În ultimii douăzeci de ani, evoluția tehnologiilor digitale a dus la o creștere importantă a numărului de lucrători care își petrec zilele în fața unui ecran de computer. Deși aceasta nu este o muncă fizică, ca și alte activități care implică organismul într-un mod major, riscurile pentru sănătate sunt numeroase, din cauza, de exemplu, a luminii produse de monitoare, a posturii greșite și a sedentarismului. Să vedemîn ce constă prevenirea, ce caracteristici trebuie să aibă un post de lucru pentru PC, ce prevăd normele de securitate a muncii pentru lucrătorii cu terminale video și ce dispoziții se aplică acestor activități atunci când sunt efectuate la distanță, în cadrul muncii inteligente, așa cum se întâmplă de câteva luni pentru mulți lucrători, din cauza urgenței sanitare legate de Covid-19.
Munca la calculator: reglementări italiene pentru lucrătorii cu terminale video
„Testo Unico della Sicurezza sul Lavoro” (Decretul legislativ 81/2008, astfel cum a fost modificat prin Decretul legislativ nr. 151/2015) conține, de asemenea, reglementări privind utilizarea echipamentelor terminale cu afișaj video (VDT). Prin această definiție, articolul 173 din decret indică un ecran alfanumeric sau grafic și definește lucrătorul ca fiind persoana care utilizează un echipament VDT în cadrul întreprinderii , în mod sistematic sau obișnuit, timp de 20 de ore pe săptămână (indiferent de pauze și de pauzele zilnice).
Laptopurile sunt, de asemenea, incluse, în cazul în care utilizarea prelungită necesită ca angajatorul să le doteze cu tastatură, mouse și suport extern pentru ecran, în timp ce calculatoarele, casele de marcat și echipamentele informatice instalate pe mijloacele de transport sunt excluse.
Activitatea operatorului de terminale video îl expune la riscuri specifice pentru sănătate, care privesc în principal
- vederea și ochii
- postura și oboseala, atât fizică, cât și psihică, din care pot rezulta boli și tulburări musculo-scheletice datorate suprasolicitării biomecanice (TMS).
Să le analizăm în detaliu și să vedem cum pot fi prevenite și ce trebuie să facă angajatorul pentru a proteja videoproiectorii companiei sale.
Calculatoare, leziuni oculare: CVS
Munca în fața unui ecran poate obosi ochii sau chiar îi poate afecta. CVS, sau sindromul vederii la calculator, este de fapt o tulburare care poate afecta frecvent persoanele care fac screening pe calculator și care se manifestă de obicei prin
- uscăciunea și roșeața ochilor
- oboseală oculară și vedere dublă
- oboseală generală și senzație de greutate
- dureri de cap și de gât
- amețeli
- insomnie.
CVS, cunoscut și sub denumirea de oboseală cronică a ecranului, apare de obicei la persoanele care lucrează multe ore la calculator, chiar și pentru o perioadă scurtă (1-3 ani). Cauzele sale includ componenta albastră a luminii emise de ecrane, utilizarea de dispozitive cu rezoluție slabă, în care caracterele și cifrele pot apărea greu de citit deoarece sunt slab definite, precum și alți factori legați de poziția computerului și de iluminarea acestuia la locul de muncă. De asemenea, atunci când privim un ecran pentru o perioadă lungă de timp, închidem ochii mai rar, de 12-15 ori pe minut în loc de 17-20, ceea ce pe termen lung îi obosește și tinde să provoace uscarea ochilor.
Persoanele care suferă de CVS prezintă deja simptome după câteva ore de activitate, iar acest lucru le poate afecta negativ performanțele profesionale, dar și calitatea vieții, deoarece generează și un sentiment de frustrare. Sindromul de vedere la calculator poate favoriza, de asemenea, apariția unor boli oculare mai grave, motiv pentru care este important să se ia anumite măsuri. În primul rând, după cum vom vedea mai târziu, postul de lucru trebuie să respecte orientări specifice, care protejează, de asemenea, vederea lucrătorului; de asemenea, este posibil să se instaleze un software care să facă lumina de pe monitoare mai galbenă; în cele din urmă, este o bună practică, la fiecare douăzeci de minute, să se ridice ochii de pe ecran și să se privească un obiect sau un punct îndepărtat (de exemplu, dincolo de fereastră) timp de aproximativ douăzeci de secunde.
Durerile de cap provocate de computer
Lucrul la calculator toată ziua poate provoca și dureri de cap neplăcute. În unele cazuri, acestea pot fi atribuite CVS-ului și oboselii ochilor, iar alteori sunt legate de postura proastă în fața ecranului. Tensiunea musculară din partea superioară a spatelui și a gâtului, cauzată de statul în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp, poate provoca dureri care se extind de la ceafă. De aceea, este important să stați corect și să vă mișcați din când în când, chiar fără să vă ridicați de pe scaun. De exemplu, puteți face exerciții pentru gât menținând spatele drept și aplecând ușor capul la dreapta și la stânga, înainte și înapoi.
Stația de lucru PC: care sunt cerințele?
Conform indicațiilor furnizate de Ministerul Sănătății și INAIL, stația de lucru a unui operator pe ecran video trebuie să aibă o serie de cerințe care implică dispunerea suprafeței de lucru, distanța la care este plasat ecranul și așezarea. Acestea sunt măsuri de precauție pentru a minimiza riscurile care decurg din acest tip de muncă și pentru a obosi cât mai puțin vederea și sistemul musculo-scheletic. Să vedem care sunt acestea.
- Suprafața de lucru trebuie să fie suficient de mare pentru a fi confortabilă. Spațiul disponibil trebuie să permită mișcarea și schimbările de poziție. În special, masa trebuie să aibă o înălțime fixă sau reglabilă între 70 și 80 cm; sub ea, lucrătorul trebuie să poată să își țină picioarele semi-reculate și să stea confortabil într-o poziție cu fața la monitor.
- Ecranul trebuie să poată fi înclinat și să poată fi ușor pivotat.
- Tastatura trebuie, de asemenea, să poată fi înclinată și disociată de ecran; aceasta trebuie să fie poziționată în fața ecranului, astfel încât să existe suficient spațiu pentru ca lucrătorul care utilizează terminalul video să poată sprijini ambele mâini și antebrațele pe masă.
- Mouse-ul (pentru care se recomandă un mouse pad) trebuie să fie pe același plan cu tastatura. Orice alte obiecte, cum ar fi un suport pentru documente, trebuie să fie poziționate în funcție de nevoile lucrătorului. În cazul în care laptopurile sunt utilizate pentru perioade lungi de timp, acestea trebuie să fie echipate cu o tastatură și un mouse externe, precum și cu un suport adecvat care să permită poziționarea ecranului la înălțimea corectă.
- Scaunul trebuie să fie pivotant, cu o bază stabilă, de obicei cu cinci puncte de sprijin; trebuie să aibă marginile superioare rotunjite și să fie fabricat dintr-un material permeabil la vaporii de apă și ușor de curățat.
Cum se reglează scaunul scenaristului
Pentru a lucra confortabil și a evita riscurile unei posturi greșite, operatorul de ecran video trebuie să poziționeze scaunul în funcție de nevoile și caracteristicile sale fizice.
- Înălțimea trebuie să îi permită să stea cu picioarele îndoite la 90°, picioarele bine fixate pe podea, brațele îndoite la 90° și antebrațele sprijinite. El poate primi un suport pentru picioare dacă masa sau scaunul este prea înalt. Această postură ușurează încărcătura de pe spate.
- Spătarul, care este reglabil în înălțime și înclinare, trebuie să fie poziționat pentru a oferi sprijin regiunii lombare și înclinat de la 90° la 110°.
- Profilul scaunului trebuie să fie conic la nivelul coapselor pentru a evita problemele circulatorii.
Pauzele pentru videoproiectoare: ce prevede legea
Reglementările privind siguranța la locul de muncă prevăd, de asemenea, dreptul la pauze. Pauzele sunt, de regulă, de cel puțin 15 minute pentru fiecare două ore pe care lucrătorul le petrece în fața ecranului video și nu pot fi cumulate sau eliminate.
În cazul în care lucrătorul cu videoterminal suferă de patologii constatate ale aparatului vizual, de comun acord cu întreprinderea, se poate stabili o activitate diferită, departe de ecran, o „pauză activă” în care postura va fi diferită de cea obișnuită, pentru a preveni oboseala ochilor.
Supravegherea sănătății pentru videoproiectatori
Angajatorii sunt responsabili de protejarea sănătății psiho-fizice a angajaților lor și trebuie să aplice ceea ce prevăd reglementările privind supravegherea sănătății, un instrument de monitorizare a lucrătorilor și de prevenire a riscurilor pentru sănătate.
Înainte de începerea activității în cadrul întreprinderii, fiecare operator de videoproiecție trebuie să se supună unui examen medical pentru a se stabili starea sa de sănătate. Examenul trebuie repetat o dată la cinci ani și se reduce la doi ani pentru persoanele de peste 50 de ani și pentru cele care suferă de anumite patologii.