A meritat ca Suedia să nu își închidă economia? Se pare că nu!

Mai țineți minte modelul suedez de a face lucrurile în pandemie? Ăla cu ”nu băgăm carantină ca să nu distrugem economia”?

Ei bine…nu i-a ajutat la mare lucru. Iată cum arată economia lor (sursă):

8,2 scădere anuală a PIB (yoy) și 8,6% scădere trimestrială (qoq) în trimestrul 2 2020. Așadar 5,760 de morți, mulți dintre ei pentru că nu au vrut să introducă o formă mai strictă de carantină. Și care sunt beneficile? Economia lor a fost afectată la fel de rău ca a altor țări europene care au avut carantină, diferența fiind că celelalte țări nu au avut atât de mulți morți.

A meritat? Apropo, unde sunt oamenii ăia care dădeau Suedia ca exemplu de cum să nu distrugi economia. Gata? Au dispărut toți? Au fugit probabil la o bere la terasă în timp ce alții își plâng morții.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Phaff
1 month ago
1 month ago

Când toți în jurul tău sunt închiși e cam greu să nu ai o scădere. Eu zic că mai important este de unde a scăzut. Că una este să se închidă 10.000 de alde Gogu și MAria SRL și alta este să vândă Volvo 10.000 de mașini mai puțin sau Erricsson niște… ce-or mai vinde ei. La noi sunt terminate micile afaceri, cele care țineau banii în economie, chiar dacă unii erau mai „color challenged” 🙂
Și văd că nimeni nu judecă impactul psihologic a ce s-a întâmplat până acum, unde am o intuiție că Suedia ar sta mai bine.

Asdad2005
1 month ago

Depinde cum privesti lucrurile si momentul la care le privesti. Cand toata lumea introducea carantina si ei nu au introdus, multa lume s-a uitat la ei cu jind. Dupa ce lucrurile s-au mai relaxat s-a vorbit foarte mult de numarul de morti. Acum, la niste luni de pandemie si odata cu anuntarea rezultatelor economice, fiecare se grabeste sa traga niste concluzii premature.
Lupa cu virusul este un maraton si nu sprint. Ea se castiga printr-o strategie coerenta si masuri tintite. Din toate tarile, afectate de pandemie Suedia a avut o strategie nepopulara pe care si-au asumat-o si au imbunatatit-o pe parcurs. Este buna aceasta strategie, vom vedea dupa ce vom termina cu acest virus. Temerea mea cea mai mare este ca strategia Suediei sa nu fie noua realitate, deoarece o noua carantina va avea niste efecte dezastruoase pe termen lung.

Alex
1 month ago

Cred ca e putin simplista concluzia ta. Recunosc ca nu sunt economist, dar ma gandesc la urmatoarele: In primul rand, pentru mine asta arata ca economia tarilor este foarte legata una de alta. Deci Suedia a luat decizia de a nu face full lockdown, dar foarte multe tari au facut-o si ca urmare asta a afectat economia lor. Nu cred ca exista tara complet independenta economic de restul lumii, nici macar Korea de Nord. Eu o sa fie onest si o sa spun ca impartasesc opinia Lordului Sumption si prin urmare nu sunt de acord cu lockdown-ul impus in UK sau in Romania. Dar asta nu inseamna ca nu inteleg argumentul virologilor si anume ca lockdown-ul trebuia impus pentru a controla infectiile. Pe de alta parte, nu cred ca era necesar pentru fiecare tara sa o faca in acelasi timp. Ai de exemplu India. Ei au impus lockdown-ul devreme in… Read more »

Alexandru Plopeanu
1 month ago
Reply to  Alex

Opinia Lordului Sumption. Mi se pare cel putin interesanta si din alt unghi, cel legal.

Alexandru Plopeanu
1 month ago
Reply to  Alex
Radu
1 month ago

Eu cred ca e prea devreme sa ne pronuntam daca abordarea Suediei a fost buna sau nu.

Dpdv economic, pt. anul 2020 se prognozeaza o scadere de 6% la Suedia, fata de 3.5% Norvegia si 4.1% Danemarca (eu n-am gasit nicaieri date despre Q2 pentru Norvegia si Danemarca), deci diferenta probabil nu va fi asa mare. Iar comparativ cu UE, care a scazut cu 11.9% in Q2, sta mult mai bine (aici sursa: https://www.thelocal.se/20200805/what-does-swedens-gdp-drop-actually-tell-us-about-lockdown-and-the-economy)

In legatura cu coronavirusul, parerea mea e ca numai timpul ne va spune daca abordarea a fost buna sa nu. Unii specialisti cred ca deja o mare parte a populatiei Suediei ar putea avea imunitate la virus, tocmai din cauza masurilor mai relaxate. Repet, sunt doar speculatii, doar timpul ne va spune daca este asa (sursa: https://www.thelocal.se/20200724/why-are-swedens-coronavirus-figure-falling-so-sharply)

bezmetique
1 month ago

Comparăm cu Germania, pe care îi dădeai că exemplu pozitiv pentru felul în care au gestionat pandemia?
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/2284/umfrage/veraenderung-des-bruttoinlandsprodukts-der-deutschen-wirtschaft/

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x