Cât ar încasa bugetul de stat dacă s-ar elimina scutirea pentru programatori din IT?

A revenit în discuție scutirea de impozit pentru programatori (sau IT-iști, cum vreți voi) zilele astea. Și de data asta, ca urmare a unei declarații a lui Ludovic Orban care a fost întrebat dacă mai vrea să renunțe la ea (via Startup Cafe):

Tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiiv al guvernării noastre

Acum, pentru cititorii mai noi ai blogului, un articol de pe blogul meu despre scutirea de impozit pe venit acordată IT-iștilor a fost luat cu totul de vreun consilier al lui Ludovic Orban și băgat la înaintare în discursul public.

Ideea de renunțare la această scutire e mai veche, în articolul meu fiind vorba despre o declarație a lui Tăriceanu. Motivele pentru care ar trebui să se renunțe la scutire sunt însă preluate de la mine, la vremea respectivă articolul meu de pe blog fiind în primele 3 rezultate de pe Google după căutări de genul ”scutire IT”, ”scutire impozit programatori” și alte variații similare. Dar nu e o problemă, mă bucur că ideile astea au ajuns în spațiul public.

Recent văd că Gabriel Biriș a ieșit și el la rampă cu o declarație similară. Gabriel Biriș a fost secretar de stat la Ministerul Finanțelor în perioada guvernului tehnocrat, dar nu a zis nimic de genul ăsta atunci.

Argumentele industriei IT

Declarațiile anterioare ale lui Ludovic Orban au stârnit o furtună mediatică și am explicat atunci de ce șeful PNL (atunci) și Prim Ministru (acum), are dreptate. Dacă vreți să citiți argumentele vă recomand să vă uitați peste articolul meu inițial, dar și peste continuarea publicată după. Am explicat atunci de ce argumentele celor din IT nu prea țin.

Problema deficitului de personal

Dar dacă acele contra-argumente nu erau suficiente acum avem alte chestii aruncate în media (via Startup Cafe):

Patronii firmelor din IT atrag atenţia că o asemenea decizie ar putea aduce dezechilibre mari în industrie, domeniul fiind serios afectat de problema deficitului de personal.

Deci cu scutire nu se găsesc oameni. Fără scutire…ce se întâmplă? Vor dispărea și mai mulți oameni? Unde se duc? Se apucă de finanțe bănci? Consultanță fiscală? Se fac avocați?

Vreți să îmi spuneți că eliminarea acelei scutiri îi va face să emigreze? Ca imigrant de 3 ani pot să vă spun că un om care câștigă în România 2.000 – 3.000 de euro și nu a emigrat până acum nu o va face dacă trebuie să plătească câteva sute de lei în plus la impozit.

Creșterea costurilor

Iată încă un motiv (via Startup Cafe):

Cam 80% din costurile unei firme sunt costuri cu forţa de muncă. Iar dacă acest cost ar creşte cu 10%, impactul în preţurile finale ale produselor şi serviciilor acestor firme va fi foarte mare.

Păi eliminarea scutirii nu va crește costurile cu 10%. Acel 10% impozit pe venit s-ar aplica asupra unei baze de impozitare din care au fost scoase contribuțiile sociale datorate.

Spre exemplu:

  • un salariu net de 10.000 RON al unui programator care beneficiază de scutire înseamnă un cost total de 15.731 RON.
  • un salariu net de 10.000 RON al aceluiași programator dacă s-ar elimina scutirea ar însemna un cost total de 17.095 RON.

Faceți calculul și vă dă 8,6% creștere a costului total al angajatorului. Încercați diverse simulări de salarii cu un calculator online.

Da, e nasol să îți crească orice fel de costuri, dar haideți să privim altfel lucrurile: costurile astea le are orice business normal. Faptul că acest cost nu există în IT e o anomalie. Practic sectorul IT a fost subvenționat ani de zile, iar eliminarea subvenției e de fapt revenirea la normal.

Impact major?

Altă chestie (via Startup Cafe):

În cazul în care se ia o astfel de decizie cu siguranţă că va fi un impact major şi s-ar putea produce un dezechilibru – susţine Gabriela Mechea, director executiv ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii).

Impactul ăla major e de 8,6% la nivel de salariat beneficiar. Dar nu toată firma beneficiază de scutire, deci a spune că vor crește toate costurile salariale ale firmei cu 10% sau chiar cu 8,6% e ridicol.

Nu ar aduce bani prea mulți la buget

O altă chestie pe care văd că oamenii din IT încearcă să o facă e să spună că eliminarea scutirii nu ar aduce prea mulți bani la buget.

Logica e următoarea: pentru o sumă derizorie de X milioane de euro, vrei să strici frumusețe de industrie IT? Gen argumentul ăsta (via Startup Cafe):

„La începtutul anului 2016 beneficiau de scutirea impozitului (de 16% la momentul respectiv, n.red.) 33.800 angajaţi şi circa 3.000 firme, nu toate firmele din IT au beneficiat de aceste scutiri. Un calcul la cursul actual am ajunge la un impact bugetar de 5,5 milioane euro. Să presupunem ca de atunci numărul beneficiarilor s-a dublat. Cred că am avea un impact de maximum 10 milioane de euro la bugetul de stat.

Şi atunci, Guvernul ar trebui să se întrebe dacă merită riscul să destabilizezi acestă industrie care merge bine, dar este fragilă, în condiţiile în care în afară de acestă scutire nu a făcut nimic pentru industria IT.

Privim IT-ul ca o industrie pe creştere, care merge bine. Să ne uitam în jur, ce industrie merge la fel de bine? Nu prea mai ai”, a mai adăugat Gabriela Mechea.

Ei bine, știți cât de mare e piața IT din România? Cică vreo 6 miliarde EUR. Cât reprezintă 10 milioane din 6 miliarde? Păi 0,16%! 

