 2:  se întreabă o persoană de pe stradă cât costă 10 ouă în Germania.

Pasul 3: Succes, ai un articol!
Și dacă aveți curiozități privind prețul ouălelor în Germania și România, mi-a luat 2 minute să fac niște calcule și să văd cât costă ouăle în cele două țări

Germania
Prețul mediu a unui carton de 12 ouă în Germania e 1.71 EUR. Prețul minim e de 1.31 EUR. Dacă aplicăm regula de 3 simplă rezultă că 10 ouă costă 1.09 EUR. Fabulos! Persoana de pe stradă, pe nume Oana Adriana Mircea a nimerit la fix prețul minim al ouălor! Nu oricum, ci la la cent! Ar putea fi o coincindență faptul că prețul minim de pe un agregator e fix prețul zis de o persoană aiurea de pe stradă?
Haideți să vedem și România:
Prețul mediu în România: 8.12 RON pentru 12 bucăți, adică sub cei 2 EUR de la Digi! Doar că ăsta e prețul pentru 12 ouă. 10 bucăți înseamnă 6,76 RON adică mult sub valoarea menționată de ei. În plus minimul în România e undeva  la 6 RON conform sursei folosite de mine. În București sunt mai scumpe ouăle decât în Câmpina sau alte orașe mici, așa că atunci când spui prețurile în România trebuie să ai în vedere prețuri medii. Dar o medie înseamnă să ai și valori mai mici și valori mai mari (că de aia e medie). Pentru Digi24 nu contează, ei știu că 10 ouă în România sunt 2 euro, ce dacă nu e adevărat în 99% din cazuri.
Așadar, preț dublu al ouălor în România vs Germania? Nope! Fake news! Profesionalism zero de la Digi24!
Și apropo de profesionalism, evident că articolul nu e semnat.