De ce moare presa din România: Bill Gates și terenurile agricole

Știți care e cel mai mare dușman al presei din România? Digitalizarea? Rețelele sociale care iau din veniturile de reclame? Nuuuuu!

Cel mai mare dușman al presei din România e Google Translate! Mi se pare că mare parte din presa din România e doar un serviciu uriaș de traduceri (și uneori adaptări) ale unor articole scrise în limba engleză. Zero analiză critică, zero știri originale, zero documentare, nici măcar la nivel de o căutare rapidă pe google.

Haideți să vă dau un exemplu de la Aleph News:

O criză agricolă uriaşă, în special pentru ţările expuse din punct de vedere climatic, se va abate asupra lumii. Din acest motiv, este nevoie de strategii de adaptare, de sprijin şi de finanţare, toate în regim de urgenţă, cu o atenţie deosebită pentru Africa.

Aceste lucruri sunt susţinute de cel mai recent raport prezentat de Fundaţia Bill & Melinda Gates.

Trecem cu vederea faptul că nu a dat link către raportul citat pentru că se știe că doar fraierii dau linkuri. Dar ce e deranjant în situația asta e altceva: un google search după cuvinte de genul ”Bill Gates” + ”agricultură” ar da peste chestia asta:

Gates’ achievement, according to the report, is that he’s largest private owner of farmland in the US. A 2018 purchase of 14,500 acres of prime eastern Washington farmland – which is traditional Yakama territory – for $171m helped him get that title.

In total, Gates owns approximately 242,000 acres of farmland with assets totaling more than $690m. (sursă)

Pentru context 242.000 acrii înseamnă 979 km pătrați, adică aproximativ un sfert din județul Dâmbovița. Dacă vă pasionează subiectul puteți citi mai multe pe Land Report.

Haideți să reformulez: un tip care a cumpărat o grămadă de teren agricol zice într-un raport pregătit de fundația deținută de el că vine o criză agricolă.

Nu vi se pare nimic suspicios în toată treaba asta? Ca om de presă nu te întrebi: bă, dar ăsta are tot interesul să zică asta, că el fix aia vinde.

Că tot vorbim de presă, dacă tot face traduceri, mă mir că nu a dat până acum peste articolul ăsta care zice cum fundația Gates bagă o gălăgie de bani în presă, până la punctul la care marchează drept fake news inclusiv chestii adevărate:

During the pandemic, news outlets have widely looked to Bill Gates as a public health expert on covid—even though Gates has no medical training and is not a public official. PolitiFact and USA Today (run by the Poynter Institute and Gannett, respectively—both of which have received funds from the Gates Foundation) have even used their fact-checking platforms to defend Gates from “false conspiracy theories” and “misinformation,” like the idea that the foundation has financial investments in companies developing covid vaccines and therapies. In fact, the foundation’s website and most recent tax forms clearly show investments in such companies, including Gilead and CureVac. 

Sau poate merită atenție faptul că încă din 2017 Fundația Gates era acuzată că donațiile sale fac Organizația Mondială a Sănătății să se concentreze pe anumite proiecte care erau pe agenda fundației:

The result, say his critics, is that Gates’ priorities have become the WHO’s. Rather than focusing on strengthening health care in poor countries — that would help, in their view, to contain future outbreaks like the Ebola epidemic — the agency spends a disproportionate amount of its resources on projects with the measurable outcomes Gates prefers, such as the effort to eradicate polio.

De ce moare presa? Pentru că traduce materiale de marketing fără să facă un minim de efort de a analiza informația respectivă. Cu atât mai mult când e vorba de unul din cei mai controversați oameni din lume.

