Investițiile bogaților sunt mai profitabile decât cele ale săracilor

Am dat recent peste o chestie interesantă pe blogul FMI legată de cât de profitabile sunt investițiile oamenilor în funcție de averea lor. În general e destul de greu să urmărești treaba asta, dar se pare că niște oameni s-au uitat la date fiscale raportate de Norvegia (2004 – 2015) și au observat o chestie interesantă:

The data show that an individual in the 75th percentile of wealth distribution who invested $1 in 2004 would have yielded $1.50 by the end of 2015—a return of 50 percent. A person in the top 0.1 percent would have yielded $2.40 on the same invested dollar—a return of 140 percent.

Pe românește acum: luăm populația unei țări și o ordonăm în funcție de venituri de la cel mai sărac la cel mai  bogat. Apoi împărțim populația în 100 de bucăți unde la centila 100 sunt cei mai săraci iar cei din centila 1 sunt cei mai bogați. Când vedeți prin știri pe la americani că se vorbește despre ”cei 1%” atunci se referă la cei mai bogați 1% din oamenii din acea țară.

Ce zice FMI: Norvegienii aflați în centila nr. 75 (adică cei săraci) care au investit echivalentul a 1 dolar în 2004 aveau 1,5 dolari câștigați din acea investiție în 2015. Pe de altă parte o persoană aflată în cei mai bogați 0,1% au câștigat 2,4 dolari în aceeași perioadă dintr-o investiție de 1 dolar.

De ce investițiile celor mai bogați au randamentul mai bun? Sunt mai multe motive posibile:

  • Consultanță – cei mai bogați investesc banii cu ajutor specializat adică tot felul de consultanți care îi ajută să bage banii în diverse chestii în funcție de profilul de risc, sume disponibile șamd. În același timp oamenii aflați în centila 75 cel mai probabil investesc banii în fonduri de pensii sau de capul lor. Fără ajutor specializat e puțin probabil să ai randamente foarte mari în lumea asta.
  • Riscul asumat – Cei bogați își permit să bage bani în chestii riscante. Orice investiție cu randament mare poartă și un risc mai mare. Când ai bani mulți îți permiți să spargi o parte din ei pe investiții riscante, care s-ar putea să nu se materializeze. Când ești mai sărac în primul rând nu ai acces la investiții cu randament ridicat. Cel mai probabil banii investiți de persoanele aflate în centila 75 s-au dus în mare parte în fonduri de pensii sau depozite bancare. Așa cum am mai scris, fondurile de pensii de regulă bagă mare parte din bani în obligațiuni guvernamentale, adică niște chestii sigure, dar nu fără un randament prea grozav. Un fond de pensii nu bagă bani într-o firmă ca Facebook sau Amazon când acestea sunt aflate la început de drum. Dar cei cu bani vor băga bani în 100 de firme ca Facebook sau Amazon. Probabil 99 vor da faliment, dar dacă au nimerit una măcar atunci vor face suficienți bani încât să acopere toată pierderea.
  • Relații – De multe ori s-ar putea nici să nu știi că în jurul tău sunt posibilități de investiții. Șanse mici să afli asta despre asta de la colegii de birou. Dar dacă joci golf la clubul de golf al orașului s-ar putea să afli de la prietenii tăi de joc unde poți băga bani. Relațiile sunt esențiale pentru a face bani.

”Banul la ban trage” zice o vorbă din popor. Și se pare că e adevărat dacă e să ne luăm după ce zice și FMI-ul.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
anonim
3 months ago

Pe locul 1: relațiile.
Consultanța? Avem exemplul “consultantei” oferite de Dan barna.
Cât despre riscul asumat dacă ai relații primești ajutor de la stat fie direct fie prin chichițe legislative.

anonim
anonim
3 months ago
Reply to  Daniel

Afacerea gamestop pare sa confirme ca bogatii au relații și ca dacă nu le convine schimba regulile jocului

Cristian Banu
3 months ago

Cred că mai este un motiv. Volumul disponibil pentru investiții care limitează. Dacă ai 30.000€ cumperi o garsonieră și trăiești din chirie. Dacă ai 300.000 faci un bloc sau o pensiune.