Închiderea granițelor crează probleme economice mari

Am văzut multă lume cerând închiderea granițelor României rapid în ideea de a nu permite oamenilor bolnavi să se întoarcă în România.

Problema evidentă e lipsa completă de compasiune a acestor oameni față de semenii lor. Trecând peste asta însă am impresia că oamenii ăștia nu au nici cea mai vagă idee cum funcționează lumea din jurul lor.

Știți cum e chestia aia ”ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea întâmpla”. Ei bine, pe logica asta poate ar trebui să se întrebe oamenii ăștia care cereau închiderea granițelor când au cumpărat ultima oară roșii. Da, roșii, chestiile alea de culoare roșie care se bagă în salată și sunt folosite de unii să evalueze filme.

Știți că roșile nu cresc în mod natural în luna martie nu? Roșiile alea pe care le cumpărați din supermarketuri acum nu sunt roșii românești ci aduse de prin Turcia, unde clima permite creșterea lor și în sezon mai rece. Mai sunt roșii crescute în sere, dar nici pe departe în cantitățile necesare pentru a acoperi cererea de pe piața românească.

Dar cartofii, aveți idee de unde sunt? Deși avem o producție decentă de cartofi o mare parte din ce găsiți în supermarketuri vine din Polonia.

Dar hainele de pe voi, de unde sunt? Produse în România? Mă îndoiesc, aș zice mai de grabă că sunt din una din aceste țări:

  • Turcia
  • China
  • Bangladesh

Telefonul sau laptopul pe care vă citiți blogul ăsta și vă uitați la seriale și porno unde e făcut? În România? Ha ha!

Acum întrebarea de 1 milion de dolari: Când se închid granițele se închid și pentru șoferii de tir, marinarii de pe vapoare și piloții de avion? Cum ajung toate bunurile de mai sus în România? Am ajuns la tiruri care se conduc singure și nu am auzit eu?

Există un risc real ca România să aibă probleme cu aprovizionarea în săptămânile următoare

Țările care blocat frontierele au făcut asta în ideea de a opri răspândirea virusului. Dar unele din ele au blocat complet granițele, inclusiv pentru transportul de bunuri. Pe un site specializat pe probleme de transport am dat peste niște informații cam nasoale:

Hungary states that starting from last night foreign trucks can cross the Slovenian-Hungarian border only between 21:00 and 00:00 only 15 trucks at every 10 minutes, so not more than 200 trucks per day!

Transport companies should provide, before a request to cross the border, data like the name of the driver, number plate of the truck and hour and minute when they intend to cross a certain border.

For Romania this is really problematic, because the price of being European Union member came with the disappearing of the local industry. Romania imports almost 80% of the food, so all the fruit and vegetables coming from Spain and Italy are limited to reach Romania because the trucks are asked to wait for days at the Hungarian borders. And not only Austria, Slovenia and even Croatia and Serbia make the transit really difficult. Trucks with medical supply are stopped in Germany, even if imported from The Netherlands, but Germany forbids the export of medical equipment and medicines so they stopped the trucks to Romania even if the goods come from The Netherlands.

Problema de mai sus e reală și a apărut pe ici pe colo în presă (aici, aici dar nu a fost luată în seamă).

Comisia Europeană a observat și ea chestiile astea și încearcă (zic ei) să remedieze situația. Cert e că închiderea granițelor de către celelalte țări ale UE riscă să lase România mai expusă decât alte țări din Vest. Nu cred că sunt motive de alarmă pentru moment, dar dacă situația transporturilor transfrontaliere nu e rezolvată România ar putea fi lovită de o lipsă acută de bunuri și imediat după de inflație. Lucrurile par să se miște în direcția bună și să sperăm că nu vor reapărea probleme.

Concluzii

Închiderea granițelor nu e ca un întrerupător unde oprești și pornești curentul. Închiderea completă a granițelor înseamnă  că nu mai pupăm multe dintre bunurile cu care suntem obișnuiți și pe care nu le producem local.

Așa că mai ușor cu ”închideți granițele” că mâine poimâine aflați din proprie experiențe cât de puține lucruri sunt produse în România.