Atât s-a putut, vorba aia…

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Malcolm
Malcolm
26 days ago

Te rog sa nu aud asa ceva despre Bill Gates. Daca nu ai impresia despre el ca e un om extraordinar al carui singur interes e binele umanitatii si de care trebuie sa ascultam fara sa punem la indoiala vreo secunda intentiile lui, indiferent ca vorbeste despre calculatoare, agricultura, vaccinuri, schimbari climatice si eventual cricket, esti un conspirationist nenorocit anti-vaccinist, cipat, anti-5G, sosocar. Pare pamflet dar cam asta a fost discursul oamenilor “de bine” de la noi pana sa iasa stirile mai putin placute despre Gates, si pentru unii chiar si dupa. Daca si o fractiune de secunda iti permiti sa iti pui problema de ce ne-am uita in gura unui om care nu e expert in sanatate/clima si care are interese directe economice sa dea din gura intr-un anume fel, aia e, ai cazut in oala indezirabililor. Totul cu sprijinul mass-mediei de bine din toata lumea, evident.

Last edited 26 days ago by Malcolm
Malcolm
Malcolm
24 days ago
Reply to  Daniel

Eu nu prea inteleg logica asta si nici nu sunt de acord cu ea. Adica de teama unui grup foarte mic de nebuni trebuie sa ne prefacem toti ca lucrurile stau altfel decat stau de fapt. Si vad genul asta de strategie si in privinta vaccinarii. De exemplu, pe Digi si in presa de bine se vorbeste constant de “anti-vaccinistii” care blocheaza campania de vaccinare in Romania. Eu imi amintesc totusi ca Olivia Steer era ciuca mistourilor si in principiu niciun om de bun simt nu o lua in serios. Azi sunt toti aruncati in oala cu ea desi marea majoritate a celor care nu se vaccineaza nu impartasesc ideile Oliviei sau ale Sosoacei, au alte frici, temeri sau motive pt care stau pe bara. Cam asa si la Gates. Cei mai multi dintre oamenii care nu fac matanii la icoana lui nu au senzatia ca sunt cipati de asta,… Read more »

Malcolm
Malcolm
24 days ago
Reply to  Daniel

Exact asta spun si eu. Ca statul prefera versiunea asta ca sa isi mascheze incompetenta, inteleg. Ca presa e complice in asta, nu pot si nici nu vreau sa inteleg.

Dar as zice ca e si un caz special la Gates. De exemplu Musk isi ia castane si mistouri pe banda rulanta. E drept, le si cauta pt ca ii place sa fie in mijlocul controverselor. La fel Bezos, parca nu e asa aparat cu dintii de presa. Nu mai zic de bosorogii care incet-incet dispar din ochiul public, gen Warren Buffett. Doar la el se oripileaza toata lumea daca indrazneste sa se intrebe de ce ne-am uita in gura lui cand vorbeste despre clima, agricultura, vaccinuri si alte arii in care nu are studii superioare sau vreo forma de expertiza.

Asdad2005
Asdad2005
25 days ago

Presa din Romania este in moarte clinica deoarece oamenii care stiau un pic de meserie s-au reprofilat, iar altii au ales varianta sa se compromita pe foarte multi bani. Practic foarte putini oameni mai fac presa pe bune si motivele sunt ca oamenii nu prea castiga bine, respectiv modalitatile de finantare sunt sa le spunem problematice. La toate astea mai adauga faptul ca publicul roman este obisnuit cu informatia gratis, respectiv are o minima exigenta privind calitatea acelei informatii. Prin urmare presarii au cautat sa se adapteze situatiei curente si pentru a supravietui unii, altii pentru a face niste bani frumosi s-au compromis pe ei si nu numai. Clickbaiturile de prin cancan sau capital au aparut pentru ca publicatiile respective faceau bani frumosi din anunturile de publicitate, diferite discursuri au avut loc la televiziuni pentru ca niste oameni virau bani in contul acelor televiziuni. Sa nu uitam ca Gigi Becali… Read more »

Nero
Nero
9 days ago
Reply to  Daniel

Noe spunea incontinuu ca o sa vina potopul in timp ce avea o barca.
Avea tot interesul sa se justifice nu?

Lasand gluma la o parte, nu crezi ca poate Gates a cumparat pamantul tocmai pentru ca o sa vina o criza agricola?