Cum mama măsii să se destabilizeze piața de IT de la o creștere de 0,16% a costurilor raportat la venituri totale de 6 miliarde? E ridicol să faci atâta lobby pentru 0,16%, nu? Evident că nu! Doar că…suma încasată de stat nu ar fi doar 10 milioane de euro.

Cât ar încasa statul dacă s-ar elimina scutirea?

Cum să faci atât de mult scandal dacă impactul e de 10 milioane de euro? Ei bine, vă zic eu că nu e, impactul e mult mai mare. Din păcate nu știm exact cât, dar se pot face niște calcule grosiere. Avem nevoie de:

Cu aceste două informații putem calcula impactul mediu al acestei măsuri:

  • La un salariu mediu brut de 12.029 RON avem un salariu net de 7.819 RON. Angajatul plătește 0 RON impozit pe venit.
  • Dacă s-ar elimina scutirea, iar angajatorul NU ar crește salariul brut atunci salariul net ar scădea la 7.037 RON. Angajatul ar plăti în acest caz 782 RON impozit pe venit pe lună. Dacă luăm de bun numărul de angajați în IT atunci bugetul de stat ar încasa suplimentar 78,2 milioane RON adică 16,3 milioane EUR pe lună. Anual asta s-ar traduce în 938 milioane RON adică 195 milioane de EUR.
  • Dacă s-ar elimina scutirea, iar angajatorul ar crește salariul brut astfel încât salariul net să nu scadă atunci angajatul ar plăti 869 RON impozit pe venit pe lună. Presupunând că toți angajatorii din IT acceptă să suporte creșterea atunci bugetul de stat ar încasa 86,9 milioane RON / lună adică 18,1 milioane EUR / lună. Într-un an de zile bugetul de stat ar încasa 1,042 milioane RON adică 217,25 milioane EUR.

Haideți să recapitulăm: din calculele mele grosiere rezultă încasări anuale între 195 și 217 milioane de euro pe an din taxa asta.

Acum încercați să vă imaginați ce se poate face cu banii ăștia cum au făcut oamenii ăștia aici:

  • câte ambulanțe s-ar putea cumpăra cu banii ăștia?
  • câte școli ar scăpa de WC-ul din curte de banii ăștia?
  • câte calculatoare în școli se pot cumpăra de banii ăștia?

Concluzii

Mi se pare periculoasă cantitatea de dezinformare din spațiul public pe tema asta. Comparați declarația de mai sus care zice că s-ar încasa doar 10 milioane de euro cu cifrele reale, undeva în jur de 200 de milioane de euro pe an.

Vi se pare o sumă mică? Vi se pare normal ca un amărât care lucrează cu ziua pe minimul pe economie să plătească impozit pe venit, dar un programator nu? Ca să nu spun că mai toată lumea a cerut scutiri pe sistem: ”Dacă le dai IT-iștilor, dă și mie”

Scutirea asta trebuie să dispară!

Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrei G
5 months ago

Un paradox tipic românesc este că mulți se dau drept libertarieni, vor stat minim și orice impozitare suplimentară aduce apocalipsa, dar în același timp, urlă că „de ce nu face statul român nimic pentru mediul de afaceri/medici/infrastructură/etc”.

Alex Petre
5 months ago

Ar fi salariul mediu in IT de 7800 de lei net/luna, dar sunt putini cu salarii foarte mari care il trag in sus. Eu cunosc persoane care lucreaza in IT, mai la inceput de drum cu salarii de maxim 5000 de lei care se bucura de acel 10%. Si sunt multi pe la multinationalele din Bucuresti cel putin! Pe ei ii va lovi cel mai tare eliminarea scutirii… Gandeste-te, simplificand la maximum ca daca o femeie de servicu castiga 2000 de lei/luna si un director 50000/lei luna si ar fi singurii angajati ai acelei companii, media salariala ar fi 26000 de lei/luna in acea companie. In cine ar lovi mai rau eliminarea scutirii dintre cei 2? Eu as intoarce putin altfel lucrurile si m-as uita cati dintre cei 100000 de angajati in IT castiga sub media de 7800 de lei net/luna si daca raspunsul ar fi: 80% castiga 5000 de… Read more »

Ninel
5 months ago
Reply to  Daniel

Dintre cei doi doar directorul e încadrat pentru scutirea de impozit cel mai probabil. In Romania, conditiile ce trebuiesc îndeplinite pentru a fi încadrat e ca în fișa postului sa fie trecut și un limbaj de programare (nu contează dacă e și folosit efectiv sau nu) și să fii implicat în dezvoltarea de soft.

nicoale
5 months ago

Din ce stiu daca pui o taxa de 10% poti maxim sa incasezi 10%, in acelasi timp poti sa pierzi si 30%.Problema e ca daca pierzi 30% pana cand revii la varianta initiala dureaza mai mult decat decizia de a mari taxele. Ca sa vorbesc pe concret poti sa faci un calcul intre un salariu din IT impozitat cu 10% si presupunerea ca toti angajatii din IT trec pe PFA si merg pe plata unor contributii minime si sa faci o comparatie care din variante va aduce mai multi bani la buget. Din ce am vazut pe diverse calculatoare varianta cu trecerea totala pe pfa va duce la buget mai putini bani decat in varianta curenta.

Ninel
5 months ago
Reply to  Daniel

E o vorbă, câinele flămând nu pleacă de la măcelărie. Valabil și pt IT și pentru bănci. Trecerea pe PFA nu e acceptata de toate firmele. Din ce am înțeles, manevra asta se face mai mult în Cluj decât în București. Problema e ca guvernul sa o anunțe din timp cu un an înainte cel puțin această eliminare a scutirii.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x