Jean Claude Juncker e politician adevărat

Dacă întrebi oamenii aiurea de pe stradă sau de pe interneți despre politicienii de la Bruxelles, probabil se vor gândi prima dată la niște sclifosiți în costume care sunt totali rupți de realitate. Unii dintre ei sunt, dar majoritatea sunt mai deștepți și mai cu capul pe umeri decât credeți. Pentru mine, unul dintre cei mai impresionanți politicieni de la Bruxelles e Jean Claude Juncker.

CV-ul lui e impresionant, dar nu stă nimeni să citească așa ceva dacă nu e analist politic. Sunt însă alte modalități de a face portretul unui om, decât citind un CV.

Un exemplu, Juncker salutându-l pe Orban în stil de dictator, o aluzie deloc subtilă la felul în care Orban conduce Ungaria (mulțumesc Adi pentru link):

Juncker practic îi spune lui Orban: ”My favorite dictator” și aproape că face un sieg heil.

Stilul său informal îl face extrem de popular, dar asta nu înseamnă că nu înțelege ce se întâmplă în jurul lui. Ieri am dat peste o replică de-a lui într-un articol despre problemele aduse de comerțul internațional:

As Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, famously put it, “We all know what to do. We just don’t know how to get re-elected after we’ve done it.”

Iar asta trebuie să fie o lecție pentru toată, inclusiv pentru oamenii simpli: politicienii noștrii nu sunt proști, dar nu interesul public primează întotdeauna, de multe ori acești oameni trebuie să se asigure că faptele lor nu le vor distruge cariera politică.

Cel mai bun exemplu care îmi vine în cap e cariera politică a lui Emil Boc, fostul premier al României. Măsurile luate de el în perioada crizei au fost atât de nepopulare încât i-au distrus cariera politică la nivel înalt. Emil Boc pare a fi un bun administrator din moment ce lumea îl tot realege ca primar al Clujului, dar nu va putea niciodată să redevină premier al României sau să poată candida vreodată la Președenție.

Revenind la Juncker, e unul dintre politicienii de nivel înalt care știu cum să se poarte cu țările est-europene, alea problematice gen Ungaria sau chiar România. Și apropo de România, ultima oară când a trebuit să își dea cu părerea despre România Juncker a zis că a început să piardă socoteală la cât de des schimbă România prim-miniștrii:

“[Viorica Dăncilă] is the fifth Romanian prime minister I had the pleasure to host from the beginning of my mandate,” Juncker said Wednesday during a joint press conference with the newest holder of the top job in Bucharest, who took office last month. “I would like this cycle be stopped and that she stays longer because I start to lose track of all those I’ve seen,” he said.

Nici Juncker nu e ușă de biserică, nu mă înțelegeți greșit, dar declarația sa privind realegerea politicienilor ar trebui să vă vină în minte ori de câte ori vedeți un politician spunând chestii la TV sau pe net.

 

Sursa fotografiei din cover: Wikimedia – By Factio popularis Europaea [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

 

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x