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
anonim
1 year ago

Declararea stării de urgență e o PROSTIE. Stii părerea mea. La adăpostul pericolului potențial reprezentat de covid se da un ctrl-alt-del. Un “new deal”. Tot astfel cum după 11 septembrie 2001 s-au introdus o grămadă de “patriot act” in SUA ca și în alte tari acum se vor baga in regim de urgenta niste “covid act”. De covid nu vor muri prea multi. Aici Boris Johnson are partea lui de dreptate. Exista un număr de decese cauzate de covid le care societatea si le poate permite economic și social vorbind. Pericolul social și economic al acestei opriri bruște și necontrolate a activității economice e infinit mai mare. După criza epidemiologică vom descoperi că cea mai mare parte a supraviețuitorilor suntem mult mai săraci și că doar niște băieți deștepți sunt mult mai bogați. Îmi e greu să neglijez teorii conspitationiste. Pe de-o parte văd varianta oficială: morți (în China, Italia)… Read more »

anonim
anonim
1 year ago
Reply to  Daniel

Când moare un om e tragedie, când mor un milion e statistică- e m Remarque (sau Stalin) Pentru că o minciuna sa fie credibila trebuie să fie cat mai mare – Hitler Din statisticile pe care le-am văzut, cazurile grave au fost aproape exclusiv la persoane cu comorbiditati preexistente și dintre aceștia la bătrâni aproape de 90%. Nu cumva prima măsură era autoizolarea persoanelor cu risc major? Altă ciudățenie: in comunicatele oficiale de la noi toți cu testul pozitiv (unii care sunt doar contacti fara semne clinice) sunt prezentați drept bolnavi. Câți dintre ei prezintă în mod REAL simptome? Câți dintre ei au un grad minim de insuficienta respiratorie? Uite de exemplu cazul primului pacient din Romania: https://www.libertatea.ro/stiri/primul-caz-coronavirus-confirmat-romania-2896137 1. Nu a prezentat simptome. A fost căutat în mod activ de “organele sanitare” 2. Depistat pe 26 februarie, vindecat pe 28 februarie, externat pe 1 martie. S-a vindecat nesperat de repede.… Read more »

anonim
anonim
1 year ago

Uite aici o statistica din Italia: decese aproape vexclusiv bătrâni și / sau comorbiditati preexistente

https://www.stiripesurse.ro/varsta-medie-a-italienilor-care-au-murit-in-pandemia-covid-19-cele-mai-frecvente-simptome-date-of_1442219.html

Nu știu de ce au dispărut comentariile anterioare

anonim
anonim
1 year ago

Câteva știri de azi 22 martie 1. Președintele Bulgariei mai are ceva bun simț: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23743293-covid-19-bulgaria-presedintele-respinge-partial-starea-urgenta.htm 2. Și Finlanda are oameni cu scaun la cap: https://www.g4media.ro/finlanda-revine-asupra-deciziei-de-a-inchide-toate-scolile.html 3. Lukașenko braveaza sau il doare la basca de popor: https://www.gsp.ro/gsp-special/diverse/vasili-hamutovski-din-belarus-daca-opriti-economia-poate-vor-muri-mai-multi-de-foame-decat-de-coronavirus-593583.html 4 vreo trei știri de azi de pe profit.ro https://www.profit.ro/stiri/plan-german-de-salvare-economica-fara-precedent-de-la-al-doilea-razboi-mondial-in-valoare-de-822-de-miliarde-de-euro-19311475 https://www.profit.ro/stiri/valul-a-sosi-t-macron-criza-financiara-fara-precedent-o-criza-a-economiei-reale-19311613 https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/investitorii-au-retras-sume-record-din-fondurile-de-obligatiuni-in-aceasta-saptamana-19310398 Hai sa incercam sa din obiectivi. S-a instituit starea de urgență din cauza unei răceli sau pentru că statele erau supraîndatorate? Cele 800 de miliarde date Germaniei vor merge pe vaccin sau de vor duce sa salveze Deutsche Bank? Vreau nu vreau revin la Boris Johnson. A avut dreptate. Uniunea europeană nu mai funcționează deloc acum. Nu tu libera circulație a persoanelor, circulația mărfurilor îngreunată, acuzații intre membri de blocat accesul la resurse (măști chirurgicale)… Nu corona virus e adevărată problemă cu economia. Și libertatea noastră individuala. Sunt o grămadă de voci in Romania inclusiv de la usr care cer că poliția… Read more »

pawemperor
pawemperor
1 year ago
Reply to  anonim

sper ca desteptul asta care tot zicea ca boala este inventata sau nu este atat de grava nu a crapat asemenea tipului asta: https://www.facebook.com/lucian.mindruta/posts/10217319037749939
in rest, pe statistici finalizate, Covid are in continuare fatalitate de 21%