Impozitul pe gospodărie intră încet, dar sigur în neființă

Guvernul Grindeanu sau PSD (nu îmi e foarte clar cine conduce țara) a dat cu capul de tavan și a realizat că nu are de unde scoate 35,000 de consultanți fiscali. Ce surpriză, nu e ca și când toată lumea ar fi zis asta.

Așa că Ministrul finanțelor, Viorel Ștefan a ieșit zilele astea și a declarat că:

Implementarea noului impozit pe venitul global se va desfasura in doua sau trei etape, prima etapa urmand sa inceapa de la 1 ianuarie 2018, in conditiile in care rolul consultantilor fiscali ar putea fi luat de un sistem informatic

Despre sistemul informatic, ministrul zice că ar exista resursele informatice și astăzi, dar s-ar afla prin diverse locuri.

Ceea ce ar fi trebuit sa faca acesti consultantii fiscali, se poate rezolva folosind resursele informatice care se regasesc astazi in diverse institutii ale statului, in administratia centrala sau locala, daca suntem in stare sa le integram intr-o aplicatie informatica. Daca reusim, vom avea tot ceea ce ar fi trebuit sa contina declaratiile fiscale (…). Cred ca este o solutie mai ieftina, mai buna, mai moderna

Hai să o mai zic odată, ANAF nu are infrastructura informatică necesară pentru a face față la depunerea de declarații de către 8-9 milioane de gospodării. Abia face față acum, când are doar companiile pe cap. Sistemul informatic al ANAF ar fi trebuit modernizat acum multă vreme prin niște granturi ale Băncii Mondiale, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Cu ocazia asta poate își aduce aminte cineva și scoate propunerea de la naftalină.

Totuși, chiar și cu sistemul infomatic minune, globalizarea efectivă a veniturilor (adică partea aia cu adunatul veniturilor) va începe aparent abia din 2019 însă…atenție aici!… fara a se elimina retinerea la sursa a celor de natura salariala. 

Ce înseamnă asta? Înseamnă că angajații nu vor primii toți banii de la angajator, urmând ca ei să își plătească singura impozitul, ci tot angajatorii vor face asta. Din nou, am atras atenția că a te baza pe oameni să își plătească singuri impozitele e sinucidere fiscală.

Aștept în continuare ca subiectul impozitul pe gospodărie să fie abandonat și să nu își mai aducă aminte nimeni de el decât în următoarea campanie electorală.

În concluzie Ministerul:

  • renunță la ideea de a folosi 35,000 de consultanți
  • renunță la ideea de a lăsa plata impozitelor în sarcina salariaților
  • amână aplicarea impozitului cel puțin până în 2019

Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Versiune de printat
Spune-le si altora
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments