Kayfabe – sau cum wrestlingul a ajuns să influențeze politica

Nu mi se întâmplă des să dau peste chestii care să mă surprindă. Kayfabe e însă una din excepții.

Ce e Kayfabe? Ei bine e un termen care descrie o chestie care e clar regizată, dar toată lumea se uită la ea și se preface că e reală. Dacă sună prea abstract atunci pot să vă dau exemplul perfect pentru Kayfabe: wrestlingul.

Toată lumea știe că wrestling american e fals, se vede de la o poștă. Însă spectacolele de wrestling sunt în continuare extrem de populare.

Asta e kayfabe: te uiți la ceva ce știi că e regizat, dar pretinde a fi real; tu știi că e regizat, ei știu că tu știi, dar spectacolul e distractiv și vrei să vezi povestea până la capăt. Dar showul trebuie să fie scandalos, nu te poți preface că accepți realitatea asta regizată pentru lucruri mărunte. De asta în lumea wrestlingului spectacolul din arena e absurd, ridicol de multe ori, dar foarte foarte entertaining. Serios, oamenii din wrestling au dus la rang de arta lovitul adversarului cu scaunul pliabil și săritul peste adversar:

Chestia asta are un succes teribil, dovadă fiind că din wrestling au ieșit surprinzător de multe vedete. De cel puțin două ați auzit sigur și voi: Hulk Hogan și Dwayne ”the Rock” Johnson.

Care e faza cu kayfabe? Ei bine, clipul de mai jos prezintă o teorie foarte interesantă care zice că politica modernă a ajuns să fie dominată de kayfabe.

Nu întâmplător Trump a apărut și în showuri de wrestling. Dar explică foarte bine situația clipul de mai jos:

Altfel spus politica a ajuns aproape la fel ca wrestlingul: ne uităm la politică și politicieni ca la un show de entertainment. O emisiune politică e azi în Statele Unite și în România la fel de regizată ca un serial. Ba mai rău avem seriale politice gen House of Cards unde lucrurile par mai reale decât politica relatată în ziare și în emisiunile de știri.

Kayfabe în România

Acum mă gândesc cât de aplicabil e Kayfabe în România.

Cumva am impresia că perioada 2016 – 2019 se încadrează foarte bine în termenul ăsta. Interacțiunea dintre tabăra Dragnea din PSD și tabăra PNL / Iohannis cel puțin părea de multe ori regizată. Scriam pe atunci că seamănă mai mult cu un tango decât cu o bătălie politică. Și totul se petrecea la TV și în social media, adică în locuri construite pentru entertainment nu pentru dezbatere.

Abia acum mi-am dat seama că există un termen pentru situația asta: Kayfabe. Și nu ar trebui să ne surprindă, în fond atât Dragnea cât și Iohannis au luat lumină de la Washington.

Amestecul ăsta de media care transformă totul în entertainment, kayfabe și politică nu are cum sa fie bun, dar se pare că anglosfera cel puțin experimentează așa ceva cel puțin de prin 2016 și noi odată cu ea.

Nu e de mirare că într-un mediu în care politica se face în media, conspirațiile ajung să fie crezute de un număr atât de mare de oameni. În ce să mai creadă lumea dacă se merge pe ideea că totul e regizat? Dacă politica arată ca și când ar fi regizată, nu e simplu să faci pasul următor spre a spune că și pandemia e regizată?

SF-urile ne promiteau mașini zburătoare, colonii pe Marte sau apocalipse cauzate de roboți terminatori. În schimb ne-am ales cu entertainment politic, orice chestie dezbătută în social media pentru 1-2 zile și mulsă pentru likeuri și companii de media care ajung să aibă mai multă putere decât guverne.

Să încheiem totuși într-o notă kayfabe, John Cena, unul dintre wrestlerii vedetă primind un cadou de Crăciun:

